Taybet Ana katledildiği yerde anıldı

Öz yönetim direnişinin sembol isimlerinden biri olan Taybet Ana katledilişinin 5’inci yılında TJA tarafından Silopi’de anıldı.

Tevgera Jinên Azad (TJA), Şırnak’ı Silopi İlçesi’nde öz yönetim direnişinin olduğu 19 Aralık 2015 tarihinde keskin nişancılar tarafından katledilen Taybet İnan’ı (Taybet Ana) katledilişinin 5'inci yılında andı.

Anmaya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekilli Nuran İmir, TJA aktivisleri, HDP Şırnak il ve ilçe örgütleri, Şırnak Barış Anneleri İnisiyatifi ve birçok kişi urttaş katıldı. Nur Mahallesi’nde bir araya gelen kitle Taybet Ana'nın katledildiği yere yürüdü.

‘SİLOPİ DENİLDİĞİNDE TAYBET ANA, SÊVÊ, PAKİZE VE FATMA AKILLARA GELİYOR’

Taybet Ana için bir dakikalık saygı duruşu ardından konuşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Taybet Ana’nın katledildiği sokağın hala canlılığını koruduğunu ve bunun yanı sıra acısını Kürt halkının hala yaşadığını söyledi. Güven, Taybet Ana şahsında Silopi denildiğinde Seve, Pakize ve Fatma’nın akıllara geldiğini hatırlatarak, "Silopi'de yaşamını yitirenleri saygı ile anıyorum. Taybet Ana'nın direnişçi kişiliği vardı ve bu direnişinden korkanlar kendisini katletti. Taybet Ana'yı katledenler topluma bir mesaj vermek istedi. Kadınların evde oturmalarını istedi. Bunu daha önce de Ekin Wan pratiğinde gördük. Taybet Ana'nın 7 gün 7 gece sokak ortasında bırakılmasıyla da gördük. Bizler Taybet Ana'ya ve diğer şehitlere buradan söz veriyoruz, bizler sizin yürüdüğümüz yolda yürümeye devam edeceğiz. Nasıl ki Taybet Ana 7 gün sokak ortasında cenazesi bırakıldı bizler de onu yaşadık" ifadelerini kullandı.

‘UNUTMAYACAĞIZ’

Taybet Ana'yı katledenlerden hesabının sorulacağını vurgulayan Güven, her yerde Kürt katliamlarının olduğunu ve bu katliamlarla Kürtlerin yok edilmek istendiğini kaydetti. Güven, konuşmasına şöyle devam etti: "Bizim coğrafyada katliam yaşanıyor ve bu sadece Kürtleri değil diğer halkları da ilgilendiriyor. Bizler bu olayı unutmayacağız ve unutturmayacağız. Var olduğunuz kadar bu olayın takipçisi olacağız. Bizler direnmeye devam edeceğiz. Bu vesile ile ailesine ve bütün Kürt halkına başsağlığı diliyorum."

‘FAŞİZME KARŞI YAŞAMAK DİRENMEKTİR’

Ardından söz alan HDP'li Nuran İmir, Taybet Ana şahsında yaşamını yitirenleri andığını belirtti. İmir, "Beş yıldır adalet Silopi sokaklarında yerlerde kaldı. Bizler HDP olarak kadın üzerinden yürütülen politikalara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Ne olursa olsun bizler yaşanan vahşeti unutmayacağız. Faşizm ve katletmeye karşı yaşamak direnmektir diyoruz" dedi.

Anma, Taybet Ana’nın katledildiği yere karanfil bırakılması, sonrasında ise evine yapılan ziyaret ile sona erdi.