TJA: Garibe'yi devlet katletti!

Garibe Gezer’in ölümüne ilişkin açıklama yapan TJA, "Garibe’yi devletin baskı politikaları katletti” dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Kandıra 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer’in ölümüne ilişkin açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü binası önünde yapılan eyleme TJA aktivislerinin yanı sıra, HDP Mardin İl Örgütü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA DER) yöneticileri ile çok sayıda kadın katıldı.

 'YASTA DEĞİL İSYANDAYIZ!'

"Yasta değil isyandayız, Garibe Gezer ölümsüzdür" pankartının açıldığı eylemde Gezer'in fotoğraflarının yanı sıra "Katilleri tanıyoruz", "Kadın özgür yaşamı inşa edeceğiz" dövizleri taşındı. Eylemde konuşan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, tüm kadınların Garibe Gezer’in mücadelesine sahip çıkması gerektiğini belirterek, “Garibe’yi devletin baskı politikaları katletti” dedi.
Ardından konuşan TJA Mardin Sözcüsü Eylem Amak, cezaevlerinin uzun bir süredir hak ihlalleri, darp, kötü muamelelerin odağı haline geldiğini söyledi. İktidarın en büyük vaadinin yeni harflerle adlandırılmış cezaevleri olduğunu belirten Amak, “F tipleri, T tipleri, yüksek güvenlikli ve son olarak S tipleri olarak adlandırılan cezaevlerinde temel hedef, sindirme, baskı ve şiddet politikaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası hukuk bir yana, en geçerli insani ilkelerin dahi askıya alındığı bir süreçte Garibe Gezer öldürüldü” diye belirtti.
Gezer’in son telefon görüşmesinde de ailesine iyi olduğunu aktardığını söyleyen Amak, “Garibe'yi tam tecrit-izolasyon ve her gün öldürme amacıyla kurulmuş olan ceza infaz sistemi, fiziki-cinsel saldırılar neticesinde kaybettik. Yaşanılan bu acının sorumlularını tespit etmek isteyen avukatlara hem otopsi sürecinde hem de cezaevi girişinde engeller oluşturulmuştur. Saklanan her neyse sorumlular oradadır. Sorumluların hesap vermesi adına ilgili infaz kurumundaki tüm sorumluların derhal görevden alınması ve haklarında etkin soruşturma başlatılması gerekmektedir” diye konuştu.

'ÖLMEDİ, ÖLDÜRÜLDÜ!'

Amak, “Garibe ölmedi, öldürüldü. Tüm sorumluların ortaya çıkarılması açısından herkesi duyarlı ve sorumluluk almaya davet ediyoruz” diyerek, tarafsız heyetlerin denetimlerde bulunması gerektiğini dile getirdi.
Aynı cezaevinde tutulan Aysel Tuğluk’un yaşadığı sağlık sorunlarına değinen Amak, devamla şunları söyledi: "Adli Tıp Kurumu (ATK) önce ki kararlarında olduğu gibi Tuğluk kararında da siyasi bir tutum sergilemiştir. Başta hasta tutsaklar olmak üzere, siyasi rehine olarak tutulan kadınları, zindanlardan mücadelemiz ve direnişimizle çıkartacağız."
Açıklama, “Jin jiyan azadî”, “Şehîd namirin” ve “Bijî berxwedana zindana” sloganları ve zılgıtlarla son buldu.