TJK-E, Paris Katliamı'nın hesabı sormak için alanlara çağırdı!

TJK-E, Paris şehitleri için düzenlenecek eylemlerin takvimini açıklarken, "Faillerden hesap sorma zamanı. Alanlarda olacağız" dedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Paris’te 9 Ocak 2013’te PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in (Ronahi) katledilmesinin 9. yılı vesilesiyle yazılı açıklama yaptı, eylem takvimini duyurdu.
Paris şehitlerinin anıldığı açıklamada, "Katliama öfkemiz ilk günkü gibi diri, faillerden hesap sorma andımız baki. Geçmişimiz, bugünümüz, geleceğimizin bileşkesi olan bu 3 devrimci kadının anılarını gerçekleştirme sözümüz hep kılavuzumuz oldu. 9 yılın her bir ayı, her bir günü, her bir anı mücadeleyle geçti. Saralar'ın, Rojbinler'in, Ronahiler'in izinde yürüyen kadınlar çoğaldı, isyanı büyüttü. Kadın direnişi, Kürdistan’dan Ortadoğu’ya, dünyaya dalga dalga yayıldı, yüzyıla damgasını vurdu. Bugün Afganistan’dan Latin Amerika’ya, Mısır’dan İspanya’ya her coğrafyada kadınlar sistemi sorgulayan, sınırları-duvarları yıkan, değişime zorlayan, bunun mücadelesini yürüten en aktif güç konumundalar" denildi.

'ÇIKAR İLİŞKİLERİ NEDENİYLE GERÇEĞİ GİZLİYORLAR'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Paris Katliamı'nın hesabının sorulması mücadelesi siyasi kadın cinayetlerinin hesabının sorulması mücadelesidir. Tam 9 yıldır Kürt kadınları, Kürt halkı ve demokrasi güçleri hem meydanlarda hem hukuki ve yasal alanda katliamın hesabını soruyor, katillerinin yargılanmasını istiyor. Deliller apaçık, fail gün gibi ortadayken, bu insanlık suçunun cezasız kalmamasını talep ediyor.

Ancak devletler arası çıkar ilişkisi nedeniyle gerçeklerin üzeri örtülmek isteniyor. Katliamın üzerinden bir yıl bile geçmeden tüm işaretler Türk devletini, Tayyip Erdoğan liderliğindeki AKP’yi işaret etmesine, ilk soruşturmada katliamın MİT tarafından organize edildiği açıklığa kavuşmasına rağmen, Fransa devleti tetikçi öldü gerekçesiyle davayı kapattı. Akabinde bizzat MİT elemanları, ardından da eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin’in itirafları geldi. Avrupa’da Paris’e benzer suikast planları yapıldığı ortaya çıktı.

'YENİ KATLİAMLAR EKLENİYOR'

Son 3 yıldır katliamla ilgili soruşturma açılmasına rağmen, Fransa bu somut deliller ışığında bir yargılamaya gidemiyor. Bunun AKP devletini nasıl cesaretlendirdiğini, suç dosyasına her gün yeni katliamları eklediğini son 9 yıldır yaşayarak görüyoruz. Bakurê Kurdistan’da Pakize Nayır’ı, Sêvê Demir’i ve Fatma Uyar’ı, Rojava’da Hevrîn Xelef’i, Zehra Berkel’i, Amina Weysi’yi katletti. İzmir’de Deniz Poyraz’ın, cezaevlerinde Garibe Gezer’in katledilmesinde, hasta tutsakların ölüme sürüklenmesinde de yine bu cezasızlığın payı vardır.

Tüm bu nedenlerden dolayı Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak, geçtiğimiz yıl Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetinin suç dosyasını kamuoyuna sunarak 'DİKTATÖR YARGILANSIN' adıyla bir kampanya başlattık. Ortaya koyduğumuz 100 neden, buzdağının sadece bir kısmıydı. Diktatör Erdoğan, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere Kürdistan’ın dört parçasından Avrupa’ya uzanan insanlık suçlarından doğrudan sorumludur. ‘100 Neden için 100.000 imza’ ismiyle dünyanın her yerinden 235.727 imza toplandı. Sadece Kürt halkından değil dünyanın dört bir yanından insan, artık bu yargılamayı beklemekte. Fransa yargısının önünde artık Paris Katliamı’nın somut delilleriyle birlikte onlarca katliamın verileri bulunmakta. Eğer Fransa geçen 9 yıldaki tutumunu sürdürür, adaleti sağlamazsa kendisi de suçlu konumdan kurtulamayacağı gibi, yeni suçların da vebalini taşımak zorunda kalacaktır.

Artık 'Kadın Kırımına Karşı Özgür Kadın ve Toplumu Savunma Zamanı'dır. Artık Paris Katliamı şahsında tüm siyasi kadın cinayetlerinin, Türk devletinin işlediği insanlık suçlarından hesap sorulması zamanıdır. Her gün yeni katliam haberlerini beklemeden failleri yargılamanın tam zamanıdır.

ALANLARA ÇAĞRI

Paris Katliamı’nın yıl dönümünde bir kez daha faşizme, erkek egemenlikli sisteme, kadın kırımına karşı küresel kadın dayanışmasını yükselteceğiz. Kadın isyanının, başkaldırısının ne olursa olsun engellenemeyeceğini tüm sınırları aşacağını, duvarları yıkacağını göstereceğiz. Tıpkı Sara-Rojbin-Ronahi’de sembolleştiği üzere özgür kadın mücadelesinin geçmişimiz, bugünümüz ve geleceğimiz olduğunu haykıracağız. Unutmadık, unutmayacağız! TJK-E olarak dün olduğu gibi bugün de adalet arayışımızı sürüyor, katliamın faillerinden hesap sorulana kadar da sürecek!

'Adalet Karanlıkta Kaldıkça Fransa Suçludur' şiarıyla başta Paris olmak üzere 5 ve 8 Ocak’ta alanlarda olacağız 'Failleri yargılama zamanı' diye haykıracağız. Çağrımız tüm kadınlara! Çağrımız tüm Kürdistanlılara! Çağrımız tüm demokratik kamuoyuna, sol sosyalist güçlere! Türk devletinin suçlarına dur demek isteyen tüm çevrelere!

Sara, Rojbin, Ronahi’nin katilleri yargılansın! İnsanlık suçları cezasız kalmasın! 2022 yılını faşizmden, erkek egemenliğinden, tecavüzcüden, soykırımcıdan hesap sorma ve başarma yılına dönüştürelim!

TJK-E olarak Sara, Rojbin, Ronahi, öz yönetim öncüleri Sêvê, Pakize, Fatma şahsında tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor; faşizmin ancak kadınların ve halkların birlikteliğiyle aşılacağı inancıyla hep birlikte faşizmi, tecavüz kültürünü, soykırım politikalarını, çete-devlet kurumlaşmasını yerle bir edelim diyoruz.

Bu temelde 5 Ocak’ta Avrupa genelinde tüm Fransa konsoloslukları önünde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde protesto eylemleri yapılarak ve Fransa devletini sorumluluklarını yerine getirmeye çağıracağız.

8 ve 9 Ocak’ta ise Avrupa genelinde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde Paris başta olmak üzere tüm ülkelerde birçok farklı şehirde yürüyüş ve mitingler yapılacaktır."

EYLEM PLANLAMASI

TJK-E, eylem planlamasını şöyle duyurdu:

"FRANSA
Paris Merkezi 
Tarih: 8 Ocak 2022
Saat: 12.00
Yer: Gare du Nord

Strasbourg 
Tarih: 8 Ocak 2022
Saat: 13.00
Yer: Strasbourg Gar Önü

Marsilya
Tarih: 8 Ocak 2022
Saat:13.00
Yer: Canebiere/Marseille 

Bordeaux
Tarih: 8 Ocak 2022
Saat: 13.00
Yer: PLACE STALINGRADE/Bordeaux

Toulouse
Tarih: 9 Ocak 2022
Saat: 14.30
Yer: Jean Jaurés Metro İstasyonu/Toulouse

ALMANYA
Berlin:
Tarih: 8 Ocak 22
Saat: 14.00
Yer: Alexander Platz vor dem Roten Rathaus

Frankfurt:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 14.00
Yer: Frankfurt HBF 

Düsseldorf:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 13.00
Yer: DGB Haus Friedrich-Ebert-Str.

Hamburg:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 14.00
Yer: Sternschanze Bahnhof önünde

Bremen:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 16.00
Yer: Hauptbahnhof önü

Kiel:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 15.00
Yer: Europlatz 

Saarbrücken:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 13.30
Yer: Europa Galerie

Stuttgart:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 15.00
Yer: Lautenschlager Str. 

Hannover:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 14.00
Yer: HBF- Hannover

İSVİÇRE
Basel:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 14.00
Yer: De-Wette Park Elisabethenstrasse

HOLLANDA
Amsterdam:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 14.00
Yer: MuseumPlein 17, 1071DJ Amsterdam

BELÇİKA
Brüksel:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 14.00
Yer: Place De La Monnaie

İNGİLTERE
Londra:
Tarih: 9 Ocak
Saat: 13.00
Yer: Trafalgar Meydanı

AVUSTURYA
Viyana:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 16.00
Yer: Schwarzenberg Platz

İSVEÇ
Stockholm:
Tarih: 8 Ocak  
Saat: 13.30
Yer: Norra Bantorget 

DANİMARKA
Kopenhagen:
Tarih: 9 Ocak
Saat: 16.00
Yer: Kongens Nytorv 4, Kopenhag

FİNLANDİYA
Helsinki:
Tarih: 9 Ocak
Saat:
Yer: Kamppi

NORVEÇ
Oslo:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 14.00
Yer: Fransa Konsolosluğu Önü

KIBRIS
Limasol:
Tarih: 8 Ocak
Saat: 18:00
Yer: Moloz Park

AVUSTRALYA
Sydney:
Tarih: 9 Ocak
Saat:
Yer: Town Hall."