Polis tecavüz etti: Türk devleti korudu

Cizre'de Türk polisi S.S. adlı kadına tecavüz etti. Tecavüzcü, polis ve yargı tarafından korundu.

Jinnews'ten Safiye Alağaş'ın haberine göre, Şırnak’ın Cizre ilçesinde de İlçe Emniyet Müdürlüğünde Asayiş Amiri korumalığını yapan polis Enes A.’nın 8 Nisan 2021 tarihinde S.S. adlı kadına tecavüzde bulunduğu ortaya çıktı. Kadın, Enes A. tarafından tecavüze uğradığını ve şiddete maruz bırakıldıktan sonra evde alıkonulduğunu söyledi.

TECAVÜZ, ÖLÜM TEHDİDİ, ŞİDDET

Daha önce tanıştığı Enes A. ile gezmek amacıyla Amed'den Şırnak’ın Cizre ilçesine gittiğini belirten S.S., yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Enes beni Cizre Otogarı’ndan aldıktan sonra taksiye binip onun evine gittik. Eve girer girmez kapıyı üzerime kilitleyip saldırdı. Şiddet uyguladı. Onu itip odaya doğru koştum. Kapı kilitli olduğu için dışarı kaçamadım. Şiddet uygulayarak bana tecavüz etti. Gitmek istedim, gitmeme izin vermedi. Beni evinde alıkoydu. İkinci gece o diğer odada uyuduktan sonra polisi aradım. Beni evde zorla tuttuğunu söyleyerek yardım istedim. Adresi bilmediğim için onlara konum atarak yerimi tespit etmelerini sağladım.”
Şikayetçi olmak için polis merkezini aradıktan sonra, polislerin Enes A.’yı arayarak kendisinden şikayetçi olunduğu bilgisini verdiklerini ifade eden S.S., “Onu arayıp ‘Bir kız seni şikayet etmiş bilgin olsun. Hazırlan geliyoruz. Kızı evde alıkoymuşsun’ gibi şeyler söylediler. Telefonu kapattıktan sonra gelip bana ‘Eğer tecavüzle ilgili bir şey söylersen seni öldürürüm. Aileni öldürürüm. Şikâyetçi olmayacaksın tekrar benimle eve döneceksin. Ben seni Diyarbakır’a yollayacağım’ dedi. Polisler geldi bizi Şehit Murat Akancay Polis Merkezi’ne götürdüler. Ancak ben korktuğum için şikâyetçi olmadım. Baskı altındaydım, tehdit ediyordu. O da polislere ‘Biz biraz tartıştık sinirlenmiş o yüzden polisi aramış’ gibi şeyler söyledi. Sonra onunla evine döndüm. Gece saat 02.30’da beni otobüse bindirip yolladı. Ertesi gün bana yazarak ‘Senin yüzünden idari soruşturma aldım’ diyerek hakaretlerde bulundu. Ondan sonra benimle iletişimini kesti” dedi.

POLİSİN ROLÜ

Polis Enes A.’nın kendisine hakaret ettikten sonra aynı gün, Cizre’ye dönüp şikayetçi olduğunu anlatan S.S., karakolda yaşananları şöyle anlattı: “Gitmeden önce karakolu arayıp bilgi verdim. Polis ekipleri gelip beni otogardan aldı. Beni Şehit Murat Akancay Polis Merkezi’nde üst amirin yanına götürdüler. Amir dört polisin yanında ‘olayı anlat bana’ dedi. Ben dört erkek polisin yanında yaşadıklarımı anlatmak zorunda kaldım. Anlattıktan sonra beni aşağı katta olan Aile İçi Büro’ya indirerek iki erkek polisin yanında ifademi aldılar. Burada da tekrar anlatmak zorunda kaldım. Ancak ifadem eksik alındı. Ben gece polisi aradıktan sonra komiserin Enes’i aradığını anlattım. Ancak bu kısım şikayet tutanağına eklenmedi. Tecavüz esnasında yaşanan bazı detayları tutanağa geçirmediler. Çünkü Enes’in aleyhine olan detaylardı. Yaşadığım işkenceyi, şiddeti anlattım ama çoğunu tutanağa geçirmediler. Yani ifadem tutanağa eksik geçirildi. Üstelik aile içi büro komiseri bana sürekli bağırıp çağırıyordu. Emniyet içinde kötü muamele gördüm.”

DOKTOR DA MI TALİMAT ALDI?

İfadesinin ardından Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü dile getiren S.S. “Herkes sanki talimat almış gibi bana aynı muamelede bulundu” sözlerini kullandı. S.S., “Doktorun beni muayene etmesi 5 dakika sürdü. Sadece üstten baktı. Benden örnek ve sürüntü almadı. Ben de tepki gösterdim. ‘Neden iyi bakmadınız, neden örnek ve sürüntü almadınız’ dedim. O da, ‘Savcının böyle bir talimatı yok. Eğer savcı gerek görürse seni üst doktora yollar. Zaten ifaden, vücudundaki bulgularla uyuşmuyor’ dedi. Yüzüme bakmadan bunları bana söyledi, talimat almış gibi. Ondan sonra rapor yazdı, savcıya gönderdi. Akşam saat 8 buçuk gibi de beni yolladılar tekrar” dedi.
Cizre’den döndükten sonra ailesinden korktuğu için geceyi sokakta geçirdiğini ifade eden S.S., sabah saatlerinde polisi aradığını söyledi. Askeri hastaneye götürüldüğünü ve ardından kadın sığınma evine götürüldüğünü aktaran S.S., ardından ailesinin yanına tekrar döndüğünü kaydetti.
Cizre’deki tecavüz soruşturmasının takipsizlikle sonuçlandığını söyleyen S.S., 12 Temmuz günü CİMER üzerinden İçişleri Bakanlığı’na tekrar şikayette bulunduğunu, konuyla ilgili Adli Tıp raporu almak istediğini belirtti. İçişleri Bakanlığı’nın 17 Eylül’de CİMER üzerinden kendisine cevap verdiğini ifade eden S.S., Bakanlığın “bahse konu personel hakkında idari soruşturma açıldığı ve devam eden idari soruşturma kaydının bulunduğu” bilgisini paylaştığını kaydetti.

'POLİSİN ŞİDDETİNE UĞRADIM'

Cizre’deki Şehit Murat Akancay Polis Merkezi’nde fail Enes A.’dan şikayetçi olunca orada bulunan polislerin de psikolojik şiddetine maruz kaldığını sözlerine ekleyen S.S., şunları dile getirdi: “Sürekli bağırıp çağırıyorlardı. Her gittiğimde aynı muameleyi gördüm. Dört polis beni suçladı. Hatta bir polis ‘Enes böyle bir girişimde bulunamaz polis memurudur’ dedi. Herkes bana tavırlıydı. Oranın en büyük amiri beni suçladı. Sanki o değil de ben ona böyle bir şey yapmışım gibi. Bir de dosyam gizli tutulması gerekirken herkes öğrendi. Cizre’de otogar çalışanı dahi biliyordu olayı. Oradaki komiser beni Diyarbakır’a yolladıktan sonra bir erkek bir de kadın polisin yanında ‘Enes’i şikayet ettikten sonra ne yapmayı düşündün ki. Biletini dahi kesmemişsin Enes’in seninle evleneceğini mi düşündün’ dedi. Zaten emniyet içinde bana sürekli bağırıyordu. Ben artık dayanamayıp ağladım. Beni suçlayıcı tavırlarından dolayı onun hakkında da suç duyurusunda bulundum.”
Polislerin gösterdiği kötü muameleden kaynaklı 11 Eylül tarihinde Cizre’ye giderek Aile İçi Büro Amiri olan S.U. isimli kadınla konuşmak için karakola gittiğini söyleyen S.S., karakol önünde polisler tarafından şiddete maruz bırakıldığını kaydetti. S.S., “Kendi arkadaşlarını korumak adına bana şiddet uyguladılar. Bana kötü davranan aile için büroda çalışan 3 polis ve amirleri S.U. yüzünden intihara kalkıştım. Karakoldan çıktıktan sonra Cizre Dicle Köprüsü’nde sabah saatlerinde intihar girişiminde bulundum. Emniyet ekipleri geldi beni köprüden indirdiler. Beni intihara sürükleyen ve bana bu psikolojiyi yaşatan aile içi büroda çalışan 4 polisten şikayetçi oldum. Soruşturma devam ediyor” ifadelerini kullandı.
S.S., yine polis Enes A.’nın annesinin telefonda kendisine hakaret ettiği için annesinden de şikayetçi olduğunun altını çizdi.

ARKADAŞI AÇIKLADI: 30 KADINI MAĞDUR ETTİ

Olaydan sonra Polis Enes A.’nın arkadaşının kendisini aradığını ve 30 kadını daha mağdur ettiğini söylediğini ifade eden S.S., "Enes sağlam biri değil. Seni de evlilik niyeti ile kandırmış. Senden önce en az otuz kızı mağdur etmiş. Geçen sene Mardin’den bir kız gelmiş. Onunla ilişki yaşadıktan sonra beni arayıp sende gel sende kızla birlikte ol dedi ama ben gitmedim. Bu adam seni mağdur etti. Sürekli sosyal medyadan kızları ağına düşürerek kızları ayağına getirtiyor. Onları mağdur ettikten sonra geri gönderiyor. Kendi mesleğine güvenerek bunu yapıyor’ dedi. Bunu polis arkadaşı kendisi söyledi. Zaten kendisi de beni alıkoyduğunda bana ‘Senden önce 30 kadın bu eve geldi. Hepsi bana yemek hazırlayıp evimi temizliyordu. Hepsi de benle evlenmek istiyordu. Ben hiçbiriyle ciddi düşünmüyordum. Senle başta ciddi düşünüyordum ama şimdi seni istemiyorum’ diyerek hakaretler etti” dedi.
S.S., şunları söyledi: “Annem ‘Kimse duymasın, duyulursa rezil oluruz’ diyor. Olayın uzamaması için annem bana çok psikolojik baskı uyguladı. Savcı da dosyamı kapattı. Hep birlikte delilleri ortadan yok ettiler. Dosyamı kapattılar. Bir soruşturma daha açıldı ama ne olur bilmiyorum. Bana yapılanlara göz yummak istemiyorum. Bugün bana yapıldıysa yarın başkasına yapılır. Aynı şeyi bir çocuğa yapabilecek kadar gözü dönmüş bir insandı. Herkesin bu olayı duymasını istiyorum. Başka kadınların bunun tuzağına düşmesini istemiyorum. Hiçbiri ceza almıyor. Hepsine göz yumuluyor. Hem emniyet tarafından, hem de ailem tarafından çok kötü bir psikolojiye maruz kaldım. Ben daha önce psikolojik destek de görmek istedim ama alamadım” ifadelerini kullandı.
S.S. yaşadıklarının ardından Rosa Kadın Derneği’ne başvuruda bulunarak hukuki ve psikolojik destek istedi. Rosa Derneği de konun takipçisi olacağını söyledi.