Yiğitel: Bayburt'taki kadın tutsaklara destek olmalıyız

Bayburt M Tipi Kapalı Kadın Cezaevi'nde olan kızkardeşinin cezaevinde yaşanan işkenceleri kendilerine aktardığını belirten Rozerin Yiğitel, kadın tutsaklara destek çağrısında bulundu.

Bayburt M Tip Kapalı Kadın Cezaevi'ndeki tutsaklara fiziki-psikolojik işkence, hak ihlalleri ve buna benzer kötü muamelelerin uygulandığı, dün tutsakların yakınları aracılığıyla basına yansımıştı. Aynı cezaevinde tutsak bulunan Gamze Yiğitel ailesiyle iletişime geçerek dışarıdan kendilerine destek olunması çağrısında bulundu. Tutsak Yiğitel'in ablası Rozerin Yiğitel, kardeşinin kendilerine 'Buradan ölümlerin mi çıkmasını bekliyorsunuz?' dediğini aktardı.

Kardeşinin kendileriyle irtibata geçerek bulundukları cezaevinde maruz kaldıkları uygulamaları anlattığını belirten abla Yiğitel, şunları kaydetti: "Kardeşim, geceleri gardiyanların durup dururken koğuşlara baskın yapıp kendilerine fiziksel şiddet uyguladığını ve ağza alınmayacak sinkaflı küfürler ettiklerini söyledi. Yine tutsaklar sürekli iletişim ve hücre cezalarına çarptırıldığını ve idarenin kişisel ihtiyaçlarını gidermelerini engellediğini aktardı. Ayrıca tutsakların okudukları kitapları gardiyanlar ve jandarmalar tarafından gözlerinin önünde yırtılıyormuş."

ÇIPLAK AYAKLA YÜRÜME DAYATMASI

Tutsak kardeşinin kendilerinden, dışarıda bu konuya ilişkin adım atmalarını istediğini söyleyen abla Yiğitel, "Kamuoyunun bu duruma sessiz kalmamasını istiyor. İHD ve benzeri kurumların bir an önce harekete geçmesini dile getirdi. Yine HDP milletvekillerinin meseleyle ilgilenmeleri gerektiğini söyledi. Görüşlerin yapıldığı günler tutsakların X-Ray cihazlarından çıplak ayaklarla geçmelerini dayatıyorlarmış. En son görüşe gittiğimizde bu nedenden dolayı görüşün olmayacağını söylediler. Açık görüşün yapıldığı salonda gardiyanlar ve jandarmalar sürekli tutsakları kışkırtıyorlar" diye konuştu.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Abla Yiğitel, tutsak kardeşinin, cezaevi idaresinin sosyal aktivitelere de kısıtlamalar getirdiğini aktararak, şu çağrıyı yaptı: "Cezaevlerinde tutsakların yasak hakları olan sohbet, spor gibi sosyal aktivitelere bile kısıtlamalar getirilmiş. Hafta da bir sıcak su veriliyormuş. Bizim tutsak aileleri olarak derhal sesimizi yükseltmemiz lazım. Çünkü bizim sessizliğimiz tutsakların moralini daha fazla bozuyor. Bayburt'taki kadın tutsaklara deste olmalıyız. Ailelerimizin, vekillerimizin ve İHD gibi ilgili kurumların buna sessiz kalmamaları gerekiyor."