Yunanistan’da STK’lerin baskısı sonucu tecavüzün tanımı genişledi

Yunanistan’da sivil toplum örgütlerinin talebi ve tepkileri üzerine, tecavüzün tanımına “rızasız olma” kavramı eklendi.

Adalet Bakanlığı tarafından Çarşamba günü sunulan ana tasarıda, tecavüz “bedensel veya psikolojik ya da ölüm tehdidiyle şiddetin gerçekleşmesi” üzerinde temellendiriliyordu. “Rızasız olma” kavramının tanıma eklenmemesi, insan hakları örgütlerinin tepkisine yol açtı.

Uluslararası Af Örgütü, feminist ve eşsincel örgütlerin yoğun tepkisi üzerine hükümet geri adım attı.

Yeni tanıma göre, “rıza gösterilmeden cinsel penetrasyon eylemi” tecavüz suçu teşkil ediyor. Tecavüzün failine 10 yıl hapis cezası öngörülüyor.

Yasa tasarısı tecavüzün tanımına ayrıca, (eğer suç bir işveren tarafından işlenmişse) mali tehdit ve fotoğraf ya da video yayınlama tehdidi de eklendi.

Bu değişim, Yunanistan Ceza Kanunu’nda yapılan reform çerçevesinde gerçekleşti. Tasarının Cuma gününe kadar parlamentoda oylanması bekleniyor.

Uluslararası Af Örgütü, aylardır hükümeti ikna etmek için kampanya yürütüyordu.

Şimdiye kadar Yunan hukukunda, “bedensel, psikolojik veya ölüm tehdidiyle tüm cinsel şiddet eylemleri” tecavüz olarak tanımlanıyordu.

Uluslararası Af Örgütü, bu yeni tanımla birlikte, az sayıda tecavüz şikayetinin olduğu Yunanistan’da kadınların daha fazla cesaret alarak konuşacağın ve tecavüzcülerin cezasız kalmasına karşı mücadele edeceğini düşünüyor.