Şengal Özerk Yönetimi'nden Irak ordusunun hareketliliğine tepki

Şengal Özerk Yönetimi, Irak ordusunun artan hareketliliğine ilişkin açıklama yaptı, halka örgütlülük ve birlik çağrısı yaptı. Özerk Yönetim, "Bütün şehitlerimize söz veriyoruz; özerk ve özgür Şengal’i sonuna kadar savunacağız” dedi. 

Şengal’de askeri bir su tankının öğrenci servisine çarpması sonucu meydana gelen kazada 2 Êzidî hayatını kaybederken, 27 kişi yaralandı.
Son yaşanan olaylara ilişkin Şengal Özerk Yönetimi yazılı bir açıklama yaptı.

'9 EKİM ANLAŞMASININ DEVAMI'

Şengal Özerk Yönetimi, son dönemlerde yaşanan askeri hareketliliğin Şengal’in güvenliği için yapıldığını ancak bu olayların hiçbirinin Şengal’in güvenliğini sağlamadığını, yaşanan gelişmelerin KDP ve Kazımi hüküneti arasında imzalanan 9 Ekim anlaşmasının bir devamı olduğunu söyledi. Özerk Yönetim, siyasi ve uluslararası güçlere bu tür savaş pratiklerinin önüne geçmesi ve Özerk Şengal esasına dayalı çözümlerin önünü açma çağrısında bulundu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bilindiği üzere Şengal’de dün meydana gelen trafik kazasında Xanesorlu Leyt Dexil ve Sebri Kiçan isimli 2 öğrenci hayatını kaybederken 27 kişi yaralandı. Başta aileleri ve Heliqi ile Bazoyiyan aşiretleri olmak üzere tüm Êzidî toplumuna başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Her ne kadar sıradan görünse de meydana gelen kazanın sıradan bir kaza olmadığını belirtmek istiyoruz. Çünkü kazaya sebebiyet veren araç, askeri bir araçtır. Tüm kamuoyunu bilgilendirmek isteriz ki, son dönemlerde Şengal ve tüm kamu alanlarına yüzlerce askeri araç yerleştirildi. Irak ordusunun büyük bir askeri hareketliliği var. Bu kaza da bu askeri hareketlilikten dolayı meydana geldi.
Kamuoyunun dikkatini kaza sırasında kaydedilen birkaç görüntüye de çekmek istiyoruz. Dijital medya ve haberlerde yayımlanan görüntülerden de anlaşılacağı üzere kazanın meydana geldiği yerde Iraklı askerler bir kutlama yaparcasına sevinç gösterileri gerçekleştiriyor. Bu görüntü Êzidî halkına yönelik beslenen düşmanlığın ne kadar derin olduğunu anlamamız için yeterlidir. Ferman sırasında şehitlerimiz üzerinde sevinç görüntüleri ortaya koyanlar DAİŞ çeteleriydi. Biz de Kazımi hükümetine soruyoruz: Neden emrinizdeki askerler Êzidîlerin ölümüne bu kadar seviniyor?
Son zamanlarda Şengal’de büyük bir askeri güç konuşlandırılıyor. Kamuoyu Şengal’de neler olduğunu merak ediyor. Irak ordusu, Kazımi hükümetinin emriyle temelsiz nedenlerle güvenlik adı altında büyük bir gücü Şengal’e getirdi. Şu an Şengal’de yüzlerce askeri araç büyük bir hareketlilik içerisindedir.
Her ne kadar Şengal’in güvenli olmadığı gerekçesiyle askeri güçler Şengal’e yönlendirilse de bunun 9 Ekim anlaşmasının bir devamı olduğunu biliyoruz. Şengal'de ciddi anlamda provokatif girişimler yaşanıyor. Farklı gerekçelerle askeri güçlerini Şengal’e yerleştirmek istiyorlar. Hatırlatmak isteriz ki Irak’ta bir seçim gerçekleşti ve yeni hükümet hala oluşturulmuş değil. Siyasi krizin ve boşluğun yaşandığı böylesi bir süreçte KDP ve Kazımi hükümeti mevcut siyasi boşluklardan yararlanarak yönünü Şengal’e çevirmek istiyor.

'BU PLAN VE PROVOKASYONLARA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Acaba bu askeri hareketlilik kimler adına gerçekleştiriliyor? Biz bu hareketliliğin ne Şengal’e ne de Irak devletine fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Bu sadece KDP’nin ve Kazımi hükümetinin çıkarlarına hizmet ediyor. 9 Ekim’de KDP, Kazımi hükümeti ve Türk devleti arasında imzalanan anlaşmayı böylesi bir siyasi kriz ortamında hayata geçirmek istiyorlar. Bu hareketlilik ciddi anlamda bir provokatif girişimdir ve hayata geçirilmek istenen planların farkındayız. Her zamanki gibi bu tür planların önüne geçecek ve provokasyonlara zemin sunmayacağız.
KDP’nin geliştirdiği provokasyonlardan biri de KDP parlamenterlerinden Majid Şengali’nin açıklamalarıdır. Biz kendisinin şahsi değil, KDP adına konuştuğunu iyi biliyoruz. Kendisi Şehit Zerdeşt Şengali’nin heykeli için, 'Biz Şengal’i temsil etmeyen kimsenin heykelinin dikilmesine izin vermeyeceğiz' demiştir. Bunun yanı sıra bazı açıklamalarıyla inançlar ve dinler arasında kargaşa yaratmak istiyor. KDP ve Majid Şengali gibi şahsiyetlere diyoruz ki; Şehit Zerdeşt Şengali Şengal için içtenlikle şehit düştü. O, vahşi DAİŞ çetelerine karşı mücadele etti. Fakat onlar ferman sırasında Şengal’de bile değillerdi. Hewler ve başka kentlerde keyif içerisinde yaşıyorlardı. Bu durumda kimmiş Şengal’i temsil eden? Can ve mal kaygısıyla Şengal’den kaçanlar mı yoksa Şengal için can verenler mi? Bundan ötürü Majid Şengali gibi isimler ne Şengal’i temsil edebilir ne de Şengal adına konuşabilir.

HALKA ÇAĞRI: ÖRGÜTLÜ VE BİRLİK HALİNDE OLUNMALI

Buradan bütün Êzidî toplumuna, bütün Şengal halkına sesleniyoruz: Şengal üzerinde yeni plan ve dolaplar çevriliyor. Bu plan ve provokasyonlar karşısında halkımızın tedbirli olması lazım. Örgütlü ve birlik içerisinde hareket etmeli. Her zamankinden daha güçlü bir şekilde birlik olmalı ve özerk ve özgür Şengal’e sahip çıkmamız gerekiyor.

SİYASİ VE ULUSLARARASI GÜÇLERE: KARŞI DURMALISINIZ

Iraklı bütün siyasi güçlere sesleniyoruz. Şu an yeni hükümetin kurulması hazırlıkları yapılıyor. Sonuç ne olur bilemeyiz ancak Şengal Özerk Yönetimi olarak tüm taraflara çözümden yana olduğumuzu bildirmek istiyoruz. Özerk Şengal’in tanınması esasına dayalı olarak sorunlarımızı çözmeye hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz. Ama bilinmelidir ki 9 Ekim anlaşması çözüm anlaşması değil, savaş anlaşmasıdır. Iraklı bütün siyasi güçlerin bu gerçeği görmesi ve Şengal ile savaşma girişimlerine karşı durmaları gerekiyor. Şengal ile çatışmak ve savaşmak Irak’ı güçlendirmez fakat Şengal ile çözüme oturmak Irak’ı güçlendirir.
Bu temelde bütün insanlığa, demokrasi güçlerine, özgürlük taraftarlarına ve uluslararası güçlere sesleniyoruz: Herkes Şengal’a karşı vicdanıyla hareket etmeli. Biz fermanlardan geçmiş bir halkız. Biz özerk yönetimle kendi kadim ve kutsal topraklarımızda yaşamak istiyoruz. Bu hem Şengal hem de Irak için çözüm yöntemidir. Uluslararası güçler savaş girişimlerini desteklememeli ve çözüm önerilerine kapılarını açmalı.
Bir kez daha büyük komutan Şehit Zerdeşt şahsında bütün şehitlerimize söz veriyoruz; özerk ve özgür Şengal’i sonuna kadar savunacağız.”