AKP'nin hile yapmadığı kent yok

Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oy verme işlemi sırasında, AKP-MHP'liler tarafından her il ve ilçede hileye, ihlale başvuruldu.

İhlal ve usulsüzlüklerden öne çıkan, basına yansıyanlarından bazıları şöyle:

İSTANBUL

*İstanbul'da Demirkapı Mahallesi Hasan Kağınıcı İlkokulu'nda plakasız araçlar görüldü.

İstanbul Fatih’te Kocamustafapaşa İlkokulu’ndaki bir sandıkta çıkan arbedeyi görüntülemek isteyen kişinin telefonuna ve kimliğine el konuldu.

*Bakırköy ve çevresindeki okullarda AKP'lilerin mavi kurdele taktığı görüldü.

*Bazı okullarda 15 Temmuz rozeti takıldığı görülürken avukatlar, 'Bir partiyi temsil ediyor' diyerek rozetlere karşı itiraz etti.

Güngören'deki Şiir Mektebi Ortaokulu'nda AKP'liler, HDP'li görevlilere saldırı girişiminde bulundu.

İstanbul Kağıthane’deki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda AKP’li mahalle temsilcileri, İyi Parti Milletvekili Ümit Özdağ’a saldırdı.

İstanbul Sarıyer'de Kız Meslek Lisesinde 1035 nolu sandıkta bir kişi yanlış oy kullandığını söyleyip bir pusula daha istedi. Sandık başkanının yeni pusula vermesine müşahitlerin itiraz etmesi üzerine tutanak tutuldu.

*Zeytinburnu Kazlıceşme Abay İmam Hatip İlkokulu'nda sabah oy kullanımı başlamadan 50 kişilik bir grup, HDP'lilere saldırdı.

*İstanbul Bayrampaşa’da Ahmet Haşim İlkokulu’nda yapılan usulsüzlüğe tepki gösterilmesi üzerine arbede yaşandı. Arbedeyi görüntülemek isteyen kişi, AKP’lilerin saldırısına uğradı.

*İstanbul Okmeydanı Piripaşa İlköğretim Okulu’na sabah saat 06.00’da bir otobüs çuval dolusu çalıntı oy getirildiği bildirildi. Okulda sandık görevlileri içeri alınmadı ve taşınma esnasında polisler telefonları topladı.

*Sultangazi’deki Hüseyin Ersu İlköğretim Okulu’nda CHP’li kadın müşahit ve avukatlar, şalvarlı erkekler tarafından iki kez saldırıya uğradı ve tehdit edildi.

ANKARA

*Ankara Çankaya’da bulunan Sokullu Mehmet Paşa Anadolu Lisesi'nde kurulan 2425 nolu sandıkta listede adı olmamasına rağmen bir sandık görevlisinin 'adı var' diyerek iki kişiye oy kullandırdığı tespit edildi.

AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, oy vermediği halde Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Akgül Ulusoy İlkokulu’nu ziyaret etti. Akdoğan, “Oy vermeye mi geldiniz?” sorusu üzerine ziyarete geldiğini açıkladı. Bunun üzerine insanlar, Akdoğan’a tepki gösterdi. Akdoğan, okulu terk etmek zorunda kaldı.

*Ankara Polatlı'da Cumhuriyet İlkokulu'nda yaşlı seçmenlerin yanında yakınları da kabine giriyor.

*Ankara’da Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) binasına çıkan tüm yollar kapatıldı. YSK etrafında görevlendirilen polisler “yasak” diyerek gazetecilerin fotoğraf çekmesine engel olmaya çalıştı. Ayrıca, YSK önünde 6 midibüs polis, 3 ego otobüsü ve 1 polis minibüsü yer aldı.

*Ankara Sincan'da Özkent Akbilek Ortaokulu'nda 6 Oy ve Ötesi gönüllüsü darp edildi. Okulda biber gazı sıkılıyor.

*Saat 07.00’da Çankaya’da Kavaklıdere Ortaokulu’nda müşahitler oy kullanma işlemleri başladığı gerekçesiyle okul bahçesine bile alınmadı. Okulda bulunan parti görevlileri ve avukatların müdahalesiyle sorun çözüldü.

*Saat 08.40’da Gaziosmanpaşa Necla İlhan İpekçi Ortaokulu’nda sandık kurulu başkanı, “Sayımdan önce burada duramazsınız” diyerek müşahitlerin sayım işleminden önce sandıkların civarında bulunmasına izin vermedi. Sandık kurulu başkanının dilekçe ile şikâyette bulunulmasına da izin vermeyince avukat aracılığıyla İlçe Seçim Kurulu’na başvuru yapıldı.

*Saat 09.45’de Beypazarı Adaören Mahallesi’nde, Adaören Mahalle Konağı’nda oy kullanıldığı öğrenildi.

*Saat 10.13’te Çankaya ilçesine bağlı olan TSK Mehmetçik Vakfı Hafize İhsan Payaza İlkokul ve Ortaokulu’nda YSK kriterlerine göre oy kullanması yasak olan Askeri Okul öğrencileri insanların tüm itirazlara rağmen oy kullandı.

*Saat 10.20’de Batıkent Refika Aksoy İlkokulu’nda damga vurduktan sonra mührün uçtuğu şüphesiyle oy kullanma işlemi durduruldu. Mühürde sorun olmadığı, mürekkebin uçmadığı anlaşıldıktan sonra sandık tekrar açıldı.

*Saat 10.25’te Etimesgut’ta Ülkü Ahmet Durusoy Ortaokulu’nda müşahit ve avukatın şikâyet haklarını kullanması sandık kurulu tarafından engelleniyor. Müşahit ve avukatlar polis tarafından dışarı çıkarılmaya çalışıldı. Müşahitlerin, diğer müşahitlerle görev yerini değiştirerek çalışmaya devam etmesi ile sorun çözüldü.

*Saat 10.55’te Ankara Barosu’ndan görevli Avukat Hazal Serdar, Altaş Atatürk Teknik Meslek Lisesi’nde sandık kurulu başkanı tarafından sanık kurulu başkanının usulsüz işlemine itiraz ettiği için polis tarafından zorla dışarı çıkarıldı.

*Ankara Keçiören İbrahim Akoğlu İlkokulu'nda bir kadın AKP tişörtüyle sandık alanına girdi. Sandık çevresinde bulunanların müdahalesi ile sandık alanından çıkarıldı.

*Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Nazife Hatun İlkokulu'nda sandık kurulu görevlileri yaşlılarla birlikte oy kullanılan kabinlere giriyor ve okuma-yazma bilmeyen vatandaşları "Bu Erdoğan'ın partisi, buna oy ver" diyerek yönlendiriyor. Avukatların şikayetleri tutanağa geçirilmiyor.

*Ankara Mamak'ta Battalgazi meslek Lisesi'nde sağır ve dilsiz fakat zihinsel engeli olmayan bir vatandaşa oy kullandırılmıyor.

*Ankara’da YSK binasına çıkan yollar, kamyonlarla kapatıldı!

İZMİR

*İzmir Mustafa Reşit Paşa İlkokulu'nda bir seçmene iki oy zarfı verildi.

*Bornova’da Çimetaş İlkokulu’na konvoy halinde gelen AKP milletvekili adayı Necip Nasır ve AKP gençlik kolları üyeleri, tepki gösteren HDP’lileri darp etti. Okul bahçesinde uzun namlulu silahlarla polisler bekliyor.

*İzmir Bornova Seyit Şanlı Lisesi’nde AKP’li Gökhan Aslan kabinde canlı yayın çekerken yakalandı. Kendisini yakalayan HDP’li sandık kurulu üyelerinin üstüne yürüyerek “Buradan çıkmayacak mısınız, çıkınca görüşeceğiz” diye tehditte bulundu.

URFA

*Urfa’nın Suruç ilçesinde, geçtiğimiz günlerdeki katliamda adı geçen AKP Urfa Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız ve korumaları, terör estiriyor.

Atatürk ve Cumhuriyet İlköğretim Okulları ile GAP Anadolu Lisesi’ne giden AKP’li Yıldız ve beraberindekiler, önce okullarda bulunan herkesin cep telefonlarına el koydu.

Ardından sandık görevlilerini okul dışına çıkartıp, HDP'li sandık kurul üyelerini darp eden Yıldız ve beraberindekiler, sandık başlarına giderek AKP ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan lehine blok oy kullandırttı.

Yıldız ve adamları, bu kez, ilçedeki Mehmet Akif İmam Hatip Ortaöğretim Okulu, Endüstri Meslek Lisesi ve Hürriyet İlköğretim Okulu’nda HDP’li sandık görevlileri ve partililere saldırdı. Her iki üç okulda olaylara sahne oldu. Sandıklardaki ihlallere itiraz eden görevliler ve HDP'lilere de saldırıldı. İmam Hatip Kız Lisesi’nde HDP’li bir seçmen AKP’li Yıldız’ın yakınları tarafından bıçaklandı.

Haber takibi için söz konusu okula giden Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Arjin Dilek Öncel de AKP’li Yıldız ve yakınlarının saldırı tehdidine maruz kaldı.

*Urfa’nın Suruç ilçesinde HDP, Selahattin Demirtaş ve Muharrem İnce’nin lehine kullanılan oy pusulaları çöplerde bulundu.

*Urfa'da AKP ve Erdoğan lehine kullanılan blok oyların görüntülerine ulaşıldı.

*Urfa Akçakale ilçesi Bolatlar ve Vize mahallelerinde insanların AKP dışında farklı bir partiye oy vermeleri engellendi; seçmenlere mühür ve pusula verilmedi. Ayrıca açık oy kullanıldı.

Urfa’da merkez Karaköprü ve Eyyübiye ilçelerinde elektrik kesintileri başladı.

AMED

*Amed'in Kulp ilçesi Zeyrek köyünde AKP damgalı oy pusulalarının çıktığı bildirildi. İtirazlar üzerine arbede yaşandığı, sandık görevlilerinden birinin silahlı olduğu, asker ve korucuların silahla okulun içinde gezdikleri aktarıldı.

*Amed Bağlar Kuşyolu Meslek Lisesi'nde bulunan tek sandığa 2011'de resmi görevli olan Fatma Güneş sandık başkanı tarafından sandık alanına alınmıyor.

*Amed'de Yunus Emre İlkokulu'nda HDP'li görevliler polis tarafından gözaltına alınmakla tehdit edildi ve görevli oldukları sandıkların alanına alınmadı.

VAN

Merkez İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi'nde bulunan EREK TOKİ İlköğretim Okulu'nda polisler, müşahitlerin içeri girmesine izin vermedi. Polisler, müşahitlerin içeri alınmama gerekçesini 'talimat' diyerek geçiştirdi.

Saray ilçesine bağlı Beyaslan köyünde jandarma, köylülerin oy kullanmasına izin vermiyor. Saray'da AKP İlçe Başkanı ve jandarma ile birlikte sandıkları dolaştı.

Sandıkların taşındığı Özalp ve Çaldıran'a bağlı köylerde oy kullanmak üzere sandıkların bulunduğu köylere gitmek isteyen halk ise köy çıkışlarında 'arama-kontrol' gerekçesiyle bekletiliyor.

Gürpınar ve Beytüşşebap ilçeleri arasında bulunan Feraşin bölgesinde de operasyon olduğu gerekçesiyle bölgeyi abluka altına alan askerler, köylülerin oy kullanmasını engelliyor.

Çatak'ta ise sandık başlarında silahlı korucuların beklediği öğrenildi.

Van Tuşba İskele Mahallesi Yavuz Selim ilkokulunda halkın oy sayımın izlemesine polislerce izin verilmedi. Polis sayıma kalamayacaklarını söyleyerek halkı dışarı çıkardı.

Van İpekyolu Karşıyaka Kevenli İmam Hatip Lisesi’ndeki polisler, sayımı izlemek isteyen seçmenleri okula yaklaştırmadı.

ERZURUM

Erzurum Horasan’da AKP’li belediye başkanı Kadir Aydın’ın ekibi oy çalarken görüntülendi. Horasan’da boş oyların AKP oyları ile doldurulduğu bildirilen sandıklarda seçim iptal edildi.

*Erzurum Şair Nefi Ortaokulu 1353 No’lu sandık başkanının tutanaklara el koyduğu öğrenildi.

*Erzurum'da İçişleri Bakanlığı imzalı "Tam Erişim" veren sahte müşahit kartları bulundu.

*Erzurum merkez ve Tekman ilçesinde İnsan Hakları Derneği (İHD) adına gözlem yapan dernek üyeleri Yavuz Karabudak, Sertaç Öztürk ve Erdal Özakçıl gözaltına alındı.

MERSİN

*Mersin’de Toroslar İlçe Seçim Kurulu’na üye olduğu tespit edilen bir kişi elinde çok sayıda zarf ve 2 adet mühürle Çağdaşkent Anadolu Lisesi’ne girmek isterken müşahitlerce engellendi.

ADANA

Adana’nın Seyhan ilçesinde Fatih Terim Anadolu Lisesi’nde polis silah zoruyla halkı okul dışına çıkardı. Zırhlı araçların okul bahçesini ablukaya aldığı öğrenildi.

*Adana/Çukurova 2370 nolu sandık başında 'Cumhur İttifakı' lehine siyasi propaganda yapıldı. Sandık başkanı kolluk kuvvetlerini çağırmadı ve şikayetler kabul edilmedi.

MUŞ

Muş’un Hasköy ilçesinde, AKP'li bir seçmen yaptığı hileyi kayda aldı. Götüntüde, AKP'linin birden fazla oy pusulasını mühürlediği görülüyor.

HAKKARİ

*Hakkari Yüksekova’da Farabi Lisesi’nde HDP müşahitleri polis tarafından okuldan dışarıya atıldı. Okulda halktan çok polis olduğu ve polisin halkı tehdit ettiği bildiriliyor.

*Yüksekova ilçesine bağlı Kamışlı köyü 1193 nolu sandıkta iki asker kapıyı tutarak oy vermek üzere sandığa gelen seçmenlere zorluk çıkarıyor.

BİNGÖL

*Bingöl Elmalı köyünde oy kullanılan okulların polis ve asker ablukasında olduğu; seçimleri izlemek üzere bölgeye gelen AGİT heyetine engellemelerde bulunulduğu bildirildi.

Korucuların yoğun olarak konumlandırıldığı Bingöl'ün Elmalı köyünde, seçmenlerin oy kullandığı Elmalı İlköğretim Okulu’nun polis ve askerler tarafından ablukaya alındı, seçim sürecini izlemek için Danimarka'dan gelen heyetin, köyde incelemede bulunmasına izin verilmedi.

MALATYA

Malatya’da Atatürk Ortaokulu ve Özel İdare İlkokulu’nun etrafında plakasız araçlar oldu.

ŞIRNAK

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan İstiklal İlk ve Ortaöğretim Okulu'nda oy kullanmak üzere gelen Sabri Çağırga, korucubaşı Emin Nergiz tarafından darp edildi. Oyunu kullandıktan sonra sandık güvenliği için okul bahçesinde beklemek isteyen Çağırga, AKP'nin görevlendirdiği korucubaşı Emin Nergiz tarafından darp edildi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Hilal beldesinde HDP’den itiraza yetkili Feyzi Kara, başkasının yerine oy kullanmak isteyen AKP’li Belediye Başkanı Cafer Benek’in yakınları tarafından hastanelik edildi

IĞDIR

Iğdır'ın Karakoyunlu ilçesine bağlı Zor, Gülpınar ve İslam köylerinde AKP'li yöneticilerin açık oy kullandığı öğrenildi. Okulda bulunan görevlilerin ve halkın tepkisi üzerine AKP'liler dışarı çıkarılırken, kullanılan açık oyların iptal edildiği bildirildi.

Yine Halfeli beldesinde de mühürsüz oyların çıktığı belirtildi.

MARDİN

*Mardin Kızıltepe Akziyaret Köyü'nde halka oy kullandırmayan köy muhtarı "oyları telef etmem" diyerek oyları kendisi kullanıyor. Görevli öğretmen de darp edilerek dışarı atıldı.

Dargeçit’te sandıkların birleştirildiği iki okulda asker ve jandarmanın blok oy kullandığı öğrenildi. Olaya tepki gösterenlerin, okul önünde bekleyişleri devam ediyor.

HATAY

Plakasız araçlar Hatay'ın Defne ilçesindeki Aşağı Okçular Mahallesi'nde de görüldü.

ANTALYA

*Antalya’nın Konyaaltı ilçesi Hurma mahallesinde Fettah Tamince Meslek Yüksekokul arka kapısındaki portakal bahçesinden bazı şahısların okul bahçesindeki diğer şahıslara çuvallar verdiği iddia edildi.

*Antalya'da bazı polislerin, 142 belgesinin fotokopisiyle 3-4 yerde oy kullandığı bilgisi geliyor.

ARTVİN

Artvin’in Hopa ilçesindeki pek çok sandığa Kemalpaşa ilçesine ait sandık kurulu mühürleri gönderildi. Müşahitlerin itirazları üzerine önce tutanak tutularak oy verme işlemi durduruldu, ardından da mühürler değiştirildi. Oy verme işlemi bunun ardından yeniden başladı.

RİZE

Rize’nin Çayeli ilçesine balı Derecik köyünde 1093 ve 1094 nolu sandıklarda açık oy kullanılırken, sandığı gitmeyen insanların da yerine oy kullanıldı.

MANİSA

*Manisa Soma’da Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda 1014 numaralı sandığın başkanı, CHP’nin müşahitlerini sınıftan çıkartmaya çalıştı ancak müşahitler sandığı terk etmedi.

KOCAELİ

*Kocaeli Gölcük’te Uğur Mumcu Ortaokulu’nda AKP’lilerin müşahitlere saldırdığı görüntüler paylaşıldı.

BALIKESİR

AKP’nin bir skandalı da Balıkesir’in Bandırma ilçesinde ortaya çıktı. AKP’li kadınlar, bir parkta başı örtülü kadınlara oy kullandırırken yakalandı.

DENİZLİ

*Denizli’nin Merkez Efendi ilçesinde de ilçedeki 12 okula gönderilmek üzere Nevzat Erten Anadolu Lisesi’nde tutulan seçim torbalarının altlarının yırtık olduğu, zarf ve pusulaların koruyucu ambalajlarının ise açıldığı görüldü.

SAYIM SÜRECİNDE DE İHLALLER BİTMEDİ

Saat 17.00'den itibaren gelen ihlal bilgileri de şöyle:

*Ankara’da YSK binasına çıkan yollar, kamyonlarla kapatıldı!

*Ankara’da oy toplama noktalarından biri olan Anıttepe Anadolu Lisesi’nde müşahitlerin oy sayımına girmesi polis barikatlarıyla engelleniyor.

*Ankara Sincan Andiçen Ortaokulu’nda seçmenlerin sayımı izlemesine polis tarafından izin verilmiyor!

*İstanbul Bağcılar’daki Ali Kuşçu İlkokulu’nun kapıları kapandı, sayımı izlemek isteyen seçmenlerin içeri girmesine izin verilmedi.

*Kâğıthane Çeliktepe’de, Cengizhan Anadolu Lisesi’nde sandıklar kapandıktan sonra oy kullanmaya çalışanlar sandık üyelerine saldırdı.

*İstanbul Esenler’de Ayvalıdere ilkokulunda kapılar kapatıldı. Müşahitler dışında kimsenin okula alınmayacağı bildirildi.

*İstanbul Üsküdar’daki Aziz Mahmud Hüdayi Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde oy sayımını takip etmek isteyen seçmenler içeri alınmıyor.

*İstanbul Acıbadem 60. Yıl Anadolu İlkokulu’nda polis okulun kapısını kilitledi; sayımı izlemek isteyen seçmenler kimseyi içeri almıyor.

*İstanbul Şişli’deki İlçe Seçim Kurulu binası da polis tarafından ablukaya alındı.

*İstanbul Acıbadem 60. Yıl Anadolu İlkokulu’nda polis okulun kapısını kilitledi; sayımı izlemek isteyen seçmenler kimseyi içeri almıyor.

*Adana'da oy sayma işlemi başlarken, polis okul bahçelerinden bulunanları dışarı çıkarttı, HDP müşahitlerini de “kimin temsilcisiniz biliyoruz” diye tehdit etti.

*Van'ın merkez Tuşba ilçesine bağlı Zorava köyünde jandarma komutanlığının oyları önce kendilerinin sayacağı ve daha sonra karakola götürecekleri, ardından ise YSK'ye teslim edecekleri belirtildi.

*Van İpekyolu ilçesine bağlı Yalı Melez Mahallesi'nde Türkiye Barolar Birliği (TBB) okulunda müşahitlerin oy sayımında yer almak istemesinin polislerce engellenmesi üzerine gerginlik başladı. Polisin daha sonra okulun önünde bekleyen halka biber gazı ve tazyikli su ile saldırdığı öğrenildi. İlçede ayrıca okullarda bulunan polisler ise sandık başkanı dışında sayıma kimsenin dahil olmayacağını söylediği öğrenildi.

Öte yandan Kevenli TOKİ, Nene Hatun, Van Gölü ve Fevzi Geyik liselerinde de aynı sorunların yaşandığı bildirilirken, avukatların YSK'ye itirazda bulunacağı kaydedildi.

*Hakkari'de ise birkaç okulda sandıkların kapanması ile beraber oyların polis gölgesi altında sayıma başladığı ifade edildi.

*Bitlis'in Tatvan ilçesinde de sandıkların kapanmasıyla beraber bazı okullarda polislerin sandık başkanları dışında oy sayımına kimsenin dahil edilmeyeceğini söylediği belirtildi.

CHP’li Gökhan Günaydın, Niğde İl Seçim Kurulu’nda çıkan yangın nedeniyle oy sayma işlemi yapılamadığı halde Anadolu Ajansı’nın sonuçları açıkladığını duyurdu.

ULUSLARARASI HEYETLER DE ENGELLENDİ

Seçimleri izlemek için Fransa’dan gelen iki kişilik heyet ve yanlarında bulunan bir tercüman, Ağrı girişinde bulunan polis noktasında gözaltına alındı.