Bayern’de YPG/YPJ yasağı kalktı

Kürtlere ve dostlarına yönelik kriminalizasyon siyasetinin yoğun uygulandığı Almanya’nın Bayern Eyaletinde, Yüksek Mahkeme YPG/YJP bayraklarının taşınmasının suç sayılmayacağına karar verdi.

Almanya’da ‘polis devleti’ yasalarının işlediği Bayern Eyaleti’nde Kürtler ve dostları hukuk mücadelesinde önemli bir başarı elde ettiler. Rojava Kürdistan’ın kadın savunma gücü olan YPJ’nin bayrağını taşıdığı için polis ve savcının para cezası talebiyle hakkında dava açtığı Kürdistanlı Kemal Göktepe’nin görülen duruşmasında eyalet yüksek mahkemesince bütün Almanya’da emsal teşkil edecek bir karar verildi.

Göktepe hakkındaki soruşturma Türk devletinin 2018 yılının başlarında Efrîn’e dönük başlattığı işgal saldırısı sonrası başlamıştı. YPG/YPJ’nin direnişiyle dayanışma amacıyla Federal İçişleri Bakanlığı’nın 2 Mart 2017 genelgesiyle yasaklanan YPJ bayrağı taşıdığı gerekçesiyle 2400 Euro ödeme talebiyle açılan dava, 13 Haziran 2019 günü Münih’teki yerel mahkeme karara bağlanmıştı.

MAHKEME YASAK GENELGESİNİ CİDDEYE ALMADI

Ancak para cezası ödemeden davanın kapatılmasına karşı çıkan Münih savcılığı kararı temyize götürmüştü. Bayern Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde yeniden görülen ve kalabalık bir grubun destek amacıyla izlediği davanın dünkü duruşmasında sadece bu eyalette değil, Almanya çapında Rojava direnişi ve Kürt özgürlük mücadelesiyle destek verenleri ilgilendiren tarihi bir karar verdi.

Münih savcılığının öne sürdüğü bütün gerekçeleri red eden mahkeme heyeti, YPG/YPJ bayraklarının suç sayılmayacağını bildirdi. Mahkeme, YPJ’nin 1993 yılından bu yana ülkede yasaklı olan PKK’ye bağlı bir organizsyon olmadığına, ayrıca söz konusu olayda YPJ bayrağı taşınarak PKK propagandası yapılmadığına ve Kuzey Suriye bölgesiyle dayanışmanın ifade edildiğine hüküm etti.

Bayern Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin kararında dikkat çeken bir başka ayrıntı ise aralarında YPG/YPJ bayrağının da bulunduğu birçok sembolü yasaklayan İçişleri Bakanlığı’nın 2 Mart 2017’deki genelgesine yönelik ifadeler oldu. Mahkeme, söz konusu genelgenin hukuk açısında hiç bir bağlayıcının olmadığını ve sadece bakanlığın bir yazışması olduğuna vurgu yaptı.

EYALETİN KÜRT DÜŞMANI SİYASETİNE DARBE

Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun “kardeş partisi” Hıristiyan Sosyal Birliği tarafından yöneltilen Bayern Eyaleti, YPG/YPJ bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını gerekçe Kürt özgürlük mücadelesiyle dayanışma içinde bulunan aktivistlere yönelik kriminalize etme siyasetiyle dikkat çekiyor. Münih Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis birimleri özellikle son üç yılda YPG/YPJ bayraklarını gösterilerde açan veya sosyal medya hesaplarında paylaşanların evlerine baskınlar düzenliyor.

Ancak Bayern Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin son kararından önce olduğu gibi polis ve savcıların aktivistlere yönelik açtığı soruşturmaların çoğu yerel mahkeme tarafından para cezalarına dönüşordu. Bayern Eyaleti’nin güvenlik birimlerinin baskı ve soruşturmalarına rağmen başta eyalette yaşayanların YPG/YPJ olmak üzere Kürt özgürlük hareketiyle destekleri artarak sürdürüyor.

2 MART 2017 GENELGESİ NEYDİ?

Augsburg Bölge Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı’nın 2 Mart 2017 tarihli genelgede Öcalan’ın posteri ile Ciwanên Azad’ın bayrağının yasaklandığını hatırlattı. Almanya’daki 16 eyalet yönetimine gönderilen söz konusu genelgede başta PYD, YPG/YPJ’nin bayrakları olmak üzere Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın her türlü fotoğrafının kamuoyuna açık yerlerde açılmasının yasaklandığı belirtilmişti.

Ancak yasağın nasıl uygulanacağı eyaletlerin inisiyatifine bırakılırken, Bayern Eyaleti geçtiğimiz yıldan bu yana genelgeyi gerekçe yaparak Kürt ve Alman aktivistlerin evine baskınlar düzenliyor, sosyal medyada YPG/YPJ’nin direnişine destek vermek için sembolleri açanlar hakkında soruşturmalar açıyor.