Cep telefonları hassas kişisel bilgileri ele geçiriyor

Bologna Üniversitesi ile London University College bünyesindeki araştırmacılar tarafından yapılan ortak çalışmada, cep telefonlarının bilinenden çok fazla kişisel bilgileri topladığını ve analiz ettiğini ortaya koyuyor.

Her geçen gün kullanımı artan cep telefonlarının GPS uygulamasının yanı sıra telefonlara yüklenen oyun ve uygulamaların oldukça detaylı kişisel bilgileri kaydetmeye imkân tanıdığı anlaşılıyor.

İtalyan ve Britanyalı araştırmacıların çalışması kapsamında 69 gönüllü akıllı telefonlarına ‘TrackAdvisor’ adlı uygulamayı indirdiler. Bireylerin hareketlerini takip eden bu uygulama bizzat araştırma için geliştirildi.

Çalışma sonunda söz konusu uygulamanın toplamda 2 bin 500 farklı yerde 200 bin kadar lokalizasyon kaydettiği anlaşıldı. Çalışma sonunda uygulamanın en az 5 bin farklı kişisel bilgiyi çıkarsadığı da edinilen sonuçlar arasında.

SAĞLIK, EKONOMİK DURUM VE HATTA DİNİ İNANÇLARA KADAR

TrackAdvisor adlı özel olarak geliştirilen uygulamanın edindiği kişisel bilgiler ise oldukça fazla. Sadece 69 kişinin katıldığı çalışmada 5 bin farklı bilginin edinilmesi dikkat çekerken, araştırmaya katılanlar uygulamanın edindiği bilgilerin büyük çoğunlukla gerçeği yansıttığını teyit ettiler.

Ayrıca uygulamanın kişilerin bilgilerini çok detaylıca analiz ettiği görüldü. Bunlar arasında sağlık durumu, sosyo-ekonomik konumu, etnik kökeni ve hatta dini inancına dair bilgiler de bulunuyor.

HASSAS BİLGİLER SUNUYORLAR

Çalışmada yer alan İtalyan araştırmacı Mateo Benni, otomatik öğrenme teknikleri sayesinde cep telefonlarındaki verilerin kullanıcılarının ev adresleri, alışkanlıkları, ilgi alanları, demografik verileri ve hatta kişilik özellikleri gibi hassas bilgileri sunduğuna işaret etti. 

Bu araştırmadan önce 2019 yılında 10 gönüllünün katılımıyla yapılan bir başka çalışmada da benzer sonuçlar elde edilmişti. Ancak ilk kez geniş kapsamlı ve yapay zekâ yardımıyla böylesi bir çalışma yürütüldü.