Dersimliler, Dengbêj Silo Qiz'i uğurladı

"Silo Qiz" olarak bilinen Denbêj Süleyman Doğan, son yolculuğuna uğurlandı.

 

Dersim katliamının son tanıklarından ve 'Dengbêj Silo Qiz' olarak tanınan Süleyman Doğan, dün yaşamını yitirmesinin ardından bugün son yolculuğuna uğurlandı. Doğan için öncesinde Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Cemevi'nde tören düzenlendi. Törene denbêj Qiz'in çocukları, torunları, Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, ilçe belediye başkanları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile yüzlerce kişi katıldı.

'KARDEŞLİK EŞİTLİKTİR'

Cemevinde düzenlenen tören öncesi Doğan’ın eserleri dinletildi. Araştırmacı Yazar Cemal Taş ile Dersim Sanatçıları adına Mazlum Büyüktaş da, Doğan’ın hayatından kesitler anlattı.
Taş, "(...) Yıllar geçtikçe, Silo Qiz'ın şöhreti Dêsim'in dört bir yanında yayılır, tanınır. Artık Dersim'de bir şair vardır, lakabı küçük manasına gelse de, namı-şanıyla büyük bir ozandır" dedi.
"38 Tertelesi kapıya dayandığında gençlik yıllarıdır onun" diyen Taş, şöyle devam etti: "Zalim bir el Dersim'de taş üstünde taş bırakmaz. Kirmanciye Tarihi, dili, kültürü, inancı ile ilgili günümüze kalan ne varsa bu ozanların dili ile bugünlere ulaşmıştır. Günümüz ozanları içinde hem yaş hem birikim bakımından en büyük ozan Silo Qiz'dır" diye konuştu.
Doğan'la bir konuşmasını anlatan Taş, "Kirmanciye gençliğine öğütün-nasihatin nedir, diye sormuştum. ‘Ekmeği ikiye bölüp, büyük dilim kendine, küçüğü size veren ile kardeşlik yapmayın!  Kardeşlik eşitliktir' demişti" şeklinde konuştu.
Cemevindeki törenin ardından Doğan'ın naaşı Dersim merkeze bağlı Milu köyünde toprağa verildi.