Eyn Îsa iki aydır geçit vermiyor

Türk devleti, iki aydır Eyn Îsa’ya saldırılarını artırdı. Rusya ve Şam, izlemekle de yetinmeyip QSD’ye baskı yaptı. Buna rağmen QSD ve halk, direnerek Türk işgalciliğine geçit vermedi.

Eyn Îsa ve köylerine yönelik saldırılarını 23 Kasım 2020’den beri arttıran işgalci Türk devleti, bir taraftan da M4 uluslararası karayolunun batısına ve doğusuna gözlem noktaları kuruyor.

Türk devleti ve Rusya arasında 22 Ekim 2019’da yapılan mutabakata göre; Türk devletinin, M4 karayolundan en az 3 kilometre uzaklıkta olması gerekirdi, ancak ilk günden buna riayet etmedi. Türk devleti, Eyn Îsa’nın batısında bulunan Mieleq köyüne 2 kilometre ve M4 yoluna 800 metre uzaklıkta, üzerinde tüm gelişmiş kamera sistemleri bulunan bir gözlem noktası kurdu. Bu gözlem noktası, 23 Kasım'da başlayan saldırılardan sonra saldırıların önünü alabilmek için Rusya’nın gözetiminde, QSD ve Şam yönetimi arasında ortak oluşturulan gözlem noktasının tam karşısına kuruldu. Eyn Îsa’nın batısında yer alan ve şehir merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan Seyda köyünün yukarısında, köye 500 metre uzaklıkta bir gözlem noktası daha kuruldu. Aynı şekilde burası da kamera sistemi ile donatılmış durumda. Üçüncü bir gözlem noktası da Eyn Îsa’nın kuzeyinde bulunan ve M4 karayolunda bulunan Mişerfe ve Cehbel köylerine yakın kuruldu. Eyn Îsa’nın batısında bulunan ve şehre 7 kilometre uzaklıktaki Xalîdiyê köyünün yakınlarında bir; Mişerfe ve Cehbel köylerine yakın iki gözlem noktası daha kurmaya çalışıldığı öğrenildi.

SALDIRILAR VE DİRENİŞ

Türk devletinin, 23 Kasım 2020'den bu yana bölgeye yönelik saldırılarıyla ilgili QSD askeri kaynaklardan aldığımız verilere göre;

* İki defa Eyn Îsa şehir merkezi olmak üzere toplamda 162 defa ağır silahlarla alan bombalandı. Bu saldırılarda sivillere ait yüzlerce ev zarar gördü.

* Eyn Îsa’nın batısında M4 yolu üzerinde bulunan sivillere ait mazot istasyonu Türk devletinin saldırıları sonucu tamamıyla kullanılmaz hale geldi.

* Eyn Îsa'nın su ihtiyacını karşılayan su tankı da saldırıların hedefi oldu ve kullanılamaz durumda.

* Eyn Îsa’nın doğusunda bulunan M4 karayolu üzerinde bulunan dinlenme tesisi ve yakıt istasyonu aynı şekilde tümden harabeye döndü.

* Bu saldırılarda 5 sivil katledildi, 16 sivil yaralandı.

* İşgalci Türk devleti ve çeteleriyle girilen çatışmalarda 8 QSD savaşçısı şehit oldu, 9 savaşçı yaralandı.

* Çatışmalarda toplamda 65 Türk savaş elemanı öldürüldü, 15’i yaralandı.

* Mieleq, Mişerfe ve Cehbel köylerine yönelik sızma girişimlerinde ise Türk devletine ait 5 zırhlı araç imha edildi. 

* Türk devleti ve çetelerinin saldırıları sonucunda Şam yönetiminin 5 askeri yaralandı, ancak ne Şam ne de Rusya tarafından herhangi bir tepki gösterilmedi.

NEDEN SALDIRI ALTINDA?

Eyn Îsa, Reqa’ya bağlı Girê Spî ilçesinin bir kasabası. Coğrafi konumuyla stratejik öneme sahip. Reqa, Minbic ve Til Temir’i birbirine bağlıyor. Kobanê ve Sirînê’ye giden yol, buradan geçiyor. Uluslararası M4 yolunun bulunduğu bu bölge, Halep, Hesekê, Qamişlo ve Til Koçer sınır kapısını Irak sınırına bağlıyor.

Mieleq köyü, Eyn Îsa’nın batısında, Eyn Îsa, Sirînê ve Kobanê'ye giden M4 yoluna 2 kilometre uzaklıkta.

Seyda köyü, Eyn Îsa şehir merkezine 2 kilometre uzaklıkta, bulunduğu yükseklik ve konumundan dolayı Eyn Îsa kasabası üzerinde hakim.

Mişerfe ve Cehbel köyleri, Eyn Îsa’nın doğusunda Til Temir’e giden M4 karayolu üzerinde bulunuyor. Bu iki köyün kuşatılması durumunda Eyn Îsa kasabası tümden çembere alınmış oluyor.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin özellikle bu köyleri hedef alarak bir taraftan stratejik yol hatlarına hakim olmak istiyor. Batıdan Kobanê, Sirînê ve Eyn Îsa arasındaki yolu kesmek, doğudan ise Til Temir, yani Cizîrê ile olan yol bağlantısını tümden koparmak, yani Eyn Îsa kasabasını tümden kontrol altına almak istiyor.

QSD VE HALK ENGELLİYOR

Rusya’nın tepkisizliği, Türk devleti ile ortak bir anlaşmanın sonucu olduğunu gösteriyor. Zaten saldırılar sürecinde Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Emine Omer, "Rusya'nın, şehrin Şam hükümetine teslim edilmesi için QSD’ye baskı uyguladığı" açıklaması yapmıştı. Rusya ve Türk devleti arasındaki bu ikili konsepte karşı halkın da büyük tepkisi oldu. Halk, günlerce Rusya’nın Eyn Îsa’daki üssünün önünde çadır kurarak eylem yaptı. Eyn Îsa halkıyla birlikte Minbic, Kobanê, Reqa ve Tabqa halkı da her gün sokaklara dökülerek Rusya’nın tutumuna tepki gösterdi. Halk, Rusya’nın Eyn Îsa’daki üslerine taş atarak, Türk devletinin saldırılarına ortak olmasını protesto etti. Eyn Îsa halkı, Türk devletinin evlerini, mahallelerini bombalamasına rağmen şehri terk etmeyerek direnişte ısrarcı oldu.

Bununla birlikte tüm saldırılara karşı büyük bir direniş sergileyen QSD savaşçıları, Türk devleti ve çetelerinin tek bir adım ileri gelmesine izin vermeyerek, tüm saldırıları boşa çıkardı. Rusya, birçok defa QSD güçlerinin, Türk devleti ve çetelerinin saldırılarına karşılık vermemesi için baskı ve şantaj uyguladı. İki ay boyunca yapılan tüm saldırıların QSD tarafından geri püskürtülmesi, Rusya ve Türk devletinin bu konseptini boşa çıkardı. Rusya’nın, Türk devletinin şehrin batı ve kuzey bölgelerinde yapmış olduğu gözlem noktalarından Eyn Îsa şehrine ve köylerine ağır silahlarla saldırmasını görmezlikten gelmesi, konseptin Türk devleti, Rusya ve Şam hükümeti tarafından sürdürülmeye çalışıldığını gösteriyor.