Fransa'da onlarca kişiye operasyon, dernekler kapatılacak!

Fransa'da Samuel Paty isimli tarih öğretmeninin sokak ortasında kafası kesilerek katledilmesi ardından sabah saatlerinde onlarca kişiye karşı operasyon başlatıldı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, sabah saatlerinde İslamcı akımdan onlarca bireye karşı operasyonların başlatıldığını ve gelecek günlerde devam edeceğini bildirdi.

Bu operasyonlara, Pazar günü Savunma Kurulu toplantısında karar verildi. Operasyonun hedefinde Samuel Paty cinayeti ardından başlatılan soruşturmalarla bağlantılı bireyler hedef alınıyor. Darmanin, Europe 1 radyosunda yaptığı açıklamada, operasyonların aynı zamanda bir mesaj verme amacını taşıdığını belirterek, "Cumhuriyet düşmanlarına bir dakika bile fırsat verilmeyecek" dedi.

Cuma günü Paty'nin katledilmesi ardından internet üzerinde nefret suçlarına yönelik 80'i aşkın soruşturma başlatıldığını belirten Darmanin, gözaltına alınanların olduğunu belirtti.

Darmanin, çok tartışmalı "Fransa İslamofobiye karşı Kolektif (CCIF)" ile "BarakaCity"nin de aralarında olduğu bir çok derneğin feshedilmesini önereceğini kaydetti.

İçişleri Bakanı, "51 derneksel yapı tüm hafta içerisinde devlet servislerinin ziyaretleri ile karşılaşacak ve benim önerim üzerine aralarından bir çoğu Bakanlar Konseyi'nde feshedilecek" dedi.

18 yaşındaki bir Çeçen tarafından başı kesilen tarih-coğrafya öğretmeni Samuel Paty'ye karşı özellikle öğrenci ailelerinin girişimiyle CCIF tarafından fetva çıkarılmıştı.

Bakan Darmanin, bu derneğin "devlet yardımlarından ve vergi indirimlerinden yararlandığını, ayrıca devlet islamofobisine tepki gösterdiğini" ifade etti.

Paty, okulda İslam peygamberi, Charlie Hebdo'nun karikatürlerini ifade özgürlüğü altında öğrencilerine anlatması ardından hedef olmuştu. Aynı sınıfta çocukları olmayanlar da Paty'yi hedef göstererek, açık adresini vermiş ve "pornografi" ile suçlamıştı. Öğrenciler ise, Paty'nin müslüman çocukların etkilenmemesi için karikatürleri göstermeden önce, dışarı çıkmalarını tavsiye ettiği belirtiliyor. Bir öğrencinin babası olan radikal islamcı ABdulhakim Sefrioui de Paty'ye karşı fetva vermişti. Gözaltına alınanlar arasında Sefrioui de var.

Darmanin ayrıca "terörist karakterli radikalleşme" ile fişlenen 231 kişinin sınırdışı edilmesini isteyeceğini bildirdi. Bunlardan 180'inin cezaevlerinde olduğu, diğerlerinin gelecek saatler içerisinde ise yakalanacağı kaydedildi.