Gazi’de fuhuş tuzağı

Kürt ve Alevilerin yoğun yaşadığı Gazi ve Nurtepe mahallelerinde, toplumsal çökertme yöntemi olarak fuhuş tuzakları kuruluyor.

Devletin yönlendirmesiyle ya da onun izin verdiği şekilde işleyen fuhuş sektörü, özellikle Kürt ve Alevileri hedef alıyor. 

Fuhuşun artışıyla ilgili haber yapmak için gittiğimiz Nurtepe ve Gazi mahallelerinde mahalle halkı, çetelerden ve çetelere arka çıktıklarını söyledikleri polislerden çekindiği için isim vermeden yaşanılanları anlattı. İki mahallede de aynı yöntemlerin yanında mahallelerin yapısına göre farklı yöntemlerin de denendiği aktarıldı. 

UYUŞTURUCUDAN SONRA FUHUŞ

Uzun yıllardır Nurtepe’de yaşayan ve esnaflık yapan bir yurttaş, çetelerin baskılarına karşı defalarca polise gittiklerini, polisin hiçbir şekilde bir şey yapmadığını belirtti. Fuhuş öncesi mahallede uyuşturucu trafiğinin arttığını kaydeden esnaf, birkaç yıl önce ‘bonzai’ adlı uyuşturucu maddesinin sokaklarda satılmaya çalışıldığını, ancak mahallede yaşayan devrimcilerin yurtseverlerin müdahalesiyle bonzainin mahalleye girişini engellediklerini söyledi. Esnaf, artık ‘metanfetamin’ adlı uyuşturucunun her sokakta, hatta dükkanlarda satıldığını belirtti. Mahallelinin anlattıklarına göre; çoğunun açlık sınırının bile altında yaşadığı mahallede, ekonomik olarak çöküşü yaşayan ve genç yaşta olan insanlarla yakınlaşmak isteyen çetelerin ilk adımları onlarla dost olmak, gerektiğinde karşılıksız para vermek oluyor. Bunalıma girmeye yakın gençleri hedeflerine koyan çete üyeleri, bir süre sonra hiçbir karşılık almadan gençlere uyuşturucu madde veriyor. Sonunda uyuşturucu bağımlısı hale gelen genç kadınları uyuşturucu parası için fuhuşa sürüklüyorlar.

TECAVÜZ, TEHDİT VE ŞANTAJ

Gazi Mahallesi’nde özellikle devrimci yurtsever ailelere yönelim oluyor. Ya polisin ajanlaştırma faaliyeti şeklinde kadınlar düşürülmek isteniyor ya da maddi zorluklar bilindiğinden ona göre bir dostluk ilişkisi içinde yardım etme bahanesiyle yaklaşılıyor. Bu süreçte oluşturulan ağa düşmesi sağlanan kadınlar ile aralarında polislerin de olduğu kişiler ‘duygusal’ bir ilişkiye giriyor. Bu süreçte hem çete üyeleri hem de polisle ‘sevgili’ olan kadınlara tecavüz ediliyor ve sonrasında bu videolar üzerinden kontrol altına alınıyor. Tecavüz edilen, cinsel istismara uğrayan kadınlar ise videoların yayılmasından korktuğu için fuhuş sektörüne sokuluyor.

Bunların dışında en ilginç olanı ise tutsak ailelerine yönelik çalışmalar. Aralarında korucuların da olduğu bir şebeke, uzun süre cezaevinde olan ve ağır cezalarla yargılanan tutsak aileleri ile iletişime geçiyor. Bu kişiler, kendilerini avukat olarak tanıtarak, tutsakların serbest bırakılabileceği yönünde vaatte bulunuyor. Görüşmelerini otel lobilerinde yapan bu kişiler, gizlice lobideki görüşmeyi fotoğraflayarak, sonrasında kadınlara şantaj yapmaya başlıyor, fuhuşa sürüklemeye çalışıyor.

HEPSİ DE BİLİNİYOR

Kürt kadınlara yönelimin devletin bir politikası olduğunu belirten mahalleliler, fuhuşa sürükleyen kişilerin polisle çalıştığını; Kağıthane’deki Güvenlik Şube ve TEM polisleri ile sıklıkla görüştüklerini söylüyor. 

Gazi Mahallesi girişine açılan AVM’nin hemen yanında bulunan TOKİ Avrupa Konutları’ndaki zengin erkeklere, mahallede tuzağa çektikleri kadınları pazarlıyorlar. TOKİ Avrupa Konutları ile yeni yapılan AVM arasında bir geçiş olduğunu belirten mahalle sakinleri, AVM’ye giden kadınların çoğunun buradan konutlara geçerek satıldığını söyledi.

Gazi Mahallesi yakınlarında bulunan Kent Ormanı ve Cebeci Köyü yakınlarında bulunan ormanlık alanda, özellikle çete üyelerinin fuhuş için kullandıkları mekanlar olarak biliniyor. Ulaşımın çok zor, kontrolün neredeyse yok denecek kadar az olduğu bu yerlerde, hem uyuşturucu kullanımı hem de fuhuş her geçen gün artış gösteriyor.

Mahallelerde, kadınlarla ilişkiye geçmek için onların sıklıkla uğradığı iş yerlerini kullanan çete üyeleri, özellikle kuaförleri ve kafeleri mesken tutmuş durumda. Mahallelerde açılan bazı kuaförlerde ve kafelerde kadınların satıldığını belirten mahalle sakinleri, bu tip işyerlerinin sıkı polis kontrolünde olduğunu belirtiyor.

Bunların dışında kaçak konfeksiyon atölyeleri de özellikle yoksul Kürt ve Alevi kadınlarının fuhuşa sürüklenmesi için kullanılan mekanlar arasında yer alıyor. Özellikle Gazi Mahallesi ve çevresinde bu tip faaliyet gösteren birçok iş yerinde çalışan yoksul Kürt ve Alevi kadınları, çetelerle ilişkili çalışan iş yeri sahipleri tarafından fuhuşa sürükleniyor.