Hanau’da katledilenler arasında 2 Kürt genci de var

Almanya Hanau'daki ırkçı saldırıda katledilenlerin arasında Ferhat Unvar ve Gökhan Gültekin adlı 2 Kürt genci de bulunuyor.

Almanya bu sabah bir terör saldırısıyla uyandı. Hessen eyaletinin Hanau kentinde dün akşam saat 22.00 sularında iki nargile kafede silahlı saldırılar gerçekleşmiş, olay yerine giden polis ekipleri 9 cenazeyle karşılaşmıştı. Gece saatlerinde Tobias Rathjen isimli failin peşine düşen polis, olay yerine 5 dakika mesafede iki cesetle daha karşılamıştı.
Hanau’daki olayın sırrı polis ve güvenlik ekiplerinin bu sabah yaptığı incelemeyle netleşti. İki farklı kafede toplam 9 göçmeni katleden Rathjen’in, daha sonra evine gittiği ve burada annesini de öldürdükten sonra intihar ettiği belirtildi.

2 KÜRT GENCİ DE KATLEDİLDİ

Silahlı saldırıda yaşamını yitiren göçmenler arasında en az 2 Kürt gencinin de olduğu öğrenildi. ANF’ye bilgi veren Hanau’daki yerel kaynaklar, Ferhat Unvar ve Gökhan Gültekin isimli 2 yurtsever gencin yaşamını yitirdiğini aktardı. Ayrıca yaralanan göçmenler arasında da 3 Kürdistanlının olduğu öğrenildi. Saldırı ve kurbanlarına ilişkin ayrıntılı açıklamanın gün içerisinde federal savcı ve polis birimleri tarafından yapılması bekleniyor.

IRKÇI BİR MANİFESTO BIRAKTI

Hanau’da 1977 yılında doğan Tobias Rathjen, 2011 yılında Norveç’te terör saldırısı gerçekleştiren Anders Breivik gibi arkasında ırkçı bir manifesto bıraktı. İnternet sitesinde hayatını ve ırkçı düşüncelerini açıklayan üç ayrı dosya yayımlayan Rathjen, Almanya’dan sınır dışı edilmesi mümkün olmayan halkların yok edilmesini savunuyor. Ayrıca YouTube’a da İngilizce bir mesaj bırakan Rathjen, ABD karşıtı komplo teorilerini aktardı.

STEINMEIER: TERÖR EYLEMİ

Saldırı, Alman devlet yetkililiklerinden ve siyasetçilerden sert tepki gördü. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier saldırı için "terör eylemi" ifadesini kullanarak, endişelerini dile getirdi. Steinmeier, ırkçı nefretin tehdit ettiği bütün insanların yanında olduğunu ve barış içinde bir arada yaşamayı savunduklarını söyledi.

MERKEL: BU ZEHİR TOPLUMUMUZDA VAR

Saldırının ardından Halle kentinde gerçekleşen bir etkinliğe katılmaktan vazgeçen Başbakan Angela Merkel ise başkent Berlin’de bir açıklama yaptı. Yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulunan Merkel, “Bugün ülkemizin en acı günlerinden birisidir. Irkçılık bir zehirdir ve maalesef bu zehir toplumumuzda mevcuttur” ifadesini kullandı.

KİPPİNG: TESADÜF DEĞİL

Saldırıya sert tepki gösteren siyasetçilerin başında ise Sol Parti Eş Genel Başkanı Katja Kipping geldi. Böylesine saldırıların tesadüf olmadığını belirten Kipping, ülkede son dönemlerde artan ırkçılığa dikkat çekti. Kipping, Twitter hesabında ise “Wir trauern-Yas tutuyoruz- Em xemgîn in” sözlerini paylaştı.

HALKLAR SOKAĞA ÇIKIYOR

Bu arada Hanau’daki saldırıyı kınamak ve ırkçılığa dikkat çekmek için başta Kürdistanlılar olmak üzere göçmenlerin öncülüğünde bugün saat 18.00’de birçok kentte gösteriler düzenlenecek.