Irak, birbirine düşman komşularını bir araya getiriyor

Ortadoğu’da kaçınılmaz bir diplomatik aktör olmaya çalışan Irak hükümeti, Cumartesi günü komşularını bir araya getiriyor.

Toplantı, komşu devletlerin parlamento başkanlarının katılımı ile gerçekleşecek. Buluşmada, birbirine düşman bazı devletler de var. Suudi Arabistan, Kuveyt, Suriye, Ürdün ve Türk parlamentolarının başkanları ile İranlı üst düzey bir yetkili toplantıya katılacak. İran Parlamento Başkanı, katılamayacağını bildirdi.

Bu ülkeler arasında, bölgenin iki büyük rakibi İran ve Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkiler kopuk. Suudi Arabistan ile Suriye arasında da diplomatik ilişkiler yok. Türk rejimi de uzun süre Suriye rejimini devirmeye çalışarak, çetelerle birlikte Kürt bölgelerini işgal ederken, aynı Türkiye İran ile birlikte Suriye krizi üzerine müzakereler yürütüyor.

Irak Parlamento Başkanı Muhammed El Halbusi, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “terörizme karşı galip gelen Irak’ın komşularını Bağdat’ta toplamaktan onur duyduğunu” belirtti.

Birbirine düşman iki güç olan ABD ve İran arasında sıkışan Irak, bundan bir yıl önce DAİŞ çetelerine karşı zaferini ilan ettikten sonra Ortadoğu’da coğrafik olarak stratejik konumunu güce dönüştürmeye çalışıyor.

Elektrik ve gaz bakımından İran ithalatlarına geniş bir şekilde bağımlı olan İran, Washington’un Tahran’a yönelik yaptırımlarından bağışık tutuluyor. Bağdat, Suriye’nin Arap Birliği’ne geri dönüşünü de destekliyor. Irak yönetimi ayrıca, 30 yıllık diplomatik bir kopuştan sonra, Başar El Esad rejimine karşı grupları destekleyen Suudi Arabistan ile ilişkilerini de güçlendirdi.

Irak Parlamentosu Başkanı bu Cuma günü Suriye Halk Konseyi Başkanı Hamuda Sabbah’ı kabul etti.