Kardeştiler ama hep yoldaş

YJA STAR gerillası Sarya Diyar, şehadetinin 10. yıl dönümünde gerilla ağabeyi Diyar Gaffur’u ve üzerindeki emeğini anlattı.

Başta abi-kardeş iken sonradan yoldaş olmanın sonsuzluğunda özgür dağlarda olmanın hayalini kuran Sarya Diyar, “Heval Diyar Gaffur, beni senin yoluna yolcu eden sihirli sözcükleri ilk sen fısıldamıştın kulaklarıma. Rüyalarıma misafir olduğun gecelerde beni cennet bahçelerde gezdirir ve dağlarda yanan ateşi işaret ederdin. Sonra dağlara doğru yürür ve bana el sallardın. Geceleri aydınlatan gerilla ateşinin başında anlattıkların, dağ destanlarında kahramanların siluetlerini hayal edip onlarla yolculuğa çıkarmamı sağlardı” diyor.

ŞEHADETİNİN 10. YILI

Ağabeyi gerilla Diyar’dan duyduğu gerilla hikayelerinde; kadın gerillaların dağlarla bütünleşen güzelliklerinde, hayallerindeki kahramanlarla buluşan Sarya Diyar, yoluna yoldaşı olmak istediği ağabeyi ve yoldaşı Diyar Gaffur’u şehadetinin 10. yılında anlattı: “Aileden iki kardeş Özgürlük Hareketi’ne katıldık. Ben daha çok küçükken ağabeyim katılmıştı. Daha sonra ben gerilla arkadaşlar içerisinde onu gördüm ve tanıdım. Ben evin en küçük çocuğu olduğum için bana çok değer verirdi. Onu gerilla olarak görmek, tanımak çok heyecan vericiydi. Gerillaya olan sevgimiz çok farklıydı, bir gerillayı bile görmek bizi çok mutlu ederdi. Yani insan abisini de gerilla olarak görünce çok farklı duygular hissediyor. Heval Diyar’la çok güzel anılarımız oldu. Ondan çok etkileniyordum.”

İSMİNİ DİYAR’IN İSTEĞİYLE ALDI

YJA STAR gerillası Sarya Diyar, ağabeyinden duyduğu Botan’da şehit olan gerilla Sarya’nın yaşamından etkilenerek ve gerilla Diyar’ın isteği üzerine aldığı ismin önemini şu şekilde dile getiriyor: “Heval Diyar, kadın gerillaların yaşamından, katılımından, dağlara kattıkları güzellikten ve mücadelesinden bahsederdi. İlgimi çok çeker, büyük bir merak oluştururdu her seferinde. Heval Diyar, Heval Sarya’dan çok bahsederdi. Bir kadın gerilla olarak Botan’ın asi dağlarında verdiği mücadeleleri anlatırdı. Ona çok değer verirdi. Bana demişti ‘eğer katılırsan ismini Sarya koy, diye, çünkü Heval Sarya düşmana karşı büyük bir direniş göstererek son mermisine savaşarak şehadete onun yanında ulaşmıştı. Heval Sarya’nın gösterdiği cesaret ve direnişten çok etkilemişti. O yüzden ben özgürlük saflarında adımı Sarya Diyar olarak seçtim.”

YOLDAŞLIĞINA LAYIK OLMA ÇABASI

Diyar’ın izinden dağlara geldiğini kaydeden Sarya Diyar, şunları ifade ediyor: “Yaşamın maneviyatını, verilen mücadelenin amacını anlatan ve bana dağların sihirli kapısını aralayan, güzellikleri tanıtan o olmuştu. Onun sayesinde Özgürlük Hareketi’ne katıldım. Heval Diyar’ı tanıyan arkadaşlara her zaman sorardım ve anlatmalarını isterdim. Heval Diyar’ın verdiği mücadele ve yoldaşlığa olan bağlılığından, dağlara olan sevgisinden, cesaretinden çok bahsederlerdi. Yani hem bir kardeş hem de bir yoldaşı olarak Heval Diyar’ın emeklerine ve maneviyatına layık olmak istiyorum.”