Kayyum işgaline AP’den bir tepki daha

AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Maria Arena, HDP'li belediyelere dönük kayyum gasbını kınadı.

HDP’nin üç büyükşehir belediyesinin gasp edilmesine yönelik tepkiler devam ediyor. AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Maria Arena, görevi gasp edilen eşbaşkanlar ile tam dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

'DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ'

Arena'nın açıklaması şöyle:

"Türkiye'nin güneydoğusundaki HDP temsilcilerine yönelik son zamanlarda yapılan polis operasyonu nedeniyle endişeliyim. Terörizmle ilgili soruşturmalar gerekçesiyle meşru olarak seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının yerine başkalarının atanması rahatsızlık verici. Halk iradesini görmezden gelmek kabul edilemez. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ezici çoğunlukla seçilen Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan ile tam dayanışma içerisinde olduğumu ifade ediyorum.

'KÜRTLERİN KENDİNİ TEMSİL ETMESİNE ENGEL OLUNUYOR'

Avrupa Parlamentosu daha önce de bu bölgedeki belediye başkanları ve yardımcılarının görevlerinden alınması, tutuklanması ve yerlerine merkezi hükümetin kayyımlarının atanması ile ilgili kaygılarını defalarca dile getirmişti. Şimdi yine bu yeni kararın sonucunda, Türkiye nüfusunun büyük bir kısmı yerel düzeyde demokratik olarak temsil edilmemektedir. Bu gelişme, Türkiye'nin yerel demokratik yapısını daha da zayıflatmaya yönelik açık bir girişimdir. Doğrudan demokratik temsiliyet ilkesine tam bağlılık ve Kürtlerin kendilerini demokratik olarak ifade edebilmesine olanak sağlanması Türkiye'deki merkezi yönetim yetkililerinin ve Türk vatandaşlarının yararınadır."