Avrupa'da Rojava ile dayanışma eylemleri-YENİLENDİ

Türk işgal saldırılarına karşı Avrupa'nın bir çok ülkesinde protesto eylemleri gerçekleşti. Eylemlerde, Rojava ile dayanışma mesajları verilirken, Erdoğan'ın yargılanması talep edildi.

KÖLN

Köln’deki Hans Böckler Platz'da bir araya gelen yüzlerce kişi, Başbakan Angela Merkel hükümetini ve Erdoğan rejimini protesto etti. Eylemde Rojava ile dayanışmayı büyütme ve ortak mücadele mesajı ön plana çıktı.

Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen meydanda toplanan yüzlerce kişi Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Kitle hep bir ağızdan 'şehit namırın' sloganını attı. YPG/YPJ, MLKP, MLPD, Young Strugle, Yaşanacak Dünya bayraklarının taşındığı eylemde sık sık 'katil Erdoğan' , 'Jin, jiyan, azadi' 'biji berxwedana YPG' sloganları da atıldı.

Bir grup genç mitingin karşı tarafından bulunan bir binaya “Rojava ile dayanışmak için Heyva Sor a Kürdistanê kurumuna bağış yapın” yazılı dev pankart astı.

Mitingde yapılan konuşmalarda Merkel hükümeti, Erdoğan rejimi ile olan ilişkileri nedeniyle sert ifadelerle eleştirildi. Konuşmacılar, Alman hükümetini Türkiye’ye silah satışlarını derhal durdurmaya çağırdı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de aynı amaçla bir miting yapıldı. Soğuk ve yağışlı hava altında yapılan miting saygı duruşu ile başladı.

Özgür Kürdistanlılar Toplu Merkezi Meclisi Eşbaşkanı Erhan Firat, mitingde yaptığı konuşmada, faşist Erdoğan rejiminin tüm Kürdistan’ı hedef alan terörünü kınadı.

Firat, Rojava ile dayanışmak için 15 Aralık Pazar günü öngörülen dayanışma gecesinin Berlin polisi tarafından yasaklandığını hatırlatarak, bunun tamamen keyfi olduğunu belirtti ve kınadı. Eylemde Kürtlerin yanısra, Kürt dostu Alman aktivistler de yer aldı.

HEİLBRONN

Almanya’nın Heilbronn kentinde de bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe Kürtler ve Türkiyeli bir çok sol örgüt katıldı.

Wertwiesen parkında bir araya gelen eylemciler YPG ve YPJ bayrakları ile Rojava’ya yönelik işgale dikkat çeken pankartlar taşıdı. Yürüyüş bouyunca Rojava direnişine destek veren sloganlar atıldı.

Eylemde, Alman polisinin Heilbronn’da Kürt derneğine yönelik polis baskını da kınandı. Yürüyüş, polis merkezi önünde bir miting ile son buldu. Alman polisi 27 Kasım’da Heilbronn Kürt Toplum Merkezi ve yöneticilerinin evlerine baskın gerçekleştirmişti.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde, Demokratik Tük Toplum Merkezi’nin çağrısıyla bir yürüyüş düzenlendi. Kürt ve Alman aktivistlerin katıldığı yürüyüşte Türk işgali kınandı, Batılı hükümetlere Türk askerinin çekilmesi ve katliamların durdurulması için harekete geçmeleri çağrısı yapıldı. Yürüyüşte “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Bijî Berxwedana Rojava”, “Terörist Erdoğan” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı.

STUTTGART

Riseup4 Rojava ve Defende Rojava İnisiyatiflerinin öncülüğünde Avrupa’nın bir çok yerinde olduğu gibi, Almanya’nın Stuttgart kentinde Kürtler ve dostları Rojava için yürüdü.

Stuttgart’taki eylem Riseup4 Rojava ve Defende Rojava İnisiyatiflerinin çağrısına uyan KON-MED öncülüğünde gerçekleşti. Çok sayıda bildirinin dağıtıldığı eylemde, Türk işgali protesto edildi. Eylemciler sık sık, “Yaşasın uluslararası dayanışma, “Susma, ortak olma”, “Katil Erdoğan Rojava’dan defol” gibi sloganlar attı.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde Türk işgali bir mitingle protesto edildi.

Frankfurt Bokunhaimer Warte meydanında yapılan mitinge onlarca kişi katıldı. Mitingde yapılan konuşmalarda Rojava direnişi ile dayanışma ifade edildi.  Miting “Biji berxwedana Rojava” sloganı ile son erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde, Türk işgalini kınamak ve Rojava ile dayanışmak amacıyla bir yürüyüş yapıldı.

Cumartesi öğleden sonra yapılan yürüyüş Canabiere meydanında başladı, Vieux Port meydanına kadar sürdü.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte hava saldırılarında katledilen çocukları gösteren pankartlar açıldı. PKK, YPG, YPJ ve gençlik örgütü TCŞ bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin taşındığı eylemde, sık sık “Terörist Erdoğan”, “DAİŞ Erdoğan’ın kardeşidir” şeklinde sloganlar atıldı.

Vieux Port meydanında yapılan mitingde bir dakikalık saygı duruşu ardından bir bildiri okundu. Eylem sloganlarla sona erdi.

ATİNA

Yunanistan’da Türk devletinin Atina büyükelçiliğine doğru kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Kürdistan Kültür Merkezi ve Devrimci Gençlik Hareketi’nin çağrısıyla Akademia meydanında bir araya gelen yüzlerce Kürdün yanı sıra anarşist ve solcu gruplar, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca işgal saldırılarına ilişkin Yunanca bildiriler de dağıtılırken, çevreden geçen halk da alkış ve ıslıklarla yürüyüşe destek verdi.

Türk devletinin Atina Büyükelçiliği önüne varan kitle, burada da sık sık “Faşist Erdoğan” sloganını attı.

Alanda Kürdistan Kültür Merkezi, Devrimci Gençlik Hareketi ve solcu gruplar adına konuşmalar yapıldı.

Konuşmalarda Türk işgali kınandı, Rojava direnişi ile dayanışma ifade edildi. Eylemde, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işlediği suçlardan yargılaması istendi.

VİYANA

Avustralya'nın Viyana kentinde, Türk işgalini kınamak amacıyla bir miting düzenlendi. Mitingde, işgal saldırılarına tepki gösterilirken, Rojava ile dayanışma mesajları verildi.