Suruç Aileleri İnisiyatifi: Bu davanın peşini bırakmayacağız

Suruç Aileleri İnisiyatifi, "Suruç için adalet herkes için adalet" talebiyle her ay yaptıkları eylemin 39'uncusunu Kadıköy Halitağa'da Caddesi’nde gerçekleştirdi.

Suruç davasının, 10 Ekim Ankara Katliamı davası gibi gerçek sorumlular cezalandırmadan kapatılmak istendiğine dikkat çeken aileler, 22 Kasım'da Urfa'nın Hilvan ilçesinde görülecek mahkemeye katılım çağrısı yaptı.

Suruç Katliamı’nın aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması talebiyle her ayın 20'sinde oturma eylemi yapan Suruç Aileleri İnisiyatifi 39. Kez Kadıköy Halitağa Caddesi'nde bir araya geldi. Katliamda hayatını kaybeden Polen Ünlü için adalet isterken kalp krizi geçirip yaşamını yitiren annesi Şennur Ünlü’nün boş kalan yerine fotoğrafının konulduğu eylemde, “Kalplerimiz adalet için atsın” yazılı pankartı açıldı; 33 düş yolcunun resimleri taşındı. HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Ercan Demir, ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı’nın katılımıyla gerçekleşen eylemde, Suruç Aileleri İnisiyatifi adına açıklamayı SGDF üyesi İlknur Çetin okudu.

‘KATLİAMDA İHMALİ BULUNANLAR SORUŞTURULMUYOR’

"39 ay önce yola çıkan düş yolcuları Urfa'nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’ndeki katliamla aramızdan ayrıldılar” hatırlatmasında bulunan Çetin, “Katliama uğradıklarında çantalarına Kobanêli çocuklara götürdükleri oyuncak ve kalem defter vardı. İstihbarat raporlarında canlı bomba saldırısı yapılacağına ilişkin uyarılar olmasına rağmen hiçbir önlem alınmayarak bu katliama zemin hazırlandı. Katliamda ihmali bulunanlarla ilgili etkin bir soruşturma yapılmış değil" dedi.

Katliamda ihmali olduğu için dönemin ilçe emniyet müdürü Mehmet Yapalıal'ın 7500 TL para cezasıyla ödüllendirildiği ve 2 polis memurun yargılamasının ise hala sonuçlanmadığını belirten Çetin, "Şüpheli sıfatı ile yargılanan polis memuru Ahmet Oğuz Davarcı yaptığı mesleğin hiyerarşik bir meslek olduğunu ve yapılan ihmalin sıralı bir şekilde yapıldığını söylemiş ve ihmali olduğu öne sürdüğü kişi ve kurumlar hakkında 'Ben bu eylemi gerçekleştiren şahsın kaybolduğu günden eylemi yaptığı güne kadar ihmali olan herkesin yargılanmasını istiyorum' demesine rağmen hiç kimse hakkında yeni bir dava açılmadı" diye konuştu.

‘SURUÇ DAVASI KAPATILMAK İSTENİYOR’

Dava sürecinde avukatların mahkeme heyetine sunduğu taleplerin ret edildiğini, Suruç yaralıları ve tanıklarının tutuklanarak mahkemeye katılmalarının engellendiğini hatırlatan Çetin, bütün bu hukuksuzlukların davanın önünde birer engel olarak durduğunu kaydetti. Suruç davasının bir sonraki duruşması 22 Kasım 2018 tarihinde Urfa'nın Hilvan ilçesinde görüleceğini duyuran Çetin, mahkemeye katılım çağrısı yaptı. Çetin şöyle devam etti: “Biz davayı takip etmek için orada olacağız. Duyarlı kamuoyunu davayı takip etmeleri için 22 Kasım'da görülecek duruşmaya davet ediyoruz. Bu dava da 10 Ekim davası gibi gerçek sorumlular ve katliamda parmağı bulunanlar cezalandırılmadan kapatılmak isteniyor. Biz Suruç Aileleri İnisiyatifi olarak bu davanın peşini bırakmayacağız. Bulunduğumuz her alanda Suruç İçin Adalet Herkes İçin Adalet demeye devam edeceğiz."

Eylem 33 dakikalık sessiz oturum sonrası, “Suruç’u unutma unutturma”, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganları ve 33 düş yolcusunun isimlerinin teker teker okunarak 'Yaşıyor' diye haykırması ile sona erdi.