İran ve Rusya’dan ‘Türkiye’ tepkisi

İran Dışişleri Bakanlığı işgalci Türk devletinin “Suriye’de garnizon oluşturmasına” karşı çıkarken, Rusya yeniden Adana mutabakatını gündeme getirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, Türk devletinin işgal ettiği alanlarda planladığı 12 yeni gözlem noktasına tepki gösterdi.

Devlet televizyonuna konuşan Musavi, "Ankara'nın, Suriye'de garnizon oluşturmasına karşıyız" dedi. Musavi, “Sorunlar diplomatik yollarla çözülmeli. Suriye'nin bütünlüğüne saygı duyulmalı” diye ekledi.

RUSYA ADANA MUTABAKATINI GÜNDEME GETİRDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da düzenlediği bir basın toplantısında, Adana mutabakatını gündeme getirdi.

Lavrov, "Türkiye ile Suriye Arap Cumhuriyeti arasında diyalog kurulması tabii ki gerekli. Bu hususta biz de destekleyici rolü oynamaya, söz konusu teması teşvik etmeye hazırız" diye konuştu.

Lavrov, "Ankara ile Şam arasında diyaloğun, 1998'de imzaladıkları Adana Mutabakatı'na dayandırılması gerektiği açık" ifadelerini kullandı.

Mutabakatta bir takım değişikliklerden bahseden Lavrov, şöyle konuştu: "Nihayetinde taraflar temasları esnasında söz konusu mutabakatı bir biçimde netleştirmek ya da onda birtakım değişiklikler yapmayı gerekli görür, bunu karşılıklı olarak kabul edilir bulurlarsa, bu onların kararı olur, tabii ki biz de bunu kabul eder ve destekleriz."

Kürt güçler ve Şam arasında diyalog kurulması gerektiğini de ifade eden Lavrov, Rusya’nın böyle bir diyalogu tüm şekillerde desteklemeye hazır olduğunu sözlerine ekledi. Lavrov, “Taraflardan her ikisi de Rusya'nın onlara bu süreçte yardımcı olmasını istediklerini gösterdi" dedi.