Şengal Özerk Meclisi Türk askerlerinin Irak’tan çıkarılmasını istedi

Şengal Özerk Meclisi Yürütme Konseyi, Zaxo katliamı ardından yaptığı açıklamada işgalci Türk devletinin Irak’tan tamamen çıkarılmasını istedi.

20 Temmuz günü 9 kişinin katledildiği, 30’a yakın kişini yaralandığı saldırının ardından yazılı bir açıklama yapan Şengal Özerk Meclisi Yürütme Konseyi, Türk askerlerinin Irak’tan çıkarılması, hava ve karadan Irak’a girmelerinin yasaklanmasını istedi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“3 Ağustos fermanının yıldönümüne yaklaştığımız bu günlerde ihanet kendisini yine tekrar ediyor. Êzidi halkını bir katliamla yüz yüze bırakıp kaçanlar bu defa da Zaxo’da bir katliam gerçekleştirdi. Hepimiz saldırıların sebebinin Kazımi hükümeti ve Kürdistan Bölgesi hükümeti olduğunu biliyoruz. İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı ne Kazımi ne de Kürdistan Bölgesi hükümeti sesini çıkarmadı.

Son olarak işgalci Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamda 9 kişi yaşamını yitirdi, 23 kişi yalandı.

Piknik yapmak için Zaxo’ya giden Arap yurttaşların işgalci Türk devleti tarafından katledilmesini kınıyoruz. Ailelerine başsağlığı diliyoruz.

Şengal halkı ve Özerk Yönetim olarak bu ülkeden sorumlu olanları göreve çağırıyoruz. Türk devletinin önünü kapatın. Şengal’e yönelik onlarca saldırı düzenlendi ve 12 yaşındaki çocuklarımız katledildi. İşgalci Türk devleti PKK’yi bahane etse de Irak, amacın PKK olmadığını görmüş oldu. Türk devleti Irak’ın sınırlarına ve egemenlik hakkına saygı duymamaktadır. Ülkenin sorumluları görmelidir ki Kazımi, Irak topraklarını Türk devletinin hizmetine koymuştur. Kimsenin bu durumu kabul etmemesi gerekiyor.

Türk devletine karşı adımlar atılması gerekiyor ki askerlerini geri çeksin, üslerini kapatsın, havadan ve aradan Irak’a girmesi yasaklansın. Türk devleti, Irak’ı bir komşu ülke olarak görmemektedir. Irak’a ve halkına saygı duymuyor, egemenlik haklarını tanımıyor. Bundan önce de yaşanan saldırılarda 12 yaşındaki Êzidi çocuklar şehit düştü ancak Irak sesini çıkarmadı. Yaşanan saldırıların sebebi kaynağını Irak’ın ve Kürdistan Bölgesi hükümetinin sessizliğinden almaktadır.”