Şengal’e bir ayda 913 aile döndü

Şengal Göçmenleri Karşılama Komisyonu, Türk devletinin saldırıları ve engellemelere rağmen Haziran ayı içerisinde 913 ailenin Şengal’e döndüğünü açıkladı.

Şengal Demokratik Özerklik Yönetimi, göçmenleri kabul etmek için 15 Mayıs’ta bir komisyon kurmuştu.

Göçmenleri Karşılama Komisyonu, yaptığı açıklamada geri dönüşler için uygun koşullar yaratmak için çalıştıklarını belirtti.

Komisyon, ailelerden bazılarının evlerinin yıkıldığı ve Şengal’in bazı bölgelerinde sivil alt yapıların zarar gördüğünü, bu nedenle hizmet alanında çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ifade etti.

Dönen göçmenlerin imkanlarının olmayışı nedeniyle, belediyenin yardımı ile evlerinin temizlenerek, ailelerin yerleştirildiğini kaydeden komisyon, geçen ay içerisinde Güney Kürdistan kamplarındaki ailelerden 913’ünün Şengal’e döndüğünü açıkladı.

Komisyon, dönüşlerin devam ettiğinin altını çizerken, kamplardaki diğer Şengallileri de topraklarına dönmeye çağırdı.

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik soykırım saldırıları başlatmıştı. HPG ve YPG güçlerinin müdahalesi sonucu onbinlerce insan kurtarılırken, çeteler ilk saldırılar sırasında binlerce kişiyi katletmiş, binlerce kadın ve kız çocuğunu da alıkoyarak, cinsel köle statüsüne indirgemişti. Halen çok sayıda kişini akıbeti bilinmiyor. Saldırılar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan çok sayıda kişi de Güney Kürdistan'daki kamplara yerleştirilmişti.