Şengal Meclisi, Êzidîleri koruyan gerilla komutanı Herekol’u andı

Şengal Meclisi, Ekim ayında Hatay’da şehit düşen HPG komutanlarından Dilşêr Herekol’u andı. Açıklamada, Herekol’un 2014’te DAİŞ’in soykırım saldırılarına karşı Şengal’i koruduğu hatırlatıldı.

HPG gerillası Hüseyin Acar (Dilşêr Herekol), Hatay’ın Dörtyol ilçesi Amanos Dağları’nın eteklerinde 18 Ekim 2020'de Türk hava saldırısında şehit düşmüştü.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, Herekol’u andığı yazılı açıklamasında, Herekol için “Çağın Derwêşi” tanımını yaptı.

Herekol’un ailesi ve Kürt halkına başsağlığı dileğinde bulunan Özerk Meclis, “Şengal’e yönelik tehdit oluştuğunda ve DAİŞ çeteleri  Şengal’e saldırdığında, kendilerini Şengal’in savunucu gücü olarak gören kişiler bu saldırılar karşısında sessiz kalıyordu. Komutan Dilşêr Herekol ve 12 süvarisi Şengal topraklarına yönünü çevirdi” diye hatırlattı.

Mecli, “3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de Êzidîlere katliam fermanı verildi. Şehit Dilşêr, 12 süvarisi ile birlikte Êzidî topluluğuna karşı tarihi sorumluluğunu yerine getirerek, Şengal Dağı’nda çetelere karşı direndi.  Aynı zamanda Êzidî topluluğunu DAİŞ çetelerine karşı savunan şehit Dilşêr ‘Çağın Derwêşi’ oldu” diye ekledi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Çeteler, 3 Ağustos’ta Şengal’e saldırdığında kendilerini Şengal’in sahibi olarak gören güçler kadınları, çocukları ve tüm toplumumuzu çetelerin pençeleri arasında bırakıp gizlice kaçtı.  Gerillalar, Önder Apo’nun kararı doğrultusunda Êzidîleri korudu ve onlara sahip çıktı. Şehit Dilşêr bu tarihi sorumluluğa öncülük etti.

Şengal, çetelerden dolayı boşaltılmak zorunda kalmıştı. Fakat şimdi Şengalliler topraklarına yavaş yavaş geri dönüyor. Êzidîler artık özgür yaşıyor, kurum ve kuruluşlarını kendileri yönetiyor. Êzidî topluluğu olarak bu kazanımların Dilşêrlerin verdiği emek sonucunda elde ettiğimizi asla unutmayacağız. Şehitlerin hayallerinde sahip çıkacağımıza söz veriyoruz.  Özerk bir Şengal kuruncaya kadar mücadele edeceğiz. Aynı zamanda şehitlerin kanı ile elde ettiğimiz kazanımlara yönelik her türlü saldırıya karşı direneceğiz.”