Almanya’nın azınlık partisinden PKK yasağına tepki

SSW’nin PKK yasağının kalkması için yaptığı başvurunun reddedilmesine tepki gösteren Grup Başkanı Lars Harms, “PKK yasağının somut olaylarla değil, ideolojik olduğu bir kez daha görüldü” dedi.

Almanya’nın kuzeyinde yaşayan azınlıkları Schleswig-Holstein Eyaleti Meclisi’nde temsil eden SSW’nin PKK yasağının kalkması için yaptığı başvuru reddedildi. Karara tepki gösteren SSW Grup Başkanı Lars Harms “PKK yasağının somut olaylarla değil, ideolojik olduğu bir kez daha görüldü” dedi.

Danimarka sınırında yaşayan azınlıkları temsilen Schleswig-Holstein Eyaleti’nde bulunan Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) geçtiğimiz Şubat ayında Alman devletinin 1993 yılından bu yana uyguladığı PKK yasağının kaldırılmasını ve PKK’nin Avrupa Birliği’nin “terörist örgütler” listesinden çıkartılmasını talep etmişti.

“Kürt azınlığıyla dayanışma” başlığını taşıyan başvuruyu Schleswig-Holstein Eyaleti Meclisi’nin İçişleri ve Hukuk Komisyonu inceleme gereği görmeden reddetti. Konuya ilişkin açıklama yapan SSW Grup Başkanı Lars Harms başvurunun içeriğine bakılmadan reddedilmesine sert tepki gösterdi.

BÜTÜN PARTİLER BAŞVURUYA KARŞI BİRLEŞTİ

Başvurunun komisyonda üyesi bulunan bütün partiler; Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU), Sosyal Demokratlar Partisi (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokratlar Birliği (FDP)’nin oy birliğiyle reddedildiğine dikkat çeken Harms “Bu kadar partinin işbirliğiyle başvurumuzun kabul edilmemesi PKK yasağının somut olaylardan dolayı değil de ideolojik nedenlerle sürdüğünün en açık gösteresi” diye konuştu.

Şu andaki durumun 90’lı yıllardan farklı olduğunu belirten Harms, Kürt hareketinin Suriye’de batının da deştiğini alarak önemli bir mücadele verdiğini söyledi. DAİŞ’e karşı zafer kazanan Kürtlerin yalnız bırakıldığını da hatırlatan SSW yöneticilerinden Harms özgürlük mücadelesi verenlerin “terörist” damgası yememesi gerektiğini vurguladı.

PKK taraftarlarının Almanya’da nöbet eylemi ve barışçıl gösteriler organize ettiğini, hiçbir terörist faaliyetlerde bulunmadıklarının bizzat iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın raporlarında da görüldüğünü ifade eden Harms “Üstelik Kürtlere yönelik uygulanan soykırım siyasetinin bir bölümü de Alman silahlarıyla gerçekleşiyor” diye konuştu.

SSW’nin başvurusunda Schleswig-Holstein Eyaleti yönetiminin PKK yasağının kaldırılması için Federal Alman Hükümeti’ne baskı yapılması talep etmişti. SSW’nin bir başka talebi ise Berlin yönetiminin Türk devletine silah ambargosunun uygulanmasıydı. Başvurunun ardından SSW Genel Başkanı Flemming Meyer basına şöyle bir açıklama yapmıştı: “Kürt bölgesine yaptığım seyahatlerde Almanya’nın Türkiye’ye yaptığı silah ticaretinden rahatsızlığı gördüm. Seyirci kalmanın iyi bir şey olmadığını Alman tarihinden çok iyi biliyoruz. Silah devri kapanmalı.”

Almanya’da azınlık halklar statüsünde olan Danimarkalı ve Frizlerin hakları için mücadele eden SSW üç milletvekiliyle Schleswig-Holstein Eyaleti Meclisi’nde temsil ediliyor. Geçmişi 1948 yılana dayanan SSW, 2012-2017 yılları arasında bir bakanlık elde ederek ilk kez eyalet hükümetinin ortağı olmuştu.