Antep’te yargılanan siyasetçilerin duruşması görüldü: Barış Annesi tahliye edilmedi

Antep’te aralarında HDP ve DBP il eşbaşkanlarının da bulunduğu 10’u tutuklu 90 siyasetçinin yargılandığı davanın 5’inci duruşması görüldü. 18 aydır cezaevinde olan hasta tutsak Barış Annesi Duri Kaygusuz yine tahliye edilmedi.

Antep’te  “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiası ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetici ve üyeleri başta olmak üzere, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) İl Başkanı, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Yöneticileri, İnsan Hakları Derneği (İHD), 78’ler Derneği, Barış Anneleri Meclisi ve Belediye Meclisi üyelerine yönelik 14 Kasım 2019 ile 14 Temmuz 2020 tarihinde yapılan baskınlarda gözaltına alınan ve dosyaları birleştirilen 10’u tutuklu 90 siyasetçi hakkında açılan davanın 5’inci duruşması Antep 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

18 aydır Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Barış Annesi Duri Kaygusuz, Antep L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Güler Erat ve Azime Balı adlı kadın tutuklular Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile duruşmaya katıldı. Antep H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 7 siyasetçi ise SEGBİS’de yaşanan teknik sorun nedeni ile duruşmaya katılamadı. Tutsak siyasetçilerin avukatları ve tutuksuz yargılananlar ise duruşmayı salonda takip etti. Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ve tutsak siyasetçilerin yakınlarının yanı sıra çok sayıda kişi duruşmayı salonda takip etti.

Duruşma kimlik tespiti ile başladı.

SEGBİS ile katıldığı duruşmada söz alan Barış Annesi Duri Kaygusuz, savunmasını Kürtçe tercüman eşliğinde yaptı. Kaygusuz savunmasında, uzun süredir tutuklu olduğunu, bu süre zarfında sağlık sorunları yaşadığını ve sağlığının daha da bozulduğunu kaydetti. Kaygusuz, 2019 tarihinde cezaevlerindeki açlık grevlerine destek için katıldığı açıklamalara ilişkin ise, “Benim oğlum açlık grevindeydi. Ben nasıl yerimde dursaydım?” diyerek savundu. Kaygusuz kendisine yöneltilen diğer iddiaları reddederek tahliye talebinde bulundu.

Daha sonra savunma yapan Kaygusuz’un avukatı Berivan Özpolat, “Müvekkilimin ismi bir kağıtta bulunmuş. Kağıtta müvekkilin isminin yanında ‘Ş.Y. (şehit yakını) diye yazılmış. Bu suç olarak öne sürülüyor. Bu şekilde bir suçlama ile yargılamanın yapılması hukuki değildir. Yine açlık grevine ilişkin katıldığı eylemlerini suç sayılması kabul edilemez. Açlık grevi eylemleri bir ifade özgürlüğüdür. Dolayısıyla suç değildir. Ve bunun üzerinde müvekkilim suçlanamaz. Müvekkilim uzun süredir cezaevinde ilerleyen yaşına ve ağırlaşan sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor. Müvekkilin sağlık sorunları ve uzun tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak derhal tahliye edilmesi gerekiyor” dedi.

Duruşmaya katılan diğer siyasetçiler ise kendilerine yöneltilen iddiaları kabul etmeyerek tahliye talebinde bulundu. Tutsak siyasetçilerin avukatları ise hazırlanan iddianamenin siyasi ve taraflı olduğunu, siyasi çalışmaların “suç” sayılamayacağını, siyasi çalışmalar üzerinde yürütülen yargılamanın hukuki olmadığını belirttiler. Avukatlar müvekkillerinin yargılandıkları dosyadan tahliye talebinde bulundu.

Verilen aranın ardında mahkeme heyeti, Barış Annesi Duri Kaygusuz, Mehmet Özkan, İsmail Berkpınar, Müslüm Kılıç, Güler Erat, Abdullah İnce, Azime Balli, Cumali Taşçı, Selman Tutumlu ve Musa Aydın’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 18 Haziran tarihine erteledi.