Avrupa siyasi parti ve vekillerden HDP ve Kobanê çağrısı

26 Nisan’da başlayacak olan HDP’ye yönelik soykırım operasyonlarının parçası olan Kobanê yargılamalarına yönelik açıklama yapan Avrupa siyasi parti başkanları ve AP üyeleri, tüm kesimleri HDP ile dayanışmaya çağırdı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Kürt Dostluk Grubu Koordinasyon üyeleri François Alfonsi (Yeşiller/Avrupa Özgürlükler İttifakı Fransa vekili), Andreas Schieder (Sosyalistler&Domokratlar İlerici İttifakı Avusturya vekili), Nikolaj Villumsen (Avrupa Birleşik Solu / Nordik Yeşil Sol Danimarka vekili) ile Avrupa Siyasi Parti liderleri Heinz Bierbaum (Avrupa Sol Parti Başkanı), Evelyne Huytebroeck ve Thomas Waitz (Avrupa Yeşiller Partisi Eşbaşkanları), Lorena Lopez de Lacalle (Avrupa Özgürlükler İttifakı Başkanı) ve Sergei Stanishev (Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı) tarafından yapılan ortak açıklamada, aralarında onlarca HDP’linin bulunduğu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê davasına dikkat çekildi. HDP’nin sistematik baskılarla sindirilmek ve Kobanê Direnişi’nin kriminalize edilmek istendiğinin vurgulandığı açıklamada, davaların siyasi olduğunun altı çizildi.

ARAŞTIRILMASI AKP TARAFINDAN ENGELLENDİ

Türk savcılığının HDP yöneticileri ve seçilmişleri dahil 100’ü aşkın kişinin tutuklanmasını istediği hatırlatılan açıklamada, Kobanê Direnişi’ne destek amaçlı gösterilerin yıllar sonra ‘terörizme destek’ olarak yargılanmak istendiğine işaret edildi. Açıklamada, DAİŞ çetelerinin işgal saldırılarına karşı direnişin olduğu bir dönemde Türk devletinin çetelere destekle meşgul olduğu; HDP’nin yıllardır o dönemde yaşanan olaylara dair meclis araştırması talebinin Erdoğan’ın AKP’since reddedildiği hatırlatıldı.

DİRENİŞ KRİMİNALİZE EDİLEMEZ

HDP’ye yönelik bu hukuk ihlaline karşı durulduğunun vurgulandığı açıklamada, seçilmişlerin araştırılması dahi engellenen olaylar yüzünden sorumlu tutulmasının kabul edilemez olduğu dile getirildi. Açıklamada, siyasi partiler ve parlamenterlerin konuya odaklanması istenirken, “Bizler, sistematik baskılara maruz kalan HDP ile dayanışma içerisindeyiz. Ayrıca, Kobanê’ye destek amaçlı direnişin kriminalize edilemeyeceğini söylüyoruz” denildi.

Açıklamada, Erdoğan’ın Kobanê Direnişi’ni kriminalize etme girişimlerinin karşısında olunduğu ifade edilirken, Selahattin Demirtaş’ın ‘Erdoğan'ı asıl kahreden şey vahşice katledilen yurttaşlarımız değil, DAİŞ’in Kobanê'de yenilmiş olmasıdır’ sözleri paylaşıldı.

DESTEK ÇAĞRISI

Açıklamada, 26 Nisan’da başlayacak davaya gözlemci olarak gidilmesinin salgın önlemleri gerekçesiyle gidemeyenlere, buna karşılık sanal medya başta olmak üzere her alanda destek eylemlerinin düzenlenmesi çağrısı yapıldı. Sanal medyada  #SolidarityWithHDP ve #DefendKobani hashtaglarıyla dayanışmada bulunulacak.

HDP AVRUPA TEMSİLCİLİĞİNDEN ÇAĞRI

AP Kürt Dostluk Grubu ve Avrupa Siyasi Parti liderlerinin çağrısı temelinde HDP Avrupa Temsilciliği de çalışmalar yürütüyor. HDP Avrupa Temsilciliği yaptığı açıklamada, “Bu önemli çağrıyı en geniş kesimlere ulaştırmayı hedefliyoruz. Salgın önlemlerinden dolayı davayı izleme gidemeyen birçok siyasetçi var. Fakat neler yapabiliriz konusunda birçok siyasetçi alternatif arayışındadır. Dolayısıyla çağrı ile birlikte HDP ile dayanışma içerisinde olan tüm siyasi parti, parlamenter, kurum temsilcileri ve dostlarımıza ulaşıp, o gün eylem yapmalarını talep edeceğiz. Erdoğan AKP’sinin kurmaca siyasetinin HDP ve Kobanê direnişini kriminalize etmeye çabalarına karşı, Kobanê direnişi sürecinde, direnişe sahip çıkan insanlık, bugünde özgürlük ve demokrasi için mücadele edenlerin yanında duracaklarını biliyoruz” dedi.