Ebdi: Kürtler destek görmezse DAİŞ güçlenir

Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Ebdi, Kürtlerin, DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratmalarından sonra dünya tarafından terk edildikleri hissine kapıldıklarını söyledi. Ebdi, DAİŞ çetelerinin güçlenebileceği uyarısını yaptı.

İsveç Devlet Radyosu (Sr) Ortadoğu Muhabiri Cecilia Udden, Demokratik Suriye Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Ebdi ile bir söyleşi yaptı. Ebdi, Kuzey ve Doğu Suriye'deki gelişmelere sessiz kalan ve ülkenin yeniden inşası için yeterince destek vermeyen ülkeleri eleştirdi.

Udden, Ebdi'nin, askeri çatışmanın sona erdiğini ancak zor olanın hala gündemde olduğunu, Kürtlerin dünya tarafından terk edildikleri hissine kapıldıklarını söylediğini aktardı.

DAİŞ çetelerine karşı ideolojik savaşın askeri savaştan daha güç olduğu değerlendirmesini yapan Ebdi, zaman, kaynak ve angajmana gerek olduğunu belirterek, "İslam Devleti dünyanın ortak sorunu ve İslam Devletinin düşünce dünyasıyla mücadele etmek herkesin çıkarınadır” dedi.

Ebdi, Demokratik Suriye Güçleri'nin savaştan sonra DAİŞ çetelerini ve çocuklarını sahte İslami düşüncelerden kurtarmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Kuzey Suriye'de DAİŞ çetelerini radikal düşüncelerden arındırmak amacıyla 16 yeni merkez kuracaklarını söyledi. Udden, DAİŞ adına öldürmek için askeri olarak eğitilen çocuklar için radikalleşmeden arındırma merkezlerinin bulunduğu bilgisini paylaştı.

'DAİŞ GÜÇLENEBİLİR' UYARISI

Kadınlar, çocuklar ve diğer tutuklular için yeni merkezler açma ihtiyacı olduğunun altını çizen Ebdi, bunun için ihtiyaç duyulan kaynak ve uzmanlara Kürtlerin sahip olmadığını belirtti. Halkın iş, sosyal hizmetler, elektrik ve su ihtiyaçları giderilmediği takdirde DAİŞ çetelerinin yeniden güçlenebileceği uyarısında bulundu.

Udden, 53 yaşındaki Ebdi'nin DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan bir general olduğunu ve DAİŞ çetelerinin Ebdi'nin memleketi olan Kobanê'de büyük bir yenilgiye uğradıklarını, bunun Kobanê'nin kurtuluşunun bir dönüm noktası olduğunu söyledi.