Ege Bölgesi'nde 5 bin 304 hak ihlali

İHD İzmir Şubesi, Ege Bölgesi’nde 4 ayda en az 5 bin 304 hak ihlalinin yaşandığını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Ege Bölgesi’nde Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu Konak ilçesindeki dernek binasında açıkladı. İHD İzmir Genel Sekreteri Ali Aydın, salgın sürecinde yaşanan hak ihlallerine değinerek, işçi ve emekçilerin çalışmaya devam ettiği bu süreçte devletin herhangi bir destek sunmamasından kaynaklı mağduriyetlerin ve intiharların arttığını söyledi. Aydın, "Bu yetmezmiş gibi emekçi ve işçinin yaşamını ve ileride çalışma hakkını engelleyen Kod- 29’la işten atmalar ve buna bağlı eylemler yaşandı, yaşanıyor. İşverenler pandemiyi, işten atmak için gerekçe olarak kullandı. Bu dönemde bölgemizde çalışma yaşamında bin 28 hak ihlali yaşandığı tespit edildi” dedi.

 
'ÜLKE SAVAŞ ORTAMINA SOKULDU'


Aydın, Türk ordusunun farklı tarihlerde Güney Kürdistan alanlarına yönelik gerçekleştirdiği işgalci operasyonlara işaret ederek, "Ülke bir savaş ortamına sokularak, birçok hakların kullanımında engeller ve yok edilmeler yaşandı. yaşanıyor. Geçen yılın ilk dört ayında 201 hak ihlali yaşanırken, bu dönem neredeyse 3 katı yani 783 hak ihlali yaşandı" diye kaydetti.

 
294 KADINA HAK İHLALİ


Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum rektöre karşı gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerde birçok hak ihlalinin yaşandığını aktaran Aydın, “İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının açıklanmasından sonra kadınların eylem ve etkinliklerinde artış ve sözleşmeden çekilmeye karşı itirazlar yaşandı. Kolluk da kadın eylemlerine yönelik tutumunu gittikçe sertleştirdi ve barikatlarla eylemleri toplumdan tecrit etmeye çalıştı. Kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzler, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılacağı söyleminden sonra gittikçe arttı. Geçen yılın bu döneminde 141 kadına yönelik hak ihlali yaşanmışken bu yıl 294 hak ihlali tespit edildi” ifadelerini kullandı.

 
MÜLTECİLER, TUTSAKLAR VE ÇOCUKLAR...


Rapordaki "çocuk" başlığında 33 hak ihlalinin yer aldığını paylaşan Aydın, Geri Gönderme Merkezlerinde (GGM) mültecilerin yaşadığı sorunlara da değindi. Aydın, GGM’lerde mültecilerin şiddet, intihar ve tecavüze uğradıkları gibi iddiaların raporda yer aldığını ifade ederek, “Bu başlıkta 2 bin 980 hak ihlali tespit edildi” dedi.  
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde tecridin devam ettiği ve buna karşı cezaevlerinde açlık grevi eyleminin sürdüğünü anımsatan Aydın, grevden dolayı birçok tutsağa disiplin cezası verildiğini ifade etti. Torba yasayla tutsakların tahliyesinin engellendiğini kaydeden Aydın, "Tutukluların İHD’ye yazdıkları mektup ve başvurularının oldukça düştüğü ve derneğimize ulaşmada sorunlar yaşandığı tespit edildi. Hapishane başlığında 14 hak ihlali görüldü” diye konuştu.
Çevre talanı ve doğa tahribatı uygulamalarında da 21 hak ihlalinin yaşandığını dile getiren Aydın, cinayet, darp ve şiddet olmak üzere 151 hak ihlali yaşandığı bilgisini paylaştı. Aydın, 4 aylık raporda Ege Bölgesi’nde toplam 5 bin 304 hak ihlali yaşandığını söyledi.