Ermenistan kaynıyor

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan karşıtları başkentteki hükümet binasına girdi.

Onlarca kişi bu pazartesi günü hükümet binalarından birine girerek, bakanlık personelini başbakan tarafından bugün öngörülen mitinge katılmamaya çağırdı.

Eylemciler, Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağırdıktan sonra binayı terk etti.

1 Mart’ta ülkede iki gösteri öngörülüyor. Biri Nikol Paşinyan’ın çağrısı ile 1 Mart 2008’teki protestoların kanlı bir şekilde bastırılmasının yıldönümü dolayısıyla gerçekleşecek. Eylem, başkent Erivan’da saat 18.00’de öngörülüyor.

Muhalefette aynı saatte hükümete karşı sokaklara çıkacak.

9 Kasım 2020’de Yukarı Karabağ çatışmasına ilişkin yapılan ateşkesten bu yana Paşinyan muhalefetin baskısı altında bulunuyor.

17 muhalif partiden oluşan Vatanın Selameti Hareketi sık sık protesto eylemleri gerçekleştirerek Paşinyan’ın istifasını istiyor.

Paşinyan ayrıca ordu içerisinde de ciddi bir cephe ile karşı karşıya bulunuyor.  Ordunun Paşinyan’ı istifaya çağırması ardından Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan, Başbakan tarafından görevden alındı.

Yukarı Karabağ’da yaşanan askeri yenilgi ile gelen bu krizin yanısıra Rus füzelerine ilişkin de yeni bir siyasi kriz yaşanıyor.

Paşinyan kısa bir süre önce Rus Iskander füzelerinin Yukarı Karabağ çatışması sırasında patlamadıklarını açıkladı. Genelkurmay Başkan Yardımcısı, bu açıklamayı duyduğunda “kahkaha” attıktan sonra görevden alındı.