Fransa’da Kürtler de güvenlik yasasına karşı sokaklara çıktı

Fransa’da Cumartesi günü binlerce kişi genel güvenlik yasasına karşı sokaklara çıktı. Kürtler de eylemlere katıldı.

Ülke genelinde genel güvenlik yasa tasarısına karşı, SNJ-CGT sendikasına göre 200 bin kişi, İçişleri Bakanlığı’na göre 34 bin kişi alanlara çıktı.

Bir çok kentte polis eylemcilere yönelik şiddet kullandı. Paris’te 24 kişi, Lyon’da 7 kişi, Nantes kentinde 3 kişi gözaltına alındı.

Elektronik müzik savunucusu bir organizasyon polisin Paris’teki eylem sırasında şiddet kullandığı tepkisinde bulundu.

Fransa’da yakın bir zamanda insan haklarını ihlal edecek bir yasa çıkarılmaya çalışılıyor.

İçişleri Bakanlığı, çatışmalarda 12 polis ve jandarmanın yaralandığını savundu. Yaralanan eylemciler konusunda bilgi verilmedi.

Başkentteki yürüyüşe, organizatörlere göre 15 bin kişi katıldı. Yürüyüşte sık sık “Polis her yerde adalet hiçbir yerde”, “Polis devleti eylem yapmamızı engelleyemez” şeklinde sloganlar atıldı.

Organizatörlere göre yeni tasarı ile sadece suçlular değil, herkesin fişlenebileceği tepkisinde bulunuyor.

Parlamentoda kabul edilen ve Senato’ya sunulan yasa tasarısı güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayan herkese karşı bir yıl hapis ve 45 bin euroya varan para cezaları öngörüyor.

Tasarının 24’üncü maddesi tepkiler üzerine yeniden yazıldı ancak eylemciler yasanın tamamen çekilmesini istiyor.

Fransa’nın Montpellier kentindeki yürüyüşe Kürtler de katıldı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısıyla eyleme katılan Kürt kadınları “Diktatörü yargılamak için 100 neden” kampanyasının çerçevesinde çok sayıda broşür dağıttı.