Hukukçu Mehmet Emin Aktar’a 6 yıl 3 hapis

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar’a, DTK’nin faaliyetlerine katıldığı gerekçesiyle “örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar hakkında 2018 Demokratik Toplum Kongresi (DTK) etkinliklerine katıldığı gerekçesiyle “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla açılan davanın duruşması Amed’e görüldü.  Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, mahkeme, Akar’a DTK etkinliklerine katıldığı gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. 

Duruşmaya Aktar katılmazken, avukatları Resul Tamur ve Semra Balyan hazır bulundu. Salgın nedeniyle duruşmaya izleyici alınmadı.

Aktar’ın avukatı Resul Tamur, esas ve iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yaptı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki Eş Genel Başkanı hakkında verdiği kararındaki 278’inci paragrafına işaret eden Temur, “DTK’nin yasal bir örgüt olduğu, bu kongrenin toplantılarına katılmanın Yargıtay’ın atılı suç yönünden aradığı kriterler olan süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik kriterlerini karşılamadığını açıkça derç edilmiştir. Bu paragrafın gelişigüzel yazılmadığı kanaatindeyiz” diye konuştu.

‘HUKUK İLKESİYLE BAĞDAŞMAZ’

Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapan avukat Semra Balyan ise müvekkilinin dinlenme ve teknik takibi sürecinde usulsüzlük olduğuna dikkat çekerek, “Bu şekilde alınmış delillerin de hükmü esasa alınamaz” diyerek, beraat talebinde bulundu.

6 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

Mahkeme, Aktar’a “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verirken, “örgüt propagandası” yapmaktan da beraatine karar verdi.

Mahkeme ayrıca, Aktar’ın TCK’nın 53. Maddesinde düzenlenen hak yoksunluklarından da yoksun bırakılmasına hükmetti.

'ETKİN PİŞMANLIK' GÖSTERMEDİ

Mahkeme, kararında Aktar’ın bu yönde talep olmamasına rağmen etkin pişmanlığı düzenleyen TCK’nin 221’inci maddesine vurgu yaptı. Mahkeme kararında etkin pişmanlığa ilişkin şunlar kaydedildi: “Sanığın soruşturma ve kovuşturma aşamalarında yapmış olduğu açıklamalarında etkin pişmanlık unsurlarının bulunmadığı anlaşıldığından TCK’nın 221. Maddesinin uygulanmasına yer olmadığına, sanığın sosyal ilişkileri, cezanın geleceği üzerindeki olası etkiler lehinde takdir tahfif sebebi kabul edilerek, verilen cezanın TCK’nın 62. Maddesi uyarınca takdiren 1/6 oranında indirim yapılması sonucu 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına…”