Kayıp yakınları, Biçimli'nin akıbetini sordu

Kayıp yakınları, Silvan’da Hizbullahçılar tarafından kaçırıldıktan sonra bir daha ulaşılamayan Ahmet Biçimli’nin akıbetini sordu.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’nin her hafta düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 619’uncusu haftasında, salgın nedeniyle açıklama yapıldı.

Açıklamada, Silvan’a bağlı Umur (Korit) köyünden 20 Eylül 1994'te ilçeye doğru gittiği sırada Heremşeytan köyü civarında Hizbullahçılar tarafından önü kesilip zorla beyaz bir araca bindirilerek kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan 55 yaşındaki Ahmet Biçimli’nin akıbeti soruldu. Biçimli’nin hikayesini, İHD Amed Şubesi Yöneticisi Avukat Gurbet Yavuz okudu.

BİÇİMLİ'NİN HİKAYESİ

Biçimli’nin evli ve 7 çocuk babası olduğunu belirten Yavuz,1994 yılı ortalarında eşi ve yengesiyle birlikte köyünden Silvan'a gitmek üzere yola çıktığını ve yolda yüzleri maskeli bir grup Hizbullahçı tarafından durdurulup kimlik kontrolü ve üst araması yapıldığını belirterek, şunları anlattı:

“Kimlik kontrolü ve üst araması yapmak isteyen grupla tartışınca ‘ayağını denk alması’ yönünde tehdit edildi. Bir kere de eşiyle yalnızken Ahmet Biçimli'yi kimlik kontrolü yapmak için durdurdular. Sürekli tehditler alıyordu, köylüler aracılığıyla Ahmet Biçimli'ye haber gönderip ‘bizimle ilgili orada burada konuşmasın’ diyorlardı.

Bu olaylardan yaklaşık beş ay sonra 20 Eylül 1994'te yine Silvan'a doğru giderken Heremşeytan köyü civarında Hizbullahçılar tarafından yine önü kesildi. O bölgede çobanlık yapanların anlattığına göre, arkadan gözleri bağlanarak beyaz bir arabaya zorla bindirildi ve götürüldü. O gün olayı gören çoban daha sonra gördüklerini inkâr etti, tanıklık yapmak istemedi.

Biçimli’den o günün akşamına kadar haber alınamaması üzerine aile bireylerinin Biçimli’yi aramaya başladıklarını hatırlatan Yavuz, şunları söyledi: “Akşam eve dönmeyince endişelenen ailesi o gün Silvan'a giden tanıdıklarına Ahmet'i sordu ancak bilgi alamadı. Eşi, oğluyla beraber Silvan İlçe Jandarma Komutanlığı’na giderek Ahmet'in akıbetini sordu ancak oradan da herhangi bir bilgi alamadı. Aile tüm tanıdıklarına, o gün Silvan'a giden herkese haber salarak Ahmet Biçimli'yi aramaya başladılar. Biçimli ailesi Hizbullah sığınaklarının olduğu bildikleri bir köye o gün gözleri bağlı birinin götürüldüğünü ve sığınağa konduğunu öğrendiler. Aracı olabileceğini söyleyen köylüler bir miktar para hazırlamalarını, belki o şekilde Ahmet Biçimli'yi kurtarabileceklerini söylediler. Aile parayı hazırladı, ancak herhangi bir sonuç alamadı.”

Biçimli’nin kaçırılması üzerinden 3 yıl geçtikten sonra aile bireylerinin Batman’a taşındığının belirten Yavuz, “Ailesi Ahmet'in kaçırılmasından üç yıl sonra tüm hayvanlarını çok ucuza satmak zorunda kalarak Batman'a taşındı. Biçimli ailesinin devlet kuruluşları nezdinde yaptıkları tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Ahmet Biçimli'den o günden sonra bir daha haber alınamadı” diye konuştu.