'KCK Ana Davası' ertelendi

Yargıtay’ın aleyhe bozma kararı nedeniyle yeniden başlayan "KCK Ana Davası", 21 Eylül’e ertelendi.

"KCK Ana Davası"nda haklarında verilen hüküm Yargıtay tarafından bozulan aralarında HDP milletvekilleri Tayip Temel ve Pero Dündar'ın bulunduğu 36 Kürt siyasetinin yargılandığı davanın duruşması ertelendi.

"KCK Ana Davası"nda haklarında ceza verilen 154 siyasetçiden Yargıtay tarafından cezaları aleyhlerine bozulan 2'si milletvekili 36 Kürt siyasetçinin yeniden yargılamasına devam edildi. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Tayip Temel ve Pero Dündar'ın da bulunduğu 36 siyasetçinin yargılaması Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. 

Duruşmaya katılan bazı sanıklar, Yargıtay'ın bozma ilamındaki aleyhe hususları kabul etmeyerek, beraat talebinde bulundu.

Temel ve Dündar'ın avukatı Mehmet Öner ve Serhat Eren ise müvekkillerinin yasama faaliyetleri nedeniyle duruşmaya katılmayacağını müvekkillerinin celse arasında dinlenmesini istedi. 

Mahkeme, milletvekilleri Temel ve Dündar'ın celse arasında dinlenilmesi talebini kabul etti. 

Mehmet Öner, Temel ve Dündar'ın Amed'de aynı benzer suçlamalarla haklarında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan bir dava olduğunu, o davanın görülen dava ile birleştirilmesini talep etti. Temel ve Dündar'ın avukatları Muharrem Şahin, Serhat Eren, Şivan Cemil Özen, müvekkillerine yönelik yurtdışı yasağına ilişkin adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep etti. 

Avukatlar, Anayasa Mahkemesi'nin CHP Milletvekili Enis Berberoğlu kararına işaret ederek, haklarında yürütülen davadan sonra milletvekilli seçildiklerini ve yargılamanın sürdürülebilmesi için dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini kaydetti. Anayasa Mahkemesi'nin Berberoğlu için verdiği kararın emsal olduğunu dikkati çeken avukatlar, milletvekilleri Temel ve Dündar'ın yargılanmasının durdurulmasını istedi.

Mahkeme, yargılamanın durdurulması ve yurt dışı yasağı talebine ilişkin karar vermezken, duruşmaya katılmayan bazı sanıklar hakkında zorla getirme kararı çıkararak, duruşmayı 21 Eylül’e erteledi.