Maxmur’da Qamişlo Serhildanı anması

Qamişlo Serhildanı’nın 17’nci yıldönümüne ilişkin açıklama yapan Maxmur Şehit Aileleri Meclisi, o direniş sayesinde bugün Rojava’da binlerce kilometre kutsal Kürdistan toprağının kurtarıldığını vurguladı.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde 12 Mart 2004’de oynanan futbol maçında başlayan ve Baas rejiminin Kürtlere saldırısına dönüşen, 52 kişinin katledildiği başkaldırının 17’nci yıldönümüne ilişkin Maxmur Kampı’nda açıklama yapıldı. Maxmur Şehit Aileleri Meclisi tarafından yapılan açıklamada saygı duruşunda bulunuldu. 

Ardından açıklamayı okuyan öğretmen Neşat Kara, “Qamişlo Serhildanı’nın üzerinden 17 yıl geçti. Rojavayê Kürdistan’daki Kürtler de Kürdistan’ın diğer parçalarındaki Kürtler gibi, meşru hakları ve kimliği için her zaman farklı isyanlara ve direnişlere başvurdu. Qamişlo’da gelişen olayı Kürt halkının başkaldırısı olarak adlandırabiliriz. Saddam Hüseyin’in Halepçe’de, Kenan Evren’in Amed zindanlarında ve Ruhullah Humeyni’nin Rojhilat’ta Kürt halkına karşı baskı, zulüm, soykırım yaptığı gibi Beşar El Esad da aynı zihniyetle Qamişlo halkına karşı soykırım uyguladı” dedi.

Maxmûr Halk Meclisi olarak Qamişlo’da yaşamını yitirenleri anan Kara, şöyle devam etti: “Qamişlo Serhildanı şehitleri şahsında bütün Rojava Devrimi şehitlerinin ve bütün özgürlük mücadelesi şehitlerinin önünde saygıyla eğiliyoruz. Bugün Rojavayê Kürdistan halkının direnişi, gençlerin kahramanlığı sayesinde binlerce kilometre kutsal Kürdistan toprağı, Kürt düşmanlarından kurtarıldı. Mexmûr halkı olarak Qamişlo şehitlerini bir kez daha anıyor, katliamın arkasındaki karanlık güçleri kınıyoruz, şehitlerin sayesinde kurulan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin özgür sistemini selamlıyoruz.”