Read Reafet: Türkiye 2021'de işgal çabalarını arttıracak

Standart Araştırma ve İletişim Kurumu Sözcüsü Read Reafet,''Güney Kürdistan hassas bir süreçten geçiyor ve Türkiye 2021 yılında Güney Kürdistan'a yönelik işgal çabalarını daha da artıracak'' dedi.

Siyasi konulara yönelik araştırmalar yapan Standart Araştırma ve İletişim Kurumu, şu ana kadar Güney Kürdistan'daki siyasal sorunlarla ilgili birçok araştırma yaptı ve paneller düzenledi.

Kurum sözcüsü Read Reafet, Güney Kürdistan'daki siyasi, ekonomik sorunlar, Bağdat ve Hewlêr arasındaki gerginlikler ve Türkiye'nin Güney Kürdistan’ı işgal çabaları hakkında ANF’ye konuştu.

‘PETROL GELİRLERİ HALKA GİTMİYOR’

Reafet, ''Kürdistan Bölgesi hassas bir süreçten geçiyor diyebiliriz. Özellikle de siyasi, güvenlik ve ekonomik konularda ve bu krizlerin 2021'de bir üst seviyeye çıkacağını söyleyebiliriz. Güney Kürdistan topraklarına göz koymuş Türkiye, bölgedeki yerini sağlamlaştırmak için Şengal ve Mexmur'a yönelik işgal saldırılarını daha da artıracak'' dedi.

Rafet, Kürdistan Bölgesi'nin giderek kötüleşen durumuna dikkat çekerek, ''Kürdistan Bölgesel Hükümet petrolü satıyor ama gelirini alamıyor, hükümet şu an kendini borçlanmış olarak gösteriyor. Kürdistan petrolünden halk faydalanamıyor ve petrolü, Irak hükümetine karşı, onu anlaşmaya çekecek bir baskı unsuru olarak kullanamıyor. Bu sebeple Kürdistan Bölgesel Hükümeti şimdiden siyasi, ekonomik, askeri ve güvenlik konularında hassas ve ağır bir süreçten geçiyor'' değerlendirmesinde bulundu.

‘PETROL ARTIK KÜRT HÜKÜMETİNİN ELİNDE DEĞİL!’

Bölgesel Hükümetin petrolü Irak'a teslim etmesini iki nedene bağlayan Reafet, şöyle konuştu:

''İlk neden; Kürdistan Bölgesi'nin elinde Kürdistan petrolü kalmamış durumda. Petrol Türkiye’nin elinde ve petrolü kime kaça satacağını Türkiye belirliyor. Diğer neden ise; eğer petrol Irak petrol şirketi Somoy'a verilirse, bu durumda Kürdistan Bölgesel Hükümetinin üst düzey yöneticilerinin yolsuzluk yapma imkanları daralır.''

‘BÖLGESEL HÜKÜMETİN HALKLA BAĞI ZAYIFLADI’

Reafet Bölgesel Hükümetin halkla olan bağlarının zayıfladığına da işaret ederken, Güney Kürdistan halkının hükümetten memnun olmadığını kaydetti.

Reafet, ''Çünkü Kürdistan Bölgesel Hükümeti vatandaşlar için geçiminin sağlayacak imkanlar yaratamadı ve gün geçtikçe halkın geçinememe sorunu daha da büyüyor. Bu sebeple merkezi Irak hükümeti ve Bölgesel Hükümet arasında ekonomik, siyasi ve güvenlik konularından uzun vadeli anlaşmalar sağlamalı. Böyle bir durumda Kürdistan Bölgesi gelişip işgale karşı daha da güçlü durabilir'' diye belirtti.

Reafet, Irak merkezi hükümet ve Bölgesel Hükümetin ekonomik, askeri alanlarda anlaşmaları gerektiğini belirterek, böyle bir durumda bölge devletlerinin rahat bir biçimde müdahalelerde bulunamayacağını söyledi.