Rusya, Türkiye’ye uçuşları neden durdurdu?

Rusya, koronavirüs salgınını gerekçe göstererek Türkiye’ye uçuşları durdurdu. Bu karar turizm sektörüne ağır bir darbe olarak değerlendiriliyor.

Türk turizm sektörü 1 Haziran’a kadar 800 bin Rus turistin Türkiye’ye gelmesini bekliyordu. Bunlar özellikle Akdeniz’e bakan büyük otellerde karşılanmak isteniyordu.

Ancak Rusya’nın 15 Nisan’dan 1 Haziran’a kadar Türkiye’ye uçuşları durdurması, turist bekleyen sektör açısından çok kötü bir haber oldu. Türk devleti, turizm mevsimini Rus turistlerle başlatmayı umuyordu.

REZERVASYONLAR İPTAL EDİLDİ

Uçuşların askıya alınması ardından Rus federal hava taşımacılığı ajansı Rosaviatsiya, Türkiye’de bulunan vatandaşlarının ülkelerine geri dönmesini organize eden bir kriz merkezi kurdu.

Rusya’da mayıs ayında çok sayıda tatil günü olduğu için Rus turistler özellikle bu ayda seyahatlerine başlıyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB) göre mayıs ayı için Rus turistler tarafından çok sayıda rezervasyon yapıldı ancak tümü ya iptal edildi yada ertelendi.

SİYASİ BİR KARAR MI?

Türk turizm sektörü haziran başında Rusya ile uçuşların yeniden başlayacağına inanmak istese de belirsizlik sürüyor. Zira, kararın siyasi olabileceği belirtiliyor.

UKRAYNA KRİZİ

Uçuşlar özellikle Ukrayna krizinin yeniden tırmandığı ve Montrö anlaşmasının gündeme geldiği bir döneme denk geldi. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenski ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden bahsetti. Zelenski, “Türkiye’nin toprak egemenliğimizin tesisine desteği çok önemlidir” dedi.

Son günlerde Ukrayna’nın tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donbass bölgesinde çatışmalar arttı. Rusya bölge sınırına binlerce asker yığdı. Rusya, AB ve ABD’nin çağrılarına kulaklarını kapatmaya devam ediyor.

İKİ AMERİKAN SAVAŞ GEMİSİ 

Ankara, 10 Nisan günü yaptığı bir açıklamada iki Amerikan savaş gemisinin “Montrö sözleşmesine uygun olarak” 14 ve 15 Nisan tarihlerinde Karadeniz yönüne İstanbul Boğaz’dan geçeceğini duyurdu. Bu 1936 tarihli bu anlaşma Türk boğazlarından sivil gemilerin serbest geçişini güvenceye alıyor. Ancak Karadeniz’e komşu olmayan ülkelerin 21 günden fazla alanda kalabilecek savaş gemilerinin geçişi için 15 gün önceden haber vermesi gerekiyor. 14 Nisan günü Türk hükümetine bağlı bir haber ajansı, ABD'li yetkililer geçişlerin iptal edildiğini bildirdi. Olası yeni geçişler için henüz yeni bir bildirim olmadığı belirtiliyor. Neden iptal edildiği de açıklanmadı. 

MONTRÖ ANLAŞMASI ZAN ALTINDA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 9 Nisan günü Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde kanal projesiyle zan altına alınan Montrö Anlaşması’nın korunmasını istedi.

Gözlemcilere göre bu anlaşmanın durdurulursa ABD ve NATO’nun başka ülkeleri bölgeye kıyısı olmayan ülkelerin savaş gemilerinin Karadeniz’e girişi kolaylaşacak. Moskova da böyle bir olasılığa hiç iyi gözle bakmıyor.