Sol Parti Eşbaşkanı Kipping’den HDP için çağrı

Son dönemlerde AKP-MHP iktidarının HDP’ye yönelik arttığı baskıları kınayan Alman Sol Parti Eşbaşkanı Katja Kipping, baskıların son bulması için Dışişleri Bakanı Maas’ın harekete geçmesini istedi.

Almanya’nın muhalefet partilerinden Sol Parti Eşbaşkanı Katja Kipping, Türk devletinin HDP’ye yönelik artırdığı baskıları kınayan yazılı bir açıklama yaptı. Son günlerde yüzlerce HDP’li gözaltına alındığını, dün de 9 HDP milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için fezlekelerin meclise gönderildiğine dikkat çeken Kipping, bu baskıların derhal son bulmasını talep etti.

Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a da “Artık Türkiye’de seçilmiş muhalif vekillere yönelik artan saldırı ve baskıları açık sözlerle kınamanızı istiyorum” şeklinde seslenen Sol Parti Eşbaşkanı, “Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’de demokratik temel hakları ayaklar altına almasına göz yumulmamalı” çağrısını yaptı.

‘ERDOĞAN’LA İLİŞKİLERİN FATURASI MUHALEFETE KESİLİYOR’

Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Alman Hükümeti’nin Erdoğan ile ilişkilerini düzeltmesinin faturasının sürekli Türkiye’deki muhalefete kesildiğini belirten Kipping “Erdoğan ile ilişkiler rayına girdiğinde Türkiye’de de demokratik muhalefete baskılar artıyor ve bu da Almanya’nın bundaki suç ortaklığı anlamına geliyor” dedi.

Türkiye’de muhalefete yönelik artan baskılar konusunda Merkel hükümetinin ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin tutumunu ve sessizliğini de eleştiren Sol Parti Eşbaşkanı Kipping devamla şu tepki gösterdi: “Federal Hükümet’e şunu sormak lazım; sizin için demokrasi ve insan hakları değerlerini çıkar hesaplarına göre mi ele alıyorsunuz?”