Türk askeri istedi, gaspçı kayyum halkın evini yıktı

Kurudeğirmen Mahallesi’nde bulunan evler, Türk askerinin talebiyle gaspçı kayyum tarafından yıkıldı.

Amed'in Bismil ilçesine bağlı Kurudeğirmen (Kopeklî) Mahallesi’nde bulunan 30’a yakın ev, köy camisi ve okulu, Bismil Türk İlçe Jandarma Komutanlığının talebi üzerine gaspçı kayyum yönetimindeki belediye tarafından yıkıldı. '90’lı yıllarda zorla boşaltılan Kurudeğirmen Mahallesi'nin halkı, 2000’li yıllardan sonra bahar ve yaz aylarında köylerine gidip çiftçilik yaptıklarını; köyde bulunan evlerin çoğunun faal olarak kullanmadıklarını, daha çok depo ve ambarlar olarak kullandıklarını belirterek, karara tepki gösterdi.

Köylülerin tüm itirazlarına ve köy muhtarının yıkım karar tebliğini imzalamamasına rağmen iş makinaları mahalleye girdi.

Türk jandarmaların, “bu evler '90’lı yıllarda boşaltıldığı için devlet size para ödemiş, şu an hiçbir hakkınız yok, yıkabiliriz” dediği belirtildi. Karara itiraz eden köylüler, tapulu evlerinin ve cami gibi kutsal bir mekanın yıkımın başlatılmasının, gayrihukuki bir şekilde gerçekleştirildiğini dile getirdi.

HDP'DEN TEPKİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Dersim Dağ, konuya ilişkin Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Dağ, Kurudeğirmen köyünün insansızlaştırılmaya çalışıldığı belirterek, şu soruları yöneltti:


"* Kurudeğirmen köyündeki evlerin yıkılmasının gerekçesi nedir?

* Kurudeğirmen köyünün Bismil Jandarma Komutanlığının talebi üzerine yıkıldığı doğru mudur? Doğru ise bu talebin gerekçeleri nelerdir?

* Köylülerin tapulu evlerinin istekleri dışında yıktırılmasının hukuki dayanağı nedir?

* Camii gibi kutsal bir mekanın dahi yıktırılmasının gerekçesi nedir?

* Bakanlığınızın, Kurudeğirmen köyünde bulunan evlerin gayri hukuki bir şekilde yıktırılmasından sorumlu olan Bismil Jandarma Komutanlığı ve Bismil Belediyesi Kayyımı hakkında başlattığı bir soruşturma bulunmakta mıdır?

* Kurudeğirmen köyündeki yıkım ile bölgede tekrardan 90’lı yıllardaki köy yakmaları ve zorla yerinden etme uygulamaları mı hayata geçirilmeye çalışılmaktadır?"