Uluslararası Delegasyon: Türk devleti derhal geri çekilmeli

Kürdistan’da Barış ve Özgürlük İçin Uluslararası Delegasyon, Hewlêr’deki engellemelere tepki göstererek, herhangi bir Kürt partisini temsil etmediklerini, “enternasyonalist” olduklarını kaydetti. Delegasyon Türk devletini bölgeden çekilmeye çağırdı.

Yazılı bir açıklama yapan Kürdistan’da Barış ve Özgürlük İçin Uluslararası Delegasyon, “Bizler Avrupa'nın her yerinden bir heyet olarak Kürdistan'a barış ve özgürlük hedefiyle geldik” dedi.

14 FARKLI ÜLKEDEN 150 KİŞİ

14'ten fazla ülkeden politikacılar, akademisyenler, insan hakları aktivistleri, sendikalistler, gazeteciler, feministler ve ekolojistlerin “durumun doğrudan izlenimlerde bulunmak, savaşı ve yıkımı sona erdirmek için ayağa kalkmak istediklerini” belirten Delegasyon, şunları ekledi:

“150 kişi ile farklı Kürt siyasi aktörler arasında diyaloga katkıda bulunmak için tüm partilerin milletvekilleriyle diyalog kurmak ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etmek istedik.

Türk ordusunun işgali, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve kuşkusuz kabul edilemez. Uluslararası devletler topluluğunun bu konuda sessiz ve hareketsiz kalması, Türkiye'nin uluslararası kanunlara ve insan hakları hukukuna uyması konusunda ısrar etmek için hiçbir adım atmaması üzüntü verici.”

TOPLANTI YAPACAKLARIMIZ SİNDİRİLDİ, ÇEKİLDİ

Kürt yönetiminin heyetin Güney Kürdistan’daki çoğu siyasi aktörlerle diyalog kurmasını engellediği tepkisinde bulunan Delegasyon, şu bilgileri verdi: “Ziyaret etmeyi planladığımız kuruluşlar, sindirildiler ve bizimle olan toplantılarından çekildiler. Heyetin büyük bir kısmı Kürdistan'a gelemedi. Şu ana kadar 25 kişi ya sınır dışı edildi ya da edilmek üzere. Ayrıca Almanya'nın Düsseldorf havaalanında en az 27 kişinin Kürdistan'a gidişi engellendi.”

‘BU BASKININ MEŞRU BİR NEDENİ YOK’

Bu engellemeler ve sınırdışıların hiçbir hukuki dayanağı olmadığını kaydeden Delegasyon, “Karşı karşıya olduğumuz bu baskının meşru bir nedeni yoktur” dedi.

“Kürt halkıyla ve Kürdistan'ın tüm etnik ve dini gruplarıyla dayanışma içinde olmak için buradayız” diyen Delegasyon, şunları ifade etti:

‘HİÇBİR SİYASİ PARTİYİ TEMSİL ETMİYORUZ’

“Biz enternasyonalistiz ve herhangi bir Kürt partisini veya belirli bir siyasi hareketi temsil etmiyoruz. Kürdistan'ın dış devletler tarafından sömürgeleştirilmesine karşıyız. Biz burada herhangi bir Kürt partisine karşı durmak için bulunmuyoruz.”

Bu ziyaretin Türk devletinin yerel halka ve Kürt bölgelerinin ekosistemlerine yönelik saldırganlığı ile ilgili olduğunu belirten Delegasyon, “Bu durum bir tuzaktır; Kürtler arasında, barışı ve tüm Ortadoğu'nun geleceğini tehlikeye atacak, silahlı çatışmaya dönüşme gibi endişe verici potansiyeli olan sorunlar yaratıyor” diye ifade etti.

TÜRK ORDUSU DERHAL ÇEKİLMELİ

Açıklamada, “Tüm Kürtleri bu konuda uyarmak, diyalog kurulmasını ve sürdürülmesini sağlamak acil dileğimizdir. Siyasi bir çözüm bulmak ve dış tehditlere karşı birlikte durmak gerekiyor” denilerek şu talepler sıralandı:

1. Havalimanlarından birinde reddedilen, tutuklanan veya sınır dışı edilen tüm heyet üyeleri serbest bırakılmalı ve heyetin geri kalanına katılmasına izin verilmeli.

2. Tüm Kürt siyasi aktörler birbirleriyle diyaloğa dönmeli

3. Tüm uluslararası insani örgütleri ve siyasi kurumları barışçıl bir çözümü desteklemeye çağırıyoruz. Türk devlet ordusu derhal tüm bölgeden çekilmelidir.”