Van-Rojhilat sınırında yeni 'duvar' örülüyor

Türk devleti, Van-Rojhilat sınırına, gelen göçmenleri engellemek iddiasıyla duvar inşa ediyor.

Van’ın Çaldıran İlçesi ile Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi sınır hattında onlarca kalekol ve karakol yapan Türk devleti, şimdide duvar inşasına devam ediyor.

Sınırda yapılan kalekol ve karakollarla yetinmeyen Türk devleti, Van-İran, Ağrı-İran (Rojhilat) sınır hattının büyük bölümünde duvar örmüştü. Sınırda göçmenlerin geçişlerin engellemek amacıyla yapıldığı iddia edilen duvarın asıl amacının bölgede yaşanan savaş olduğu belirtiliyor.

Her ay binlerce göçmen İran’dan Van’a geliyor. Özellikle karakolların bulunduğu alanlarda göçmen trafiği yoğun şekilde yaşanıyor. Son dönemlerde Çaldıran ilçesinde insan tacirleri ile askerlerin ortak bir şekilde göçmenleri Van’a taşıdığı ve yasadışı şekilde yüksek miktarda para kazandıkları biliniyor. Göçmenleri sömürerek, onlar üzerinden para kazanan devlet, Kürt halkının sınır ticareti yapmasını ise engelliyor.

İran devleti ile Türk devleti, her ay Van ve İran sınır kentlerinde "güvenlik toplantıları" düzenliyor. Ağustos ayında sınırda göçmen geçişlerini ve halkın sınır ticaretini engellemek amacıyla toplantı yapılmıştı. Yapılan toplantılardan sonra, sınırda "güvenlik duvarı" örülmesi hızlandı. Çaldıran ve Doğubayazıt ilçelerinde duvar örülmesinin asıl amacı, Tendürek Dağı’nın Doğubayazıt, Çaldıran ve İran sınır hattında olması.

Çaldıranlılar, sınırda yapılan duvar örme çalışmasının göçmenleri engellemek için değil, Kürt halkına karşı topyekun bir savaş başlatmak ve halkı göç ettirmek için olduğunu söyledi.