Yeşiller Türkiye’ye uygulanacak yaptırımların listesini çıkardı

Almanya’nın Bielefeld kentinde kongreye giden Yeşiller Partisi Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırısından dolayı Türk devletine uygulanacak bir dizi yaptırımı oy çokluğuyla kabul etti.

Almanya’da son dönemlerde yükselişe geçen ve birçok eyaletin hükümetinde yer almaya başlayan Yeşiller Partisi Bielefeld kentinde parti kongresini gerçekleştirdi. Annalena Baerbock ve Robert Habeck’in yeniden eş başkan olarak seçildiği kongrede Türk devletinin 9 Ekim’den bu yana sürdürdüğü işgal saldırıları da gündeme geldi.

Türkiye’nin işgalden dolayı cezalandırılmasını sağlayacak hangi yaptırımların hayata geçirilmesi gerektiğine ilişkin hazırlanan taslak kongreye sunuldu ve daha sonra delegeler tarafından oylarıyla kabul edildi.

DAİŞ’e karşı uluslararası koalisyon çerçevesinde konuşlandırılan Alman askerleri ve Tornado keşif uçaklarının görev sürelerinin uzatılmaması istenen taslakta Ankara rejimine ise işgal saldırısından dolayı şu 4 yaptırımın uygulanması talep edildi:

- Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türk hükümetinin diğer yetkililerine ekonomik yaptırımlar.

- Türkiye’ye silah satışının tamamen durdurulması.

- Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanan Mülteci Anlaşması’nın iptal edilmesi.

- Türkiye’de iş yapan Alman şirketlerine güvence sağlayan Hermes kredi garantilerinin kaldırılması.

Başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere Federal Hükümet yetkilileri 9 Ekim’de başlayan işgal saldırısının uluslararası hukuka uygun olmadığını belirterek Türkiye’ye yaptırımların uygulanabileceğini ifade etmişlerdi. Ancak şu ana kadar sadece bundan sonra Türkiye ile silah ticareti anlaşmalarına onay verilmeyeceği açıklanmıştı. Alman muhalefeti ise yedek askeri parçalar dahil Türkiye’ye yönelik kapsamlı bir silah ambargosundan yana.