YJA STAR 110 özgün eylem yaptı

YJA STAR, 11 ayda 110 özgün eylem yaptı. Bu eylemler ve çatışmalar sonucu 3 kontra ile 316 Türk askeri öldürüldü, 28’i yaralandı. YJA STAR, bu dönemde 112 şehit verdi.

YJA STAR Merkez Karargah Komutanı Zozan Çewlik, her türlü savaşa; imha, inkar, egemen zihniyete karşı hazırlıklı olduklarını 2021’in de büyükbir mücadeleyle geçeceğinin söyledi.

YJA STAR Merkez Karargah Komutanı Zozan Çewlik ile söyleşimizin son bölümünü paylaşıyoruz.

Yıl içerisinde birçok YJA STAR eylemi örgütünüz tarafından kutlandı. Kadın gerillaların savaşında bu düzey nasıl açığa çıktı?

Kürdistan’daki gerillacılık ve kadın gerillacılığı her şeyden önce gücünü, hedefinden, şehitlerden, halkımızdan ve Önderliğe olan bağlılığından alıyor. Dersim’den tutun dört parça Kurdistan’ın her yerinde kadın kendini savunuyor. Başta dağda olmak üzere gerillacılık irade, duruş ve kimlik belirliyor. YJA STAR, hem nicelik hem nitelik boyutunda tarz ve taktikte de yıla damgasını vurdu. YJA STAR eylemleri hem etkiliydi hem de sonuç alıcıydı.

YJA STAR gücü var olan gerilla tekniğini, 2020’de en üst düzeyde taktiğin ve devrimin hizmetine koydu. Şimdi Heftanîn’de gelişen birçok eylemde gerilla tarzında uzmanlaşma ve kullandığı silahta hakimiyet var, bundan kaynaklı gerçekleşen birçok başarılı eylemi kutladık. YJA STAR uzmanlaşma ve silahta gelişen hakimiyeti taktik tarzın hizmetine koyduğundan kaynaklı birçok başarılı eylem gerçekleşti. Eylemlerdeki nitelik ve başarı, profesyonel ve uzman gerillacılıktandır. Düşmanını bitirmeye olan inancı da çok önemli. Bunun yanında başarısını teknikte uzmanlaşma ve tekniği taktiğin hizmetine koymaktan alıyor. Kuşkusuz kadının ince zekası ve yaratıcığının da bunda yüksek bir payı var.

Bu yıl içerisinde YJA STAR güçleri ağır silah, sabotaj, suikast, orta otomatik, füze branşlarında en çok rol oynanan güç oldu. Parti tarihimiz açısından da ilk defa Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri olarak eylemselliklerin yükseldiği bir yıl geçirdik. Paramatör ile ilk şehidi Doğa yoldaştır. Hava savunma güçleri ile yapılan eylemsellikler tarzda yeniliktir, tekniği tarzın hizmetine koymadır. Doğa yoldaşın eylemi sadece gerillada tekniği geliştiren bir eylemsellik değildi; aynı zamanda ruh, bilinç ve cesareti ile YJA STAR gücünün 2020 yılı savaşında etkisini gösterdi. Bu eylem, arkadaşların inançlarına güç kattı. Mesela düşmanın yoğun tekniğine rağmen iki arkadaşımız tek başına profesyonel ve uzman gerilla tarzı ile eylemlerini gerçekleştirebiliyor.

2020’de tarz, taktik ve teknik boyutuyla bir çok gelişme sağlandı, bundan kaynaklı YJA STAR gerillalarında büyük bir inanç gelişti. Kuşkusuz YJA STAR ordusu olarak çok güçlü bir tecrübenin mirasçılarıyız. Şimdi yürütülen savaşta yüzde 100 değişim var. Komutanlarımız ve gerillalarımız kendini niteliğe dayıyor, sonuç almaya odaklıyor. 2020’de düşmanın tarzı da, taktiği de, birçok operasyonu da boşa çıkarıldı diyebilirim. YJA STAR gücünün branşında uzmanlaşması, tarz ve taktikte etkin rol oynaması yıla damgasını vurdu ve öncülük etti. Aynı zamanda bu yıl içinde yeniden yapılanma projesinin pratikleşmesini yaşadık, bu da bizim için tecrübe oldu. Kadın gerillalar eylemselliklerde öncü rol oynadı, aynı zamanda gelişen YJA STAR eylemlerinde büyük bir nitelik vardı.

Gelişen kadın gerillaların kahramanca direnişine örnekler verebilir misiniz?

YJA STAR olarak 2020 içinde 112 yoldaşımızı şehit verdik. Bu kahraman yoldaşlarımız içerisinde öncü komutanlarımız da vardı. Düşman karşısında büyük irade sahibi olan yoldaşlarımızı şehit verdik. Bugün düşmanın planlarını boşa çıkaran en büyük nedenlerden biri şehit yoldaşlarımızın fedakarlıklarıdır, şehit yoldaşlarımızın direnişinden kaynağını almaktadır. Bu vesile ile şehitlerimizi anıyor, emeklerine bağlılığımızın sözünü yineliyorum, zafere ulaşana dek takipçileri olacağız. Belki şehit düşen her arkadaştan bahsetme imkanımız yoktur. Her şehit arkadaşımız bizim için bir değerdir, iradedir, özgürlük perspektifidir. Önderliğe ve özgürlük çizgisine sahip çıkmadır. Yıl içinde bizim için ağır olan bir kayıp Zin arkadaşın hastalık sonucu şehit düşmesidir, son zamanlarda Aryana arkadaşın aynı nedenden şehadeti bizim için çok üzücüydü. Hiçbir gerillanın bu şehadeti hak etmediğini düşünüyorum.

Zin yoldaş, HPG ve YJA STAR çalışmalarında yer almış eski bir arkadaşımızdı, kadın ordulaşmasının ilk günlerinden şehit düştüğü güne kadar amansız bir mücadelenin takipçisi oldu. En son şehit düştüğünde Dersim Saha Komutanı’ydı, her zaman büyük fedakarlığı ile Önderliğe bağlılığı, yoldaşlığa bağlılığı, mücadeleye bağlılığı, Kürt halkının değerlerine bağlılığı öndeydi. Genel mücadelemizde ve kadın ordulaşmasında emek vermiş eski bir arkadaştı, şehadeti hepimiz için ağır oldu. Askeri, ideolojik her türlü çalışmada sorumluluk almış emekçi bir arkadaşımızdı. Aynı zamanda özgürlük bilinci ile kadın duruşunda önemli yer edinmiş bir yoldaşımızdı.

Aryana yoldaşımız katıldığı günden şehit düştüğü güne kadar fedai güçlerimizde yer almış, büyük emek veren bir yoldaşımızdı. Şehir savaşlarında, Botan, Mardin başta olmak üzere Kuzey Kurdistan sahalarında gerillacılık yapmış bir arkadaştı. Büyük umut ve güven veren bir yoldaşımızdı. Böyle bir şehadeti beklemiyorduk, bizim için ağırdı. Yine Kuzey sahalarında Amara, Ronahi, Yıldız arkadaşları şehit verdik. Bu yoldaşlarımız da dönemin ve bugünün gerillacılığında örnekti. Kadın özgürlük çizgisine sahip çıkmada bugünün gerillacılığı ve komutanlaşmasında duruş sahibi yoldaşlarımızdı. Devrimci halk savaşında tereddütsüz bir şekilde öncülük yaparak büyük fedakarlık yapan yoldaşlarımızdı. Amara yoldaş Amed Eyaleti’nde, Ronahi arkadaş Garzan Eyaleti’nde, Yıldız ve Beritan yoldaşlar Botan’da şehit düştü. Bu yoldaşlar komutanlıklarımızda yer alan arkadaşlardı. Eğer bugün YJA STAR gücünün gelişimi ve öncülüğünden bahsediyorsak bu yoldaşlarımızın emekleri sayesindedir.

Yine 2020 yılına damgasını vuran YJA STAR'ın Zilan ve Beritan çizgisinde iki fedai eylemi var. Bunlardan biri Sema Koçer arkadaşın eylemidir. Sema yoldaş genç bir arkadaştı. Eyleme gitmeden önceki mektubunda neden eylem yapacağını, neden böyle bir eyleme ihtiyaç duyduğunu paylaşmış. Mektubunda artık Önderliğe uygulanan tecride, Kürt halkına uygulanan katliamlara  tahammülünün kalmadığını, YJA STAR gerillası olarak anın ve devrimin öncülüğünü yapmak istediğini paylaşıyor. Bu ruhla eylemini Serhat Eyaleti’nde gerçekleştiriyor. Diğer fedai eylem Doğa yoldaşın eylemidir. Doğa arkadaş, Cenga Heftanîn direnişinde rol oynamış, hava savunma güçlerinin ilk şehididir. Cenga Heftanîn’de bir kadın arkadaş olarak cesareti, çevikliği ile belirgin olan Doğa yoldaş, tekniği taktiğin hizmetine koyan bir yoldaşımızdı. Uzmanlığı, cesareti ve kadın özgürlük çizgisine bağlılığı ile savaşta öncülük yapan bir arkadaşımızdı.

Eylem Dılxwaz yoldaşımız Avaşin’de şehit düştü. Kardeşi Dilxwaz arkadaş da Mardin’de şehit düştü. Eylem yoldaşımız Mardinli ve yurtsever bir ortamda büyümüş bir yoldaşımızdı. Eylem yoldaşımız bir grup arkadaş ile eyleme gitti ve eylemlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiler. Fakat eylem sonrası yaşan çatışmada şehit düştü. Dönemin gerillacılığı, yeni dönem tarz ve taktiğinde, Önderliğe ve şehitlere olan bağlılığı, zafere olan inancıyla örnek bir yoldaştı.

Günlerce anlatsak da kelimelerin yetmeyeceği kahramanlıklar Cenga Heftanîn’de yaşandı. 2020’de ruh, tarz ve duruş olarak Azimelerin, Zilanların, Beritanların çizgisinde kahramanlığı devam ettiren yoldaşlarımız Heftanîn’de şehit düştü. Zelal yoldaşımız genç bir yaşta katılım yaptı, farklı farklı çalışmalarda yer aldı, en son Cenga Heftanîn direnişinde devrimci sorumluluğu ile rol oynayan öncü bir arkadaşımızdı.

Esmer yoldaşımız katılmadan önce toplumsal alan çalışmalarda yer alan bir arkadaşımızdı. 2015-2016 Şırnak öz yönetim direnişinde yer almış, Zeryanlardan, Geverlerden etkilenmiş ve intikamını alma sözü vermiş bir yoldaşımızdı. YJA STAR çalışmalarında çok eski bir arkadaşımız değildi fakat duygu, düşünce ve bilinç düzeyinde dönemin tarz, taktik ruhunda örnek bir arkadaşımızdı.

Nucan arkadaşımız uzun bir süre gençlik çalışmalarında yer almış, son yıllarda YJA STAR çalışmalarına gelmiş olmasına rağmen dönemin ruhuna göre katılım sahibiydi. Fedakarlığı ve dönemin uzman gerillacığında emek sahibi bir yoldaşımızdı.

Cenga Heftanîn direnişinde şehit düşen her arkadaşı anlatma imkanımız belki yoktur ama her arkadaşımız bir efsanedir. İki yıldır Heftanîn’de süren savaşta çok büyük emekleri olan bir yoldaşımız da Mizgin arkadaştır. Mizgin yoldaş, hem HPG hem YJA STAR eylemlerinde büyük rol oynamış, silahında uzman bir yoldaşımızdı. Füzeci bir arkadaştı, tekniği, tarz ve taktiğin hizmetine koydu. Bir eylemi dahi boşa gitmedi. Zeryan, Evin, Warşin yoldaşlarımız da örnek duruşlara sahip yoldaşlarımızdı.

Bu sene içinde 112 şehit verdik, bu yoldaşların her biri özgürlük perspektifi, özgürlük değerini ortaya koydu, düşmana karşı bir duruş sergiledi. Aynı zamanda Önderlik çizgisinde yoldaşlarına büyük bir inanç ve zafer ruhu aşıladı. Kürt halkının özgürlüğü, kadın özgürlüğü için tereddütsüz ve fedai bir şekilde yıla katılım yaptılar. Bugün kadın mücadelesindeki ciddi gelişimlerden bahsediyorsak bu yoldaşların emekleri sonucudur.

KJK ve KCK’nin başlatmış olduğu hamlelere YJA STAR güçleri olarak nasıl bir katılım gerçekleştirdiniz ve kendinize biçtiğiniz misyon nedir?

İçinden geçtiğimiz süreç bizim için önemlidir. Yıl olarak bakacak olursak kadın ve gençliğin öncülüğünde önemli kazanımlar elde edildi. Evet, Önderliğimiz ve kadınlar üzerinde soykırımcı, faşist uygulamalar devam etmektedir. Önderliğimiz, Kürt halkı ve gerilla üzerinde faşizmi en çok uygulayan AKP-MHP faşizmiydi. Faşizm, Önderliği ve Özgürlük Hareketimizi tasfiye etme hedefiyle yıla girdi. Yılın sonuna geldik, karşımızdaki güce bakıyoruz gerçekten büyük avantajlarımız var. Faşizmi bitirecek büyük imkanlar var. Neden bunu dile getiriyorum? Çünkü AKP-MHP faşizminin uygulamadığı zulüm yöntemi kalmadı. Dönüp baktığımızda her şeye rağmen AKP kendini güçlendiremedi, en zayıf sürecini yaşamaktadır. Özellikle de yıl sonunda bu daha da öne çıkmaktadır, inandığı bir çok güç darbe aldı, iktidarını sürdürebileceği dayanaklar kalmamıştır. Doğru, soykırım ve katliam siyasetinde yanında olan kimi işbirlikçi ve teşhir olmuş güçlerle kimi ittifakları var.

2020, Kürt halkının AKP siyasetini en iyi tanıdığı dönemdir. Kadın ve gençler üzerindeki siyasetindeki maskesi düştü, hiçbir gücün inancı AKP-MHP faşizmine karşı kalmamıştır. Yine ekonomi ve işsizlik yönünden Türkiye bir krizin içindedir. Sağlık yönünden de aynı. AKP içinde istifalar gelişmektedir, şimdi reformu gündeme koymuşlar. Hiçbir reform onları kurtaramayacak. Yeni bir yıla giriyoruz, AKP faşizminin elinde sadece savaş çığırtkanlığı kalmış, onun dışında bir şey kalmamıştır. KCK ve KJK'nin başlattığı “İşgale, Tecride, Faşizme Son, Özgürlüğü Sağlama Zamanı” hamleleri ile yıla giriş yapıyoruz. Kadın Hareketi bu hamleye “kadın kırımına karşı kadın özgürlüğünü ve toplumu savunma zamanı” şiarıyla katıldı. Kadınlar, gençler ve demokratik güçlerin katılımı ile hamle bir düzeyde yürütüldü fakat bu yeterli değil, daha etkili katılım yapılması gerekmektedir.

YJA STAR olarak bizler de bu hamleye katılıyoruz. Bu dönemsel değildir, bu bir süreçtir; faşizmi, zihniyetini, politikasını çökertmek; Önderlik üzerindeki tecridi kırmak için tüm gücümüzle mücadeleye katılacağız. Güçlü iddialar ile bu hamlenin öncülüğünü her yerde sahipleneceğiz. HBDH, KBDH, YPS-JIN, YPS aynı zamanda gerilla çalışmalarında zaferi yakalamak için YJA STAR gücü olarak üzerimize düşen sorumluluğu güçlü bir inançla sahipleneceğiz.

YJA STAR’ın 2020 bilançosunu paylaşabilir misiniz?

Daha Aralık’ın bilançosu elimize ulaşmadığından sadece 11 ayın bilançosunu sizlerle paylaşabilirim. Gelişen 11 aylık mücadelede YJA STAR güçlerinin gerçekleştirdiği 110 özgün eylem oldu. Bu eylemlerden 68’i sadece Heftanîn’de gerçekleşti. Bunların içerisinde 19’u sabotaj eylemi, 41’i suikast eylemi, 13’ü özel silahlar ile yine 9’u orta otomatik silahlarla gerçekleştirilen nitelikli ve branş üzerinde profesyonelliğe dayalı eylemlerdir. Aynı şekilde baskın, sızma ve helikopter darbeleme gibi eylemler de gerçekleşti. Yapılan eylemlerin ayrıntıları var, fakat kısaca bunları belirtebilirim.

Yine yıl içerisinde YJA STAR gücü ile düşman arasında 3 çatışma yaşandı. Bu eylemler ve çatışmalar sonucu 3 kontra olmak üzere 316 düşman cezalandırılmış, yine 28 düşman askeri yaralanmıştır.

Gelişen bu 11 aylık mücadele sürecinde 112 kadın yoldaşımızı şehit verdik.

Salgından kaynaklı katılımları durdurmamıza rağmen bu yıl içinde 160 katılım kadın gerilla katılımı var. TC devletinin katılım yok diye yaptığı anti propagandalar gerçekçi değildir. Özellikle kadın katılımı fazladır. Birçok insan da bize ulaşamamıştır.

Yine yıl içerisinde yaşanan çatışmalarda iki arkadaşımızın akıbeti belli değildir, iki arkadaşımız esir düşmüş, 4 kişiyse düşman güçlerine teslim olmuştur.

YJA STAR güçleri olarak 2021’i nasıl karşılayacaksınız?

Faşist Türk devleti, mevcut konseptine devam ettirecek görünüyor. Önderliğimizin üzerindeki tecrit ve savaş devam edecek. Aynı zamanda kadın üzerindeki soykırım, taciz ve tecavüz politikası devam edecek. Ortadoğu’da da Kürdistan’da da 2021 içerisinde özgürlük mücadelesi ve faşist güçler arasında savaş durumu devam edecek. YJA STAR olarak bunun farkındayız. YJA STAR güçleri olarak kim olursa olsun başta işgalci TC devleti olmak üzere Önderliğimiz, halkımız ve tüm kadınlar üzerinde yürütülen siyasete karşı en aktif bir şekilde mücadelemizi yürüteceğiz. 2021’de bize karşı yürütülen savaş ve imha konseptlerinden biri olan KDP iş birliği, Irak ve ABD’nin desteğiyle Medya Savunma Alanları’nı işgal etme planı devam edecek. YJA STAR ve Kürdistan özgürlük gerillaları olarak her türlü savaşa; imha, inkar, egemen zihniyete karşı kendimizi hazırlamaktayız.

Önderliğimiz üzerindeki tecridi kırana kadar, aynı zamanda Hareketimizin başlatmış olduğu hamle ile işgalci devlete karşı devrimci halk savaşında YJA STAR gücü olarak ortaya çıkan direnişi zafere dönüştüreceğiz. Bu iddia ve inanç ile 2021’e giriyoruz.