Çağrı merkezleri, sömürü merkezleri oldu

Van merkez ve Erciş ilçesinde faaliyet gösteren çağrı merkezleri normalde de çok düşük olan asgari ücretin de altında maaş vererek çalışanları sömürüyor.

Van merkez ve Erciş ilçesinde özel şirketler tarafından kurulan çağrı merkezlerinde çalıştırılan yüzlerce kişiye asgari ücretin altında maaş veriliyor. Van kent merkezinde ve Erciş ilçesinde Turkcell, Vodafone ve diğer özel şirketlerin kurduğu çağrı merkezleri, sömürü merkezi haline geldi. Bu özel şirketlerinin yanı sıra, BİM, A1001, Şok ve diğer büyük marketler de çalışanlarına 300 ile 900 lira arasında maaş veriyor. Bu marketlerde özellikle yüzlerce çocuk işçi çalıştırılıyor. 15 saat çalıştırılan çocuk işçilere 300 ile 600 lira arasında ödeme yapılıyor.

15 SAAT ÇALIŞMAYA 900 LİRA ÜCRET

Özel şirketler, Van merkez ve ilçelerini sömürü merkezi haline getirdi. Merkezi İstanbul'da bulunan Customer Management Senter (CMC), Turkcell ve Vodafone şirketleri Van’da çağrı merkezleri açtı. Açılan çağrı merkezlerinde, çalışanlara asgari ücretin altında maaş verilirken, çalışanların sigortaları ise yatırılmıyor.

Türkiye’de asgari ücretin 2 bin lira olmasına rağmen, çağrı merkezleri çalışanlarını ortalama 15 saat çalıştırılarak 900 lira ücret veriyor. Haftanın 6 günü çalıştırılan bu insanlara, mesai saatlerinin ücretleri ise verilmiyor. Özellikle üniversite mezunlarının çalıştırıldığı bu çağrı merkezlerinde, çalışanlar haklarını alamıyor.

‘ONLARIN AMACI BİZLERİ SÖMÜRMEK’

Daha önce Van merkezde bulunan bir çağrı merkezinde çalışan bir kişi, bu şirketlerin insanların emeğini sömürdüğünü söyledi. Çağrı merkezinde 6 ay çalıştığını dile getiren söz konusu kişi şöyle konuştu: "Bu çağrı merkezinde 6 ay çalıştım ama aldığım maaş 900 liraydı. Günde ortalama 15 saat çalışıyordum buna rağmen mesai ücreti almadığım gibi sigortamızı da yatırmıyorlardı.

Biz itiraz ettiğimiz de ise bize, “Siz deneme sürecindesiniz. Deneme süreniz bittiğinde maaşınız bin 300 olacak” diyorlardı. Yani deneme süresi bitse bile bize asgari ücret dahi vermeyeceklerdi. Bu şirketlerin bizleri bu şekilde çalıştırmaları yasadışıdır. Bizlere en az 2 bin lira asgari ücret ve mesai ücretlerini vermelerini gerekiyordu. Ama onların amacı bizleri sömürmek. Bu amaçlarını anladıktan sonra işi bıraktım.        

‘MEMLEKETİMİZİ SÖMÜRGE MERKEZİ OLARAK GÖRÜYORLAR’

Erciş ilçesindeki çağrı merkezinde çalışan bir yurttaş ise, şirketin kendisine aylık olarak 900 lira maaş verdiğini söyledi. Sabah saat 9 ile gece saat 22’ye kadar çalıştıklarını belirten yurttaş, bu kurumda çalışanlarının hemen hemen hepsinin üniversite mezunu gençler olduğunu ifade etti. Sömürüldüklerinin farkında olduklarını ama işsizlikten dolayı çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyen Vanlı yurttaş şunları belirtti: "Bunlar memleketimizi sömürge merkezi olarak görüyorlar. İşsizlikten dolayı, buradaki insanların bu şartlarda çalışmak zorunda olduklarını biliyorlar. Bu yüzden yasadışı şekilde, asgari ücretin altında bizi çalıştırıyorlar. Türkiye kentlerinde aynı şirketlerde çalışanlara asgari ücret artı mesai ücreti veriyorlar. Türkiye kentlerinde bu şirket bünyesinde çalışanlar 2 bin 500 ile 3 bin arasında maaş alırken ve sigortaları yatırılırken, biz burada sigortasız 900 lira alıyoruz."