İHD: Mardin'deki tutsakların durumu ağırlaştı

İHD, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tecride karşı açlık grevinde olanlara ilişkin rapor hazırladı. Raporda, tutsaklarda kanlı dışkı ve pek çok rahatsızlığın arttığı uyarısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 104 tutsak tarafından sürdürülen açlık grevi eylemlerine ilişkin rapor hazırladı. Rapor, 7 koğuşun her birinden birer kişi ile yapılan görüşmeler sonucu hazırlandı. 
Raporda, tutsaklarda kanlı dışkı, kilo kaybı ve pek çok sağlık sorununun arttığı uyarısı yapılırken, "Şeker, tuz, karbonat ve B1 vitamini içeren vitamin kompleksi cezaevi tarafından karşılanmakta olup, meyve suyu, ayran ve temiz içme suyu mahpuslar tarafından ücreti karşılığında sağlanmaktadır” denildi.

'EYLEMİ BIRAKMALARI DAYATILIYOR'

Cezaevi yönetimi tarafından sağlanmak istenilen psikolog görüşmesinin tutsaklar tarafından reddedildiğine dikkat çekilen raporda, şu bilgiler de verildi: “Gardiyanlar tarafından koğuşlarda açlık grevlerinin bırakılmasına yönelik telkinde bulunulduğu ve bunun düzenli aralıklarla tekrarlandığı belirtilmiştir."
Raporda, ayrıca tutuklu Salih Gültekin’in kolluk tarafından savcılık katına çıkarıldığı ve tutukluların verdiği bilgiye göre Gültekin’in açlık grevini bırakması yönünde telkinlerde bulunulduğu ifade edildi.

AĞIR SAĞLIK SORUNLARI 

Raporda, tutsakların sağlık durumları hakkında ise şu tespitler yapıldı: "Baş ağrısı, kilo kaybı, uyuşma, görmede güçlük, eklem ağrıları, halsizlik, uyku düzensizliği, yürürken dengesizlik ve unutkanlık gibi şikayet ve semptomlar gelişmiştir. Açlık grevinde 130 günü geride bırakanlardan 5 mahpus, 100 günü geride bırakmış 1 mahpusta ciddi bağırsak kanamasını düşündüren kanlı dışkı mevcuttur. 2 Mart'ta açlık grevine başlayan mahpuslardan 8 kişide ağız içi yaralar, kan tükürme, ritim bozukluğu, idrar yolu şikayetleri mevcuttur."
Raporda, 7 tutsağın sağlık durumuna ilişkin bireysel tespit ve aktarımlar da şu şekilde
" * Zana Yılmaz: 3 Şubat 1998 doğumlu. 26 Mart 2016 yılından beri cezaevinde bulunmaktadır. Yakınlarının grev durumundan haberi var. 5 Ocak 2019’dan beri açlık grevine başlanmış olup daha önce birden çok defa kısa süreli açlık grevlerinde bulunmuş. Beslenme durumunu cezaevi içinden karşılanmaktadır. Tıbbi geçmişinde herhangi bir özellik mevcut değildir. Açlık grevi süresince katı gıdayı reddetmekte olup, tuzlu su, şekerli su ve B1 vitamini almaktadır. 62,5 kg vücut ağırlığı ile açlık grevine devam etmektedir. Mayıs ayı görüşmelerinde D vitamini başlandığı bilgisi verilmiştir. Genel şikayet ve semptomlara ek olarak kanlı dışkı şikayeti mevcuttur.

'MİDE VE BAĞIRSAĞI KANIYOR'

* Bayram Demirhan: 1 Ekim 1983 doğumlu. Mart 2018 yılından beri cezaevinde. Tıbbı müdahale kabul etmemekte olup yalnızca kilo ölçümü ile nabız tansiyon ölçümü yapılmasına izin vermektedir. Daha önce birden çok defa kısa süreli açlık grevlerinde bulunmuş, yakınlarının grev durumundan haberi var. 5 Ocak 2019’dan beri açlık grevindedir. Beslenme durumunu cezaevi içinden karşılamaktadır. Daha önce böbrek yetmezliği tedavisi görmüş olup mide–bağırsak kanaması devam etmektedir. Geçirmiş olduğu trafik kazası sebebiyle 2 kez göz ameliyatı geçirmiş ve bir gözü görmemekte diğer gözünde de açlık grevi sebebiyle çift görme ve bulanık görme sorunu yaşamaktadır. Sürekli kullandığı 6 farklı göz ilacı bulunmaktadır. Açlık grevi süresince katı gıdayı reddetmektedir ve sadece tuzlu su, şekerli su, meyve suyu ve B1 vitamini ayrıca D vitamini almaktadır. 58,5 kilogramdır. Günlük 2 litre sıvı almakta olup, günlük idrar çıkışı aldığı sıvı ile orantılıdır. Ağız içinde yara olup, ara ara kanama bulunmaktadır. Dişlerinde iltihaplanma, diş eti çekilmesi, diş köklerinde şişme ve diş ağrısı çekmektedir. Kanlı dışkı şikayeti devam etmektedir.

'BİRÇOK ŞİKAYETİNE RAĞMEN HASTANEYİ REDDETTİ'

* Birdal Abay: 1 Ocak 1994 doğumlu. 2 Ekim 2017’den beri cezaevinde. Yakınlarının grev durumundan haberi bulunmaktadır. 5 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevine başlamış olup daha önce birden çok defa kısa süreli açlık grevlerinde bulunduğunu beyan etmektedir. Beslenme durumunu cezaevi içinden karşılamaktadır. Tıbbi geçmişinde özellik bulunmamaktadır. Açlık grevi süresince katı gıdayı reddetmektedir. Tuzlu su, şekerli su ve B1 Vitamini,  ayrıca D vitamini  almaktadır. Vücut ağırlığı 61 kilogramdır. Günlük 1,5-2 litre civarı sıvı almakta olup günlük idrar çıkışı aldığı sıvı ile orantılıdır. Baygınlık geçirmiş, ancak hastaneye kaldırılmayı reddetmiştir. Kanlı dışkı, ağız içi yaralar, diş etlerinde şişme şikayetleri devam etmektedir.

'KİLO KAYBI VE KANLI İSHAL...'

* Vedat Duyuş: 23 yaşında, Mart 2016 yılından beri cezaevinde. Yakınlarının grev durumundan haberleri bulunmaktadır. 5 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevine başlamış olup, daha önce birden çok defa kısa süreli açlık grevlerinde bulunmuş. Tıbbi geçmişinde özellik bulunmamaktadır. Açlık grevi süresince katı gıdayı reddetmektedir. Tuzlu su, şekerli su ve B1 Vitamini ayrıca D vitamini almaktadır. 53,5 kg ile açlık grevine devam etmektedir. Genel şikayetlere ek olarak kanlı ishal mevcut.
* Barış Akkuş: 30 yaşında. Haziran 2018 tarihinden beri cezaevinde. Yakınlarının grev durumundan haberi bulunmaktadır. 5 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevine başlamış. Daha önce birden çok defa kısa süreli açlık grevlerinde bulunmuş. Beslenme durumunu cezaevi içinden karşılamaktadır. Tıbbi geçmişinde özellik bulunmamaktadır. Açlık grevi süresince katı gıdayı reddediyor. Tuzlu su, şekerli su ve B1 Vitamini almaktadır, ayrıca D vitamini alıyor. 52 kg ile açlık grevine devam ediyor. Genel şikayetlere ek olarak kanlı dışkı şikayeti mevcut.
* Mehmet Feyzi Fidan: 33 yaşında ve 2016 yılından beri cezaevinde. Yakınlarının grev durumundan haberi bulunmaktadır. 2 Şubat 2019 tarihinden beri açlık grevine başlamış olup, daha önce birden çok defa kısa süreli açlık grevlerinde bulunmuş. Beslenme durumunu cezaevi içinden karşılanmaktadır. Tıbbi geçmişinde özellik bulunmamaktadır. Açlık grevi süresince katı gıdayı reddetmektedir. Tuzlu su, şekerli su ve B1 Vitamini almaktadır. Ayrıca D vitamini almaktadır. 53 kg vücut ağırlığı ile açlık grevine devam etmektedir. Günlük 1,5 litre sıvı alıp, idrar çıkışı aldığı sıvıyla orantılıdır. Genel şikayetlere ek olarak kanlı dışkı şikayeti mevcuttur.

'KELEPÇELİ MUAYENE DAYATILDI'

* Şerif Demirtaş: 24 yaşında, 2015 yılından beri cezaevinde . Yakınlarının grev durumundan haberi bulunmaktadır. 5 Ocak 2019 tarihinden beri açlık grevine başlamış olup, daha önce birden çok defa kısa süreli açlık grevlerinde bulunmuş. Beslenme durumunu cezaevi içinden karşılamaktadır. Tıbbi geçmişinde özellik bulunmamaktadır. Açlık grevi süresince katı gıdayı reddetmektedir. Tuzlu su, şekerli su ve B1 Vitamini almaktadır, ayrıca D vitamini almaktadır. Vücut ağırlığı 70 kilogramdır. Günlük 2-2,5  litre sıvı alıp günlük idrar çıkışı aldığı sıvı ile orantılıdır. Baygınlık geçirmiş, bilinç kaybı yaşamış ve hastaneye kaldırılmıştır. Hastanede kelepçeli muayeneyi reddettiği için durumuna dair doktor raporu olmaksızın cezaevine geri getirilmiştir. Genel şikayetlere ek olarak derin ağız içi yaraları ve kanlı ishali mevcuttur.