İHD ve kayıp yakınları, Muhterem Süren'i andı

 İHD ve kayıp yakınlarının Amed'deki eyleminde, geçtiğimiz gün yaşamını yitiren İHD MYK Üyesi ve Yöneticisi Av. Muhterem Süren anıldı.

İnsan hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eyleminin 487'ncisi dernek binasında yapıldı. Kayıp yakınları ile avukatların katıldığı etkinlikte, farklı tarihlerdeki faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitirenler ile geçtiğimiz gün yaşamını yitiren İHD MYK Üyesi ve Amed dernek yöneticisi Muhterem Süren'in fotoğrafları açıldı.

SÜREN'İN MÜCADELESİ ANLATILDI

Açıklama öncesi, faili meçhul cinayetleri işleyen faillerin ortaya çıkarılması için geçmiş dönemlerde mücadele yürüten Süren'e ait ses kaydı dinletildi. Bu haftaki açıklamayı okuyan İHD Yöneticisi Hasan Yalçın, Süren'in hak ihlallerine ilişkin yürüttüğü mücadeleyi anlattı. Yıllardır hak ihlallerine ilişkin adalet mücadelesi yürütüldüğünü söyleyen Yalçın, "Bu mücadelede, Metin Can'lar, Hasan Kaya'lar, Şevket Epözdemir'ler ve Tahir Elçi'ler bedeller ödemiş, en zorlu koşullarda kayıp yakınlarının sesi olmuştur. Yine bu uzun soluklu ve zorlu mücadelemizde yıllarını insan hakları çalışmaları ve zorla kaybedilmelere karşı etmekle geçiren değerli arkadaşımız, yoldaşımız ve yöneticimiz Süren'i kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz" dedi.

Yürütülen mücadele kapsamında Süren'in her zaman emeği ve fedakar yönüyle bilindiğini belirten Yalçın, şöyle devam etti: "Cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin tutukluların, gözaltında zorla kaybettirilen ve faili meçhul cinayete kurban gidenler ile mağdur edilenlerinin avukatlığını büyük bir özveri ve samimiyet ile yürüttü. Coğrafyamızda yaşanan hak ihlallerinin sonlandırılması ve kalıcı bir barışın sağlanması için her yere koşmuş, hayatı pahasına cesaretle mücadelesini sürdürmüştür. Zorla kaybedilme ve faili meçhullere ilişkin olarak söylemiş olduğu sözler halen tazeliğini korumaktadır. Şöyle diyordu: 'Geçmişle yüzleşme iradesi ortaya konulamadı. Halen çıkarılan yasal düzenlemeler devlet suçlarını örtbas etme gayesi barındırıyor. Bizler, o yüzden ısrarla, hakikat ve geçmişle yüzleşme vurgusu yapmaktayız. Çünkü, hakikatler ortaya çıkarılamadığı, geçmişle yüzleşilmediği sürece, yüzleşmesi gereken yeni vakalar ortaya çıkacaktır. Tıpkı Roboski ve Cizre bodrumları gibi."

Süren'in İHD için "okulumuz" dediğini aktaran Yalçın, "Haziran'da senin gibi bir dostu, yoldaşı, insan hakları mücadelesinin yılmaz bir savunucusunu kaybetmenin tarifsiz acısı içerisindeyiz. Uğruna geceni gündüzüne kattığın insan hakları mücadelesini, seni mücadelemizde yaşatmak için daha bir güçlü olacağız. Kayıplarımızın akıbetini sormaya, sorumluları cezalandırmaya, seni de aramızdan alan karanlık iklimi dağıtıncaya kadar senin de dediğin baharı umuda dönüştürünceye kadar direneceğiz, mücadele edeceğiz" dedi.

TAZİYELER KABUL EDİLECEK

Öte yandan Süren için İHD ve Amed Barosu, 10 Haziran Pazar günü Diclekent'teki Exmedê Xanî Camisi'nde 09.00 ile 18.00 saatleri arasında taziyeleri kabul edecek.