İHD ve TİHV: Roboskî'de acı katmerleştirildi

İHD ve TİHV Amed şubeleri, Roboski Katliamı ile ilgili herkesin sorumluluğunu yerine getirmesini istedi, 'cezasızlık politikası' ve AİHM'e de tepki gösterdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilciliği, Roboski Katliamı'nın 7'nci yıl dönümü dolayısıyla İHD şube binasında basın toplantısı düzenledi. İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, toplantıdaki konuşmasında, Roboski'de katledilen 17'si çocuk 34 kişiyi andı. Yalçın, hakikatin yargı ve siyasi erkin marifetiyle asla örtülemeyeceğini ve her zaman Roboskîli ailelerin yanında olduklarını belirtti.

TÜRK YARGISI VE AİHM'İN 'SUÇ ORTAKLIĞI'NA DİKKAT ÇEKİLDİ

Yalçın, katliama ilişkin soruşturmaya dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Ne yazık ki bu tür dosyalarda her zaman şahit olduğumuz üzere dosya ile ilgili 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı verildi.  Bunun üzerine Roboskîli aileler, 18 Temmuz 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yaptı. AYM'ye giden başvuru usulü eksiklikten dolayı reddedildi. İç hukuk yollarının tüketilmesinden sonra katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları, davayı AİHM'e taşıdı. Ulusal ve uluslararası hukukta sonuna kadar götürülen adalet arayışı, 17 Mayıs günü AİHM'in ret kararıyla vicdanlardaki sızıyı daha da körükledi. Ret kararı ile adeta Türkiye'de uzun yıllardır yürürlükte olan cezasızlık politikasının değirmenine su taşınmış olundu. AİHM, kuruluş felsefesiyle ağır çelişkiler barındıran bu ret kararı ile apaçık ortada olan bir hakikati örtmeye çalışıp Roboskîli ailelerin acısını daha da katmerleştirmiştir."

'HERKES SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİ'

Roboskî Katliamı ile ilgili hakikatin ortaya çıkması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Yalçın, cezasızlık politikasından vazgeçmesini istedi. İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, son olarak şöyle dedi: "Yine Roma Statüsü çerçevesince değerlendirildiği vakit yaşanan bu katliamın, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu gerçeğinin kabul edilmesini istiyoruz. Ayrıca ailelerin adalete erişimin sağlanması için tüm engellerin bertaraf edilmesini gerektiğini hatırlatıyoruz."