İnsanlığın beşiğinde çeyrek asırlık gerilla: Ali Xebat

İnsanlığın beşiğinde çeyrek asır soluksuzca gerillacılık yapan şehit Ali Xebat’ı, kendi günlükleri ve gerillacılık yaptığı çok farklı yılların kesitlerini ortaya koyan fotoğraflar belki bir nebze anlatabilir...

Zağroslar için insanlığın doğuş ve yayılış beşiği ifadeleri tarihi gerçeklikten de yola çıkılarak çokça kullanılagelir. İnsanlığın beşiğine bugün ev sahipliği yapanlar biliniyor ki Kürdistan özgürlük gerillalarıdır.

Bu asil coğrafyada, hem işgalci hem de talancı güçlere karşı canlarını siperane ortaya koyan gerillalar sayesinde, doğal tabiat örtüsünü korumaya devam ediyor. Gerillalar bu coğrafyanın koruyuculuğunu yapıyor. İnsanlığın beşiğini çeyrek asır boyunca durmadan, dinlenmeden kendisine yurt edinen gerilla Ali Xebat’ın son yolculuğu üzerinden iki yıl geçti.

Aslen Mardin’e bağlı Nusaybin ilçesinde dünyaya gelen gerilla Ali Xebat (Mehdi Tunç) göç ettiği Avrupa’da 1992 yılında PKK ile tanıştı ve Zagroslara yolculuğu başladı. Xebat, Zagros ve Zap’ta soluk almadan gerillacılık yaptı. Çeyrek asrı dağlarda deviren gerilla Ali Xebat 2016 Ocak ayında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

İşgalcilere karşı girdiği çatışmalarda defalarca yaralanan fakat dağlardan bir adım dahi geri adım atmayan ölümsüz bir devrimci olan gerilla Ali Xebat’ı kaleme almak, kolay bir iş değil.

Dağın fiziksel anlamdaki zor koşullarında ölümsüzleştirmeye ve korumaya çalıştığı anlarını bir fotoğraf albümünde biriktirmeye çalışan gerilla Xebat’ı, belki de en iyi geride bıraktığı birinden farklı tarihlerde çekilmiş fotoğraf kareleri ve günlükleri anlatıyor.

“Bir gerillayı en iyi yine bir gerilla anlatabilir” sözünden hareketle gerilla Ali Xebat’ın, Mayıs 2001’de kısa kısa tuttuğu dönem kesitleri mahiyeti taşıyan günlüklerinde yer alan ve can alıcılığı ile dikkat çeken bir kaç ifade şöyle;

'STRATEJİK DEĞİŞİM BİZDE BÜYÜK ZİHİN AÇIKLIĞI DA GERÇEKLEŞTİREREK YAŞANDI'

“ARGK kurulurken dönem koşullarına göre ve bağımsızlık amaçlarına dayanarak kurulmuştu. 1999’dan itibaren ise başlatılan stratejik değişim ve dönüşüm kapsamında HPG’nin yeniden yapılanması gündeme gelirken sanki ARGK bir yanlış oluşumdu gibi sakat yaklaşımlar ortaya çıkmıştı. Başarısızlıklar ARGK’ye yüklenmek istenmişti fakat stratejik değişimin çerçevesini görmekte zorlanıyorduk sadece başlarda. HPG gibi bir oluşuma ihtiyaç vardı. İsim değişirse sanki her şey değişecekmiş gibi bir yaklaşım söz konusuydu. Bu yanlış anlayış sahiplerini tarih ortaya çıkardı zaten. Yenilenme bizlerde büyük zihin açıklığı da gerçekleştirerek yaşandı.”

“Önder Apo’nun önümüze koymuş olduğu Meşru Savunma çizgisine girmek, uyum sağlamak rolü görevi esastır. Rolün bilincinde olduğumuza göre demek ki önemli olan kısmı yaşanan isim değişikliği değil Önderliğin belirttiği zihniyet değişimini gerçekleştirmektir. Yoksa ARGK ya da HPG adı hiç bir şey değiştirmez. Yani bunu öncelikli olarak zihniyet değişimi gerektiren bir olay olduğunun temel anlamda bilincinde olmalıyız. Şahsen zihniyet değişimine Önder Apo’nun izinden yürüyerek gerçekleştireceğime dair inancım tamdır. Zihniyet değişikliğine gireceğime ve doğmatizmi yıkacağıma dair inancım Önder Apo’ya duyduğum inançtan gelmektedir.”

'ÖNDERLİK UMUTTUR, YARATILAN DEĞERLERİN TOPLAMIDIR'

“Önderlik umuttur, çizgidir, yaratılan değerlerin toplamı ve şehitlerin temsilcisidir. Her ne kadar duygusal bir katılımım olsa da değerlere bağlı kalacağıma olan inancım tamdır, bu konuda kendime güveniyorum.”

“Günümüz dünyasında özelde de Ortadoğu’da Önder Apo’nun yaratımlarını korumak Kürdistan’ın konumunu ve girdiğimiz süreci de göz önünde bulundurarak insanın söyleyebileceği yegane husus HPG ve YJA STAR çizgisi kesinlikle bir teminattır.”

“Kürdistan dağları bir uçtan diğer bir uca zaten muazzam bir değere sahip. Ayrıca dağlar gerillanın varlığıyla daha bir değerli ve bizlerde bu yüceliklere sahip çıkmalıyız. Ben sahip çıkacağım. Son nefesimi verinceye kadar hiç bir kuvvet beni bu dağlardan koparamaz.”

“Şehitler en büyük manevi ve moral dayanaktır. Şehit anlamı yaratılan değerlerin anısına bağlı kalmaktır.”