İran’la savaş riskinden endişelenen ülkeler Irak’ı terk ediyor

ABD ile İran arasındaki gerilim nedeniyle ABD, Hollanda, Almanya, İngiltere’den sonra Bahreyn de vatandaşlarını Irak’tan tahliye etmeye başladı. Bazı şirketler de çalışanları Irak’tan çıkarmış durumda.

ABD ile İran arasındaki gerilim giderek yükselirken, bu gerilimden en fazla etkilenen ülke olan Irak’tan kaçışı da hızlandırdı. ABD, İran, Almanya, İngiltere Irak’taki çalışmalarını askıya alıp vatandaşlarını geri çağırmasının ardından, şimdi de Bahreyn vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamada, vatandaşlarına Irak ve İran'a gitmemeleri ve bu ülkelerde bulunanlara da güvenlikleri adına "derhal" geri dönmeleri çağrısında bulunuldu.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı çağrısına "bölgedeki istikrarsız durumu, tehlikeli gelişmeler ve potansiyel tehditleri" gerekçe gösterdi.

PETROL ŞİRKETİ ÇALIŞANLARI DA TERK EDENLER ARASINDA

Irak’ta çalışan yabancı firma ve işçiler, ABD ile İran arasında artan gerginlik nedeniyle tedbir amaçlı ülkeden ayrılmaya başladı.

Irak'taki Basra Petrol Şirketi Genel Müdürü İhsan Abdulcebbar yaptığı açıklamada, Batı Kurna Petrol Sahası'ndaki 30 yabancı çalışanın bölgede ABD ile İran arasında artan gerginlik nedeniyle ülkeden ayrıldıklarını belirtti.

Abdulcebbar, bu durumun günlük 440 bin varil olan petrol üretimini etkilemeyeceğini ifade etti.

EXXON MOBİL PERSONELİNİ TAHLİYE ETTİ

Amerikan enerji devi ExxonMobil şirketi de Irak’ın güneyindeki Basra’da bulunan ve ülkenin en büyük petrol sahalarından bir olan Batı Kurna 1 petrol bölgesinde çalışan personelini çektiğini açıkladı.

Körfez ülkelerinin ABD’nin, İran’a müdahale etmesine onay verdiği iddia edildi

Riyad yönetimi ve bazı Körfez ülkelerinin, ABD'nin askeri güçlerinin Körfez suları ve topraklarında yeniden konuşlandırılması talebini onayladığı iddia edildi.

Suudi Arabistan'ın Al Arabiya ve Ukaz gazetesinin Şarku'l Avsat gazetesine dayandırdığı haberde, ABD'nin askeri güçlerinin Arap Körfezi sularında ve Körfez topraklarında yeniden konuşlandırılması talebinin, ABD ile bazı Körfez ülkeleri arasında yapılan ikili anlaşmalarla onaylandığı kaydedildi.

Haberde, ABD askeri güçlerinin Arap Körfezi sularında ve Körfez topraklarında yeniden konuşlandırılmasının ilk nedeninin, İran ile savaşa girmek değil, İran'ı olayları askeri yönden tırmandırmaktan, Körfez ülkelerine veya ABD'nin bölgedeki çıkarlarına saldırıya kalkışmaktan caydırmak olduğu belirtildi.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDE ASKERİ TOPLANTI İDDİASI

ABD ve Körfez ülkelerinden askeri yetkililerin, Bahreyn'de bir araya gelerek, bölgede serbest ticaret akışı ve deniz güvenliği meselesini görüştüğü ifade edilmişti.

Ortadoğu ile Kuzey Afrika ülkelerinde Arapça yayın yapan El-Hurra televizyon kanalının haberine göre, Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki askeri komutanlar ve ABD Deniz Kuvvetleri komutanları Bahreyn'in başkenti Manama'da bir araya geldi.

Toplantıda, bölgede serbest ticaret akışı ve deniz güvenliği konularının ele alındığı belirtilirken, toplantıya katılan Körfez ülkelerinin isimlerine dair bilgi verilmedi.

SUUDİ KRALININ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI ÇAĞRISI İDDİALARI DOĞRULADI

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in, Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap Birliği üyesi ülkelerin liderlerini, Mekke kentinde 30 Mayıs'ta olağanüstü düzenlenmesi planlanan iki zirveye davet ettiği yönündeki iddialar da doğrulandı.

Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, Kral Selman'ın KİK ve Arap Birliği ülkeleriyle "bölgede güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine ilişkin istişare ve koordinasyon kurmak istediğini" belirtti.

Suudi Bakan açıklamasında, “Suudi Arabistan bölgede savaş istemiyor ancak her tehdide de tüm gücüyle karşı koyacaktır. Savaş çıkmaması için elimizden geleni yapacağız ancak ikinci taraf savaş isterse Suudi Krallığı kendini ve tüm çıkarlarını savunacaktır” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'da geçen salı iki petrol pompa istasyonuna "drone" saldırısı düzenlenmesi ve geçen pazar 2'si Suudi Arabistan'a ait 4 ticari geminin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kara suları yakınlarında sabotaja uğramasının ardından söz konusu zirvelerin düzenlenmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

KERKÜK’E GÜÇ GÖNDERİLDİ İDDİASI YALANLANDI

ABD ile İran arasında gerilimin yükseldiği bir dönemde bazı basın yayın organlarında ABD’nin Kerkük’e 15 Km uzaklıktaki K1 üssüne güç gönderdiği iddiaları ortaya atıldı.

Irak Genel Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Albay Yahya Resul yaptığı bir açıklama ile Kerkük’e yeni bir gücün gönderildiğine dair iddiaları yalanladı.

Yahya Resul, “Ne Irak ne de ABD’li hiçbir güç Kerkük’e gönderilmedi” dedi.

Keywan 1 (K1) Askeri Üssü’nde bulunan güçlerin halen bulundukları yerde olduğunu belirten Resul, “Yeni bir gelişme söz konusu değil” diye konuştu.