'İşkence iktidarın açıklamalarından bağımsız değil'

Van’da 15 Şubat'ta gözaltına alınan 14, 16 ve 17 yaşlarındaki çocuklara işkence yapılmasıyla ilgili konuşan Avukat Cemal Demir, bu onur kırıcı suçun iktidarın sorumsuz açıklamalarından bağımsız olmadığını söyledi.

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesinde 15 Şubat günü gözaltına alınan 3 çocuk gözaltı sırasında ve ardından götürüldükleri Van Asayiş Şube Müdürlüğü’nde işkenceye maruz kaldı. İşkence gördükleri raporlara da yansıyan çocuklar, daha sonra Çocuk Şube’ye götürüldü. Hala gözaltında bulunan çocuklar için Van Barosu savcılığa suç duyurusunda bulundu.

15 Şubat akşamı gözaltına alınan 17 yaşındaki O.D, 16 yaşındaki Ş.Y, 14 yaşındaki Ö.S, kafalarına ayak ve silah dipçikleriyle vurulduğu, yüzlerinin ve vücutlarının yumruklandığı ortaya çıkarken, çocukların daha sonra kafalarının klozete sokularak işkenceye devam edildiği belirtildi.

'İŞKENCE SIRADAN BİR OLAY OLMAYA BAŞLADI'

İşkence ve kötü muamelenin bu ülkenin vazgeçilmez uygulaması olmaya devam ettiğini dile getiren Avukat Cemal Demir, bu onur kırıcı insanlık suçunun aslında güç ve iktidar merkezlerinin sorumsuzca açıklamalarından da bağımsız olmadığını söyledi. Söylemde dile getirilen "İşkenceye sıfır tolerans"ın uygulamadaki karşılığının hep "İşkenceye müsamaha" şeklinde olduğunu ifade eden Demir, "Bilindiği üzere geçen yıl Nusaybin’de basına da yansıyan işkence olayında içişleri bakanı adeta işkenceyi mazur gören bir açıklama yaparak “örgüte ev sahipliği” ile suçladığı yurttaşlar hem beraat etti hem de tazminat aldılar.

Van’da olan da artık vakay-i adiyeden (sıradan olay) olmaya başladı. Birçok işkence ve kötü muamele örneği ile karşılaşmaktayız. İşkence ile etkili bir mücadele yapılmıyor. Cezasızlık genel bir uygulamaya dönüşünce işkence ve kötü muamele olaylarında artış olmaktadır. Van’da 15 Şubat’taki gözaltılarda çocuklara yapılan işkence kesinlikle görmezden gelinemez. Faillerin derhal tespit edilerek tutuklanmaları ve en şiddetli şekilde cezalandırılmaları gerekmektedir" dedi.

VAN BAROSU: OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Çocuklara yapılan işkenceyle ilgili Van Baro Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Van Çocuk Şube Müdürlüğünde gözaltında bulunan çocukların işkence ve kötü muameleye uğradıkları bildirilmesi üzerine Baro Başkanı ve Yönetimi, İnsan Hakları ve Çocuk Hakları Komisyonları başkanları ve üyeleriyle birlikte Çocuk Şube Müdürlüğüne gidilerek gözaltındaki çocuklarla görüşmeler yapılmış, O.D., Ş.Y. ve Ö.S. isimli çocukların Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim edilmelerinin öncesinde darp edildiklerinin doktor raporlarında da belirtildiği görülmüştür.

İşkence ve kötü muameleye tabi tutulduklarını söyleyen çocuklarla görüşmeler yapılmış, yapılan bireysel gözlemlerde vahim nitelikte yaralandıkları, işkence ve kötü muameleye tabi tutuldukları görülmüş, olaya ilişkin tutanakların düzenlenmesi akabinde failler hakkında derhal soruşturmanın başlatılması için Van Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar ve şikayette bulunulmuştur" denilerek çocuklara yönelik işkence ve kötü muamele nedeniyle tüm kurul ve komisyonlarıyla birlikte olayın takipçisi olacaklarını belirtildi.